7-kruiden-om-je-stress-te-verminderen
Kruiden
Marvin de Reuver
Kruiden
11/26/2023
4 min
0

7 kruiden om je stress te verminderen

11/26/2023
4 min
0

Omgaan met stress is belangrijk cruciaal voor iedereen, en kruidensupplementen kunnen hier een belangrijke rol in spelen door je mentale weerbaarheid te vergroten en stressniveaus te verlagen. Kruiden hebben hun wortels in traditionele geneeswijzen zoals de Chinese en Ayurvedische geneeskunde en bieden een natuurlijke manier om met stress en overprikkeling om te gaan. Het bewust inzetten van kruiden in stressvolle situaties kan een positieve impact hebben op je welzijn.

In dit artikel behandel ik 7 kruiden die je kunnen helpen bij het verminderen van stress. 

Voedingssupplementen tegen stress

Zoals ik hierboven aangeef richt ik mij in dit artikel op kruiden. Eerder schreef ik over “7 voedingssupplementen om stress te verminderen”. Lees zeker ook dat artikel.

Voedingssupplementen vs kruiden supplementen

Om te beginnen is het goed om het verschil tussen voedingssupplementen en kruiden supplementen te snappen. 

Voedingssupplementen zijn als de extra bouwstenen die je lichaam ondersteunen. Ze bevatten vitamines, mineralen, aminozuren en andere nutriënten die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Deze supplementen vullen eventuele tekorten in onze dagelijkse voeding aan en ondersteunen onze lichamelijke functies. 

Kruiden supplementen werken op meer vlakken in je lichaam en hebben snelle werking. Naast het aanvullen van tekorten, kunnen ze snel de balans in het lichaam herstellen en je helpen in stressvolle situaties. Deze kruiden supplementen zijn in Nederland veilig en voldoen aan een hoop eisen.

supplementen-en-water

De 7 kruiden

Genoeg achtergrondinformatie en verschillen. Hieronder ga ik 7 kruiden met je delen die helpen om je stress te verminderen. In mijn zoektocht naar meer rust en hulp bij stress, heb ik alle kruiden geprobeerd. Persoonlijk heb ik wel wat favorieten met ashwagandha, saffraan, valeriaan en rhodiola. Maar alle kruiden hieronder kunnen je écht goed helpen in tijden van stress. 

Elk van deze kruiden hebben unieke eigenschappen die bijdragen aan stressvermindering. Lees snel verder. 

Ashwagandha

Natuurlijk start ik met mijn persoonlijke favoriet: Ashwagandha! Dit kruid heb ik al vaker behandeld, zowel in artikelen als in mijn mailings. Het is een belangrijk kruid uit de Ayurvedische geneeskunde (Indiase) en wordt hier al duizenden jaren gebruikt. Het kruid helpt tegen stress en geeft je rust in je hoofd. 

Ashwagandha is een kleine struik die de naam Withania somnifera draagt. Het betekent in het Nederlands ‘winterkers’. Het woord “somnifera” staat voor “slaapverwekkend”, wat doelt op de zenuwversterkende werking. De naam “Ashwagandha” betekent “de kracht en reuk van een paard”. Ashwagandha is een echte krachtpatser die voor meer energie zorgt en daarnaast onze stofwisseling ondersteunt. 

Het kruid neemt de werking van cortisol in je lichaam over. Dat komt dankzij de werkende stoffen die withanoliden heten. Deze stoffen zorgen er bij stress voor dat je bijnieren rust krijgen en verlagen op deze manier het cortisolniveau in je lichaam. En cortisol is bij chronische stress de grootste boosdoener en veroorzaakt veel schade in je lichaam. 

ashwagandha-plant-blad-wortel

Hier zie je de belangrijke werking van ashwagandha. Het ondersteunt je lichaam en geeft rust in je hoofd. Ook zorgt het ervoor dat er weer meer dopamine in je lichaam wordt aangemaakt. Een belangrijke neurotransmitter. 

Zie ook: Ashwagandha: het beste kruid tegen een burn-out!

Belangrijke eigenschappen van ashwagandha: 

 • Werkt kalmerend op je zenuwstelsel
 • Verlaagt je stressniveau 
 • Verbetert je gemoedstoestand
 • Vermindert angsten
 • Verbetert je slaap 
 • Helpt herstellen na oververmoeidheid

Met behulp van dit kruid komen je hersenen weer in balans. Door stress kun je een behoorlijk kort lontje krijgen en ashwagandha helpt je om rustig te blijven. Hierdoor zul je minder snel uit je slof schieten. 

Verder is ashwagandha ook goed voor je schildklier. Bij een niet goed werkende schildklier voel je je vermoeid, kouwelijk, angstig, gestresst, etc. Wanneer je veel stress ervaart gaat alle energie en aandacht in je lichaam naar deze stress. Je schildklier krijgt hierdoor niet de juiste brandstof en werkt daardoor niet goed meer. Het zal niet meer de juiste hormonen aanmaken en als gevolg hiervan raak  je vermoeid.

En hoe vermoeider je raakt, hoe meer je in een negatieve spiraal komt. Met als gevolg: meer stress, somberheid, kort lontje, etc. Ashwagandha helpt hierbij. Het brengt je bijnieren tot rust, vermindert stress waardoor je lichaam (en hersenen) weer meer aandacht aan je schildklier kunnen besteden. Met als gevolg dat je schildklier weer (goed) gaat functioneren.

ashwagandha-adaptogeen-kruid-min

Fabrikanten mogen de volgende gezondheidsclaims van ashwagandha op de verpakking zetten (1): 

 • Het zorgt voor evenwicht in stresssituaties, het is een natuurlijke rustgever en helpt bij een goede geestelijke balans
 • Het geeft meer energie
 • Ashwagandha draagt bij aan (hersen- en zenuwfuncties betrokken bij) concentratie en geheugen
 • Voor gezonde luchtwegen en een gezonde huid
 • Antioxidant, beschermt de cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf

Let op: bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie. 

Qua producten adviseer ik capsules. Voor de capsules adviseer ik te kiezen voor een KSM-66 extractiemethode. Dit zorgt ervoor dat alle werkzame stoffen uit de wortels worden opgenomen en dat jij hiervan kan profiteren. Indien deze methode is gebruikt, staat dit duidelijk op het potje. Slik niet meer dan 900 mg per dag. 

Saffraan

Saffraan, nog zo’n mooi kruid. Saffraan wordt gewonnen uit de saffraankrokus. Het is het duurste kruid ter wereld, omdat het oogsten lastig en tijdrovend is. Het kruid wordt al meer dan 5.000 jaar gekweekt en deze kweek vindt grotendeels plaats in Iran, India, China en Mexico. Dit proces wordt nog steeds met de hand gedaan, vandaar de tijdrovendheid. 

Het kruid komt uit de Chinese, Perzische en Ayurvedische geneeskunde, maar later is het ook in Griekenland geadopteerd als belangrijk kruid voor verschillende toepassingen. De Grieken gebruikten het kruid al jaren. In de Perzische geneeskunde werd saffraan ingezet bij maagdarmproblemen, astma, slapeloosheid, depressie, geheugenproblemen, etc.

Zie ook: Saffraan helpt bij depressie en burn-out

Saffraan beschermt de hersencellen, zorgt voor een positieve stemming en helpt bij depressie en burn-out. Naast de rustgevende werking helpt saffraan nog breder. Het zorgt ervoor dat er meer zuurstof door je bloed kan stromen, door aderen vrij te houden. En saffraan is een belangrijke bron van vitamine B (B1, B2 en B6) en vitamine C. Dankzij deze vitamines heeft saffraan een positieve invloed op het immuunsysteem.

saffraan-blad-rode-draad

Belangrijke eigenschappen van saffraan: 

 • Beschermt de hersencellen tegen stress
 • Verbetert leervermogen en het geheugen
 • Geeft een positieve stemming en vermindert angst(aanvallen) (2)
 • Antioxid
Reacties
Categorieën