Lion's mane: helpt hersenschade te herstellen

Lion’s mane is een krachtig adaptogeen kruid wat vooral op de hersenen inwerkt in combinatie met acetylcholine. Dit kruid wordt vaak ingezet bij mensen met hersenschade of mensen die langdurige stress hebben gehad, waardoor hun hersencellen beschadigd zijn. Lion’s mane kan helpen om deze hersencellen te herstellen. Maar wat is lion's mane precies en welk supplement sluit het beste aan bij jouw behoeften? Lees hier alles wat je moet weten over lion's mane.  

Onderwerpen in dit artikel: 

Wat is lion’s mane?

De oorsprong van Lion’s mane ligt in Azië, Europa en Noord-Amerika. In de vroegere jaren werd lion’s mane gebruikt door de indianen om wonden sneller te laten genezen. Verder wordt het kruid al lange tijd ingezet in Japan, China en andere Aziatische landen. Lion’s mane dankt haar naam aan de vorm van de paddenstoel. Het lijkt op een bos manen van een mannetjes leeuw. De Latijnse naam is ‘Hericium erinaceus’, in het Nederlands noemen we deze paddenstoel de ‘pruikzwam’.

Wat is de werking van lion's mane? 

Lion's mane wordt vaak ingezet bij mensen met hersenschade of mensen die langdurige stress hebben gehad, waardoor hun hersencellen beschadigd zijn. Lion’s mane kan helpen om deze hersencellen te herstellen en opnieuw laten aanmaken in de hersenen. Daarbij vermindert dit kruid de prikkelgevoeligheid door de aanmaak van myeline die de zenuwbanen beschermt. Deze myeline beschermt de zenuwbaan en helpt je om prikkels te verwerken en verzachten. Hierdoor kun je helderder denken en stelt het je in staat om sneller beslissingen te maken.

Bekijk het Lions mane aanbod op De Online Drogist

Belangrijke eigenschappen van lion's mane

 • Het verbetert het geestelijk vermogen
 • Vermindert prikkelgevoeligheid
 • Geeft meer helderheid
 • Helpt bij beslissingen maken
 • Verhoogt je acetylcholine
 • Helpt bij darmproblemen
 • Goed tegen maagzweer (tegen de bacterie ‘Helicobacter pylori’)
Lion's mane in het bos als paddenstoel

Lion’s mane in het bos als paddenstoel

Bij welke klachten kun je lion's mane inzetten?

 • Bij vergeetachtigheid
 • Bij het moeilijk kunnen onthouden van informatie
 • Dementie
 • Hersenschade
 • Angst
 • Na burn-out
 • Na langdurige stress
 • Bij een depressie (niet inzetten in combinatie met antidepressiva)
 • Bij tintelende vingers
 • Bij hoogsensitiviteit (HSP)
 • Bij maag- en darmproblemen

Lion's mane (online) kopen en bestellen? 

Lion's mane-supplementen kunnen je helpen bij een van de bovenstaande klachten. Je kunt het kruid kopen in de vorm van capsules, poeder of koffie. Bekijk hieronder welke vormen en merken van lion's mane-supplementen ik adviseer.

Lion's mane capsules 

De meest gebruikte vorm van supplementen zijn lion's mane capsules. Lion's mane capsules die ik adviseer zijn:

Lion's mane poeder

Lion's mane in poeder vorm die ik adviseer zijn:

Lion's mane koffie

Lion's mane is ook beschikbaar in koffie vorm. Sommige merken zoals Superfoodies, hebben speciale paddenstoelen (mushrooms) koffie. Deze biologische koffie bestaat uit bonen in combinatie met paddenstoelen extracten. De lion's mane mushroom koffie die ik adviseer zijn:

Hoeveel lion's mane (dosering) kun je op een dag nemen? 

Hoeveel lion's mane je per dag kunt nemen verschilt per situatie en de grootte van de dosering (capsules). Het advies is om maximaal 1.000 mg per dag te nemen en dit tijdelijk in te zetten. Lees altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

heldere-schone-geest-en-mind

Gaan lion’s mane en medicijnen samen?

Lion’s mane is een veilig kruid en wordt al heel lang gebruikt. Veel onderzoeken tonen dit ook aan. Lion’s mane kun je niet inzetten met:

 • Niet inzetten in combinatie met antidepressiva
 • Niet inzetten bij zwangerschap en borstvoeding
 • Niet inzetten tijdens chemokuren of bestralingen. Na de behandelingen kan het wel en moet altijd overlegd worden met de arts

Bekijk het Lions mane aanbod op De Online Drogist

Gerelateerde artikelen 

Gratis e-books en checklists

Wil je meer lezen en weten over gezond leven? Bekijk dan mijn pagina met gratis e-books en checklists. Je kunt daar gratis e-books, checklists of mini-trainingen downloaden. Dit aanbod vul ik regelmatig aan, dus neem zeker een kijkje.

Download gratis e-books en checklists >>

Bronnen

Over de schrijver
Ik ben eigenaar van Marvindereuver.nl en ervaringsdeskundige met een burn-out. Dat wil ik nooit meer. Vandaar dat ik deze website ben gestart om andere mensen te helpen met het verminderen van stress, overspannenheid en burn-out klachten.
Dempsey
Door

Dempsey

op 12 Sep 2022

Waarom mag loins mane niet met antidepressiva? Mvg

Marvin de Reuver
Door

Marvin de Reuver

op 13 Sep 2022

Hi Dempsey,Er zijn op dit moment nog onvoldoende studies gedaan om een goede conclusie te trekken in de interactie tussen Lion's Mane en antidepressiva. De studies die zijn gedaan vertonen geen effecten dat Lion's Mane de werking van angst- en depressiemedicijnen kunnen versterken of verminderen. Alleen er is meer onderzoek nodig om het precieze effect van Lion's mane op deze medicijnen te kunnen bepalen.Als je interesse hebt in het kruid te gaan gebruiken, dan is mijn advies dit te overleggen met je zorgprofessional of (natuurgeneeskundig) therapeut. Zij kunnen een goede inschatting maken van jouw situatie.

Elsbeth
Door

Elsbeth

op 03 Nov 2022

Lion's mane wordt vaak ingezet bij mensen met hersenschade of mensen die langdurige stress hebben gehad, waardoor hun hersencellen beschadigt zijn. = beschadigd Dank voor het waardevolle artikel.

Marvin de Reuver
Door

Marvin de Reuver

op 03 Nov 2022

Dank je wel, heb het aangepast.

Annette
Door

Annette

op 22 Jan 2023

Hoi Ons gezin heeft zoveel extreme stress voor jaren gehad vanwege extreme tinnitus en daardoor paniek angsten zelfmoordneigingen. Ik geef nu lion mane daarom aan mijn mams van 98 die de tinnitus heeft en ik heb het idee dat het haar helpt tegen de stress

Els
Door

Els

op 26 Feb 2023

waardoor hun hersencellen beschadigt zijn moet zijn beschadigd

Marvin de Reuver
Door

Marvin de Reuver

op 27 Feb 2023

Dank je wel Els. Ik heb het aangepast.

Reactie plaatsen

Inspiratie nodig? Download mijn gratis PDF met 25 inspirerende quotes

Met quotes van Gandhi, Harry Potter, Buddha, Bob Dylan, John Lennon, Jim Carrey, etc. Direct gratis in je mailbox! Meer dan 500x gedownload.
50%
Je bent er bijna
Noteer naam en e-mailadres waar ik de tips naartoe kan sturen!
Gratis downloaden
Cover-foto-25-inspirerende-quotes-200-200-pxs