herfst-1-setting-bos
Voedingssupplementen
Marvin de Reuver
Voedingssupplementen
10/13/2023
6 min
0

6 belangrijke supplementen voor de herfst

10/13/2023
6 min
0

De herfst komt eraan! Het seizoen van knus binnen zitten, frisser weer, minder zon en ook de tijd waarin griepjes en verkoudheden op de loer liggen. Terwijl de dagen korter worden, is het belangrijk om je lichaam te versterken. De volgende supplementen adviseer ik in de herfst. 

Supplement 1: Vitamine B en vitamine B12

Zit je futloos op de bank? Dan is het hoog tijd voor wat B-vitamines, en dan met name B12. Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die een cruciale rol speelt in de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Het is ook betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en helpt bij de omzetting van voedsel in energie. Deze vitamine is een echte krachtpatser als het gaat om energie.

Tijdens de herfstmaanden, wanneer de dagen korter worden en we minder zonlicht krijgen, kan ons lichaam een extra dosis vitamine B12 gebruiken. Deze vitamine helpt bij de productie van serotonine. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot vermoeidheid, depressie en een verminderde cognitieve functie. Daarnaast ondersteunt vitamine B12 het immuunsysteem, wat vooral belangrijk is in de herfst en winter wanneer we vatbaarder zijn voor verkoudheden en griep.

Vitamine B12 - eigen foto

Als je op zoek bent naar een manier om je energieniveaus te verhogen en je immuunsysteem te ondersteunen tijdens de herfst, neem dan zeker vitamine B12.

Bekijk mijn keuze voor Vitamine B12 supplementen

Supplement 2: Vitamine C

Deze vitamine is een echte weerstandskoning. Deze krachtige antioxidant kan je immuunsysteem een flinke boost geven en je helpen om verkoudheid en griep te voorkomen. In de herfst komen de griepjes en verkoudheid weer om de hoek kijken. Het is ook een tijd waarin de dagen korter worden en we minder zonlicht krijgen, wat kan leiden tot wat somberheid.

Vitamine C kan helpen om je immuunsysteem te versterken en je lichaam te helpen om deze ziektes te bestrijden. Het kan ook helpen om je energieniveaus op peil te houden en je stemming te verbeteren door de productie van serotonine te ondersteunen.

herfst-suppelementen-donker

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt in de herfst. Eet veel fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine C. En neem zeker een vitamine C-supplement. Dit is vooral nuttig als je moeite hebt om genoeg vitamine C uit je eten te halen.

Het is belangrijk om te onthouden dat vitamine C een in water oplosbare vitamine is, wat betekent dat je lichaam niet in staat is om het op te slaan. Daarom is het belangrijk om elke dag voldoende vitamine C in te nemen.

Bekijk mijn keuze voor Vitamine C supplementen

Supplement 3: Vitamine D3

Je humeur daalt als de zon minder schijnt. Dit noemen we 'een winterdip'. Naarmate de dagen korter worden en de zon minder schijnt, kan het dus moeilijker zijn om voldoende vitamine D3 binnen te krijgen. Deze vitamine is cruciaal voor een gezond immuunsysteem, sterke botten en een goede gemoedstoestand.

Vitamine D3, ook bekend als de 'zonnevitamine', wordt door ons lichaam aangemaakt wanneer onze huid wordt blootgesteld aan de zon. In de herfst en winter, wanneer de zon minder krachtig is, kan een tekort aan vitamine D3 ontstaan. Dit kan leiden tot vermoeidheid, een verzwakt immuunsysteem en zelfs depressieve gevoelens.

Door voldoende vitamine D3 in te nemen, kun je je immuunsysteem een boost geven, je botten sterk houden en je gemoedstoestand verbeteren. Dus Vitamine D3 adviseer ik je zeker in de herfst.

Bekijk mijn keuze voor Vitamine D3 supplementen

Supplement 4: Multivitamine

Een goede en veelzijdige multivitamine is onmisbaar in de herfst. Het zorgt ervoor dat je dagelijks een breed scala aan vitamines en mineralen binnenkrijgt. Zo weet je zeker dat je dagelijkse inname van deze belangrijke voedingsstoffen goed zit.

Ons immuunsysteem heeft het zwaarder door de wisselende weersomstandigheden en de verminderde hoeveelheid zonlicht. Een multivitamine supplement kan je lichaam de extra ondersteuning bieden die het nodig heeft. Het bevat essentiële vitamines zoals vitamine C, D en E die bijdragen aan een sterk immuunsysteem.

capsules

Door een multivitamine supplement te nemen, zorg je ervoor dat je deze belangrijke vitamines in voldoende mate binnenkrijgt. Het zit bomvol met alles wat je nodig hebt, van A tot Zink. En vooral zink is belangrijk. Dit mineraal geeft je immuunsysteem een boost en houdt je huid, ogen en hart in topconditie. Een echte all-rounder!

Bekijk mijn keuze voor Multivitamine supplementen

Supplement 5: Magnesium

Magnesium is ook in de herfst onmisbaar. Sowieso vind ik magnesium een essentieel mineraal wat je elke dag moet slikken. Het zit onvoldoende in onze voeding en je lichaam heeft dit nodig. Dus los van de herfst, zou ik dit mineraal elke dag slikken.

Specifiek in de herfst kan magnesium helpen om een winterdip tegen te gaan. Daarbij helpt het je jouw stressniveau te verlagen en bevordert het je rust. Een tekort aan magnesium kan leiden tot vermoeidheid, spierkrampen en zelfs hartklachten. Daarom is het zo belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen, vooral in de herfst wanneer ons lichaam extra ondersteuning kan gebruiken.

Magnesium zorgt in ieder geval voor:

  • Magnesium helpt bij het verlagen van je stress
  • Magnesium kan je rustiger maken: door de kalmerende werking op het zenuwstelsel helpt magnesium bij het bevorderen van ontspanning en een goede nachtrust.
  • Magnesium ondersteunt je hersenen: Het speelt een belangrijke rol in de hersenfunctie en de stemming.
  • Magnesium citraat of malaat ondersteunt je spieren en geeft energie: Deze vormen van magnesium werken goed in het ondersteunen van de spierfunctie en het verhogen van het energieniveau.

Het is niet voor niets dat veel mensen zweren bij het gebruik van magnesium in de herfst. Ze ervaren minder stress, slapen beter, voelen zich rustiger en hebben meer energie.

Bekijk mijn keuze voor Magnesium supplementen

Magnesium tabletten - eigen foto

Supplement 6: Omega 3

Omega 3 speelt een cruciale rol in ons immuunsysteem. Het is een essentieel vetzuur dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken, maar dat we uit onze voeding moeten halen. Omega 3 komt vooral voor in vette vis. Dit vetzuur helpt ons lichaam om vet te verbranden en energie te produceren.

Naast de fysieke voordelen kan Omega 3 ook helpen bij het bestrijden van een herfst- en winterdepressie. Dit type depressie komt voor in de donkere maanden en leidt tot somberheid en gebrek aan energie. Veel mensen worstelen hiermee.

Er zijn verschillende studies uitgevoerd die het verband tussen Omega 3 en depressie onderzoeken. Een interessante studie is die van de Amerikaanse arts David Horrobin (1). Hij ontdekte dat patiënten sneller mentaal herstelden als ze 8 weken lang Omega 3 consumeerden. Bij zwangere vrouwen met depressie verbeterde hun toestand aanzienlijk na 6 weken regelmatige consumptie van Omega 3. Deze resultaten zijn te danken aan de voordelen van EPA en DHA, twee belangrijke types van Omega-3 vetzuren.

Omega-3 vetzuren, met name EPA en DHA, kunnen helpen bij het bestrijden en voorkomen van depressie. Regelmatige consumptie van omega-3 kan het humeur verbeteren en de symptomen van depressie verminderen. Regelmatige inname kan helpen het humeur te reguleren en depressie te voorkomen of te verminderen.

Regelmatig gebruik van Omega 3 kan de kans op een winterdepressie verminderen. Maar onthoud, ieder lichaam is anders en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is zeker het proberen waard!

Bekijk mijn keuze voor Omega 3 supplementen

omega-3-capsules

Wapen je tegen de herfst

De herfst is echt een seizoen dat zowel gezelligheid als gezondheidsuitdagingen met zich meebrengt. Minder energie, somberheid, vaker ziek - zijn allemaal symptomen in dit seizoen. Een aanslag op je lichaam. Onze lichamen hebben dus extra ondersteuning nodig.

De genoemde supplementen - Vitamine B, C, D3, een multivitamine, magnesium en Omega 3 - zijn belangrijke aanvullingen die hierbij helpen en je klachten zeker verminderen. Begin vandaag nog met het nemen van deze supplementen om je lichaam te versterken. Voedt je lichaam met wat het nodig heeft, en ga dit herfstseizoen met een sterke en veerkrachtige gezondheid in.Bronnen

1) Timonen, M. (2004). Fish Consumption and Depression: The Northern Finland 1966 Birth Cohort Study. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2004.02.002

Afbeelding 1: Supplementen in het donker - Photo van Anshu op Unsplash

Afbeelding 2: Capsules - Photo van Supliful op Unsplash

Afbeelding 3: Vitakruid Magnesium Malaat - Eigen foto

Afbeelding 4: Omega 3 Capsules -  Photo van Iryna Marienko op Unsplash 

Reacties
Categorieën