Verminder je stress met Adaptogene kruiden
Kruiden
Marvin de Reuver
Kruiden
02/03/2021
4 min
0

Verminder je stress met Adaptogene kruiden

02/03/2021
4 min
0

Heb je last van stress? Vermoeid? Onrustig? Ja? Dan is er een oplossing in de vorm van adaptogene kruiden. Dit zijn kruiden die je rust geven, stress verminderen, angsten doen afnemen of juist energie geven. In dit artikel vertel ik wat adaptogene kruiden zijn, wat de werking is, wat deze kruiden voor jou kunnen betekenen en welke supplementen je hiervoor kunt nemen.  

Wat zijn adaptogene kruiden (betekenis)? 

In de Chinese en Ayurvedische geneeskunde (een traditionele geneeswijze uit India) maken ze al heel lang gebruik van adaptogene kruiden. Ze helpen je mentale en lichamelijke weerbaarheid te vergroten bij stressmomenten. Ideaal dus als je veel last hebt van stress.

Adaptogeen staat voor de manier waarop je je kunt aanpassen in een situatie of aan de situatie. Op het moment dat je stress ervaart en je hormoonbalans hierdoor uit balans raakt: hoe snel kun je dan weer terug in balans komen?

Bij het weer in balans komen, kunnen adaptogene kruiden je helpen. Ben je onrustig? Dan geven bepaalde adaptogene kruiden je rust. Ben je vermoeid? Dan geven andere adaptogene kruiden je meer energie.

Belangrijke eigenschappen van adaptogene kruiden

  • Het moet je weerbaarheid verhogen
  • Het kruid moet de balans herstellen (bij te veel stress of juist te weinig energie)
  • Het kruid mag geen schadelijke effecten hebben
  • Moet veilig zijn om op de lange termijn te gebruiken

Welke kruiden supplementen adviseer ik? 

In dit artikel behandel ik een aantal krachtige kruiden. Wil je weten wat mijn keuze voor goede kruiden supplementen is? Klik dan hieronder op de button en bekijk een overzicht van de supplementen die ik hiervoor adviseer, met een link naar meer informatie.

Bekijk mijn keuze voor Kruiden

Werking

De werking van adaptogene kruiden is dat ze een soort prikkels geven op je cellen. Op dat moment geven ze een soort schade en activeren op deze manier je DNA, genen en immuunsysteem. Je genen gaan aan om je bescherming te geven en dat activeert ons immuunsysteem. Dat immuunsysteem komt vervolgens in actie en gaan antistoffen aanmaken.

Adaptogene kruiden kunnen dus veel voor je betekenen. Ze herstellen de hormoonbalans in je lichaam, verhogen je weerbaarheid tegen stress, kunnen stressverlagend werken en hebben een positief effect op het immuunsysteem.

Populaire kruiden

Welk kruid je kiest heeft vooral met je situatie te maken. In de titels van de artikelen hierboven zie je hoe het kruid jou kan helpen. Zie je een situatie die op jou van toepassing is en wil je meer over dit kruid weten? Klik dan op de link hierboven en lees meer over dat kruid.

ashwagandha

Adaptogene kruiden en stress: hoe werkt dat?

Stress wordt in je lichaam aangemaakt vanuit de hersenen (via de stress-as). Wanneer er gevaar dreigt (dit kan van alles zijn) worden er allerlei signalen aan je hersenen doorgegeven, die weer een signaal doorgeven naar de bijnieren. In je bijnieren wordt vervolgens adrenaline en cortisol aangemaakt. Cortisol is een van de bekendste stresshormonen.

Deze hormonen (cortisol) zorgen ervoor dat je bloedsuikergehalte, je hartslag en je bloeddrukgehalte genormaliseerd worden. Als stress dus zeer lang aanhoudt, bij chronische stress, kan er van alles ontregeld worden in je lichaam. Vooral je bijnieren raken ontregeld. Je voelt je hierdoor erg vermoeid en dit is het begin van uitputting (lees hier hoe ik in een burn-out belandde). 

De manier waarop adaptogene kruiden kunnen helpen is dat ze je helpen om beter om te gaan met emotionele stress. Bepaalde kruiden, zoals ashwagandha en reishi, geven je rust, brengen je bijnieren tot rust en ondersteunen je zenuwen. Je voelt je letterlijk relaxter. Precies wat je nodig hebt in stressvolle situaties.

Gezondheidsclaims (EFSA) bij adaptogene kruiden

Adaptogene kruiden vallen onder de gezondheidsproducten en die hebben zich te houden aan bepaalde regels (gezondheidsclaims). Dit betekent dat producenten van gezondheidsproducten alleen gezondheidsclaims op de verpakking mogen zetten die wetenschappelijk zijn bewezen door EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid goedgekeurde claims). Dit betekent dat adaptogene kruiden meer voor je kunnen betekenen dan er op de potten staat.

Voor kruidensupplementen heeft de EFSA nog geen adviezen uitgebracht of goedgekeurde claims gemeld, waardoor het vermelden van deze claims nog on hold staan. Ze zijn officieel dus nog in afwachting van een reactie van de EFSA. Dit gaat wel veranderen en ze gaan de claims opnieuw bekijken en uitbreiden (1).

Zijn adaptogene kruiden gevaarlijk?

Nee, in principe zijn adaptogene kruiden niet gevaarlijk als je ze goed gebruikt en oppast met medicijnen. Adaptogene kruiden kun je veilig op de lange termijn gebruiken. Maar het is wel goed om, bijvoorbeeld na 3 – 6 maanden, even een pauze in te lassen om je lichaam weer tot rust te laten komen.

Wat ik wel wil meegeven is dat je niet zelf moet gaan aanrommelen. Het ene kruid is het andere niet. Ze hebben allemaal hun eigen werking.

reishi

Interactie met medicijnen

Slik je medicijnen? Dan is het belangrijk om op te passen met het innemen van adaptogene kruiden. Deze kruiden kunnen namelijk de werking van medicijnen beïnvloeden. Bekijk per kruid met welke medicijnen ze conflicteren of raadpleeg een specialist.

Bekijk mijn keuze voor Kruiden

Gerelateerde artikelen Bronnen

(1) Barg, R. V. D. (2021, 26 januari). Industrie scherpt zelfregulering aan voor kruidenpreparaten | NPN. NPN info. Geraadpleegd op 3 februari 2021 https://www.npninfo.nl/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/industrie-neemt-verantwoordelijkheid-met-aangescherpte-zelfregulering-voor-kruidenpreparaten/

Gebruikte afbeeldingen zijn royaltyvrije stockafbeeldingen van Adobe Stock.

Reacties
Categorieën