Lion's mane: helpt hersenschade te herstellen
09 juli 2021 
8 min. leestijd

Lion's mane: helpt hersenschade te herstellen

Lion’s mane is een krachtig adaptogeen kruid wat vooral op de hersenen inwerkt in combinatie met acetylcholine. Dit kruid wordt vaak ingezet bij mensen met hersenschade of mensen die langdurige stress hebben gehad, waardoor hun hersencellen beschadigt zijn. Lion’s mane kan helpen om deze hersencellen weer te herstellen en aan te maken.

Wat is lion’s mane?

De oorsprong van Lion’s mane ligt in Azië, Europa en Noord-Amerika. In de vroegere jaren werd lion’s mane gebruikt door de indianen om wonden sneller te laten genezen. Verder wordt het kruid al lange tijd ingezet in Japan, China en andere Aziatische landen. Lion’s mane dankt haar naam aan de vorm van de paddenstoel. Het lijkt op een bos manen van een mannetjes leeuw. De Latijnse naam is ‘Hericium erinaceus’, in het Nederlands noemen we deze paddenstoel de ‘pruikzwam’.

Werking van lion’s mane

De werkzame bestanddelen daarin zijn:

 • Hericerones A-K: aromatische verbindingen (fenolen) uit vruchtlichaam
 • Ericerones: aromatische verbindingen (fenolen) uit mycelium
 • Polysachariden (bèta-glucanen): complexe suikermoleculen die regulerend op het immuunsysteem werken (voeding voor het immuunsysteem). Ze verhogen de T-cel activiteit en beschermen daarmee tegen pathogenen als virussen en bacteriën. Bèta-glucanen vallen onder de polysachariden
 • Saponinen: saponinen zijn een laagje die planten aanleggen om hun zaadjes te beschermen tegen insecten, virussen, bacteriën en schimmels

Lion’s mane heeft de volgende werking en eigenschappen:

 • Het verbetert het geestelijk vermogen
 • Vermindert prikkelgevoeligheid door de aanmaak van myeline die de zenuwbanen beschermt
 • Geeft meer helderheid en helpt bij beslissingen maken
 • Verhoogt je acetylcholine
 • Helpt bij darmproblemen
 • Goed tegen maagzweer: tegen de bacterie ‘Helicobacter pylori’

Lees ook: 

Lion’s mane goed voor het zenuwstelsel

Je lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit zenuwen met zenuwbanen en zenuwvezels. Deze banen en vezels geven elektrische impulsen door en zorgen voor de overdracht van informatie in de hersenen. Al deze zenuwbanen en -vezels zijn omwikkeld met een myeline-laag. Deze myeline beschermt de zenuwbaan en helpt je om prikkels te verwerken en verzachten. Hierdoor kun je helderder denken en stelt het je in staat om sneller beslissingen te maken.

Bij een myeline-tekort komen deze prikkels veel harder binnen en het gevolg is dat je deze prikkels gaat vermijden. Dit levert namelijk veel stress op. Je kunt simpelweg niet goed meer omgaan met de prikkels. Lion’s mane kan hierbij helpen en bevat de werkzame stoffen hericerones en ericerones. Deze stoffen helpen je lichaam om de juiste stoffen aan te maken voor je brein voor de aanmaak van myeline. Bij de aanmaak hiervan heeft je lichaam ook vitamine K2 en vitamine B12 nodig. Vitamine B12 is belangrijk voor acetylcholine en de omzetting naar myeline.

Lion's mane in het bos als paddenstoel

Lion’s mane in het bos als paddenstoel

Dankzij deze werking is lion’s mane een krachtig kruid om in te zetten voor mensen met hoogsensitiviteit (HSP) en mensen met een whiplash. Die missen deze stoffen vaak waardoor ze slechter met prikkels om kunnen gaan. Combineer lion’s mane met veel goede vetten (omega 3) en eiwitten om hun hersenen in goede conditie te houden. Het resultaat is dat deze mensen beter met prikkels om kunnen gaan, minder gevoelig worden voor geluiden en beter hun grenzen kunnen bewaken.

Lion’s mane lost alleen geen tekorten in vitamines en voedingsstoffen op.

Lees ook: 

Helicobacter Pylori bacterie

De Helicobacter Pylori infectie is een bacterie die verantwoordelijk is voor brandend maagzuur en maagzweer (1). Ongeveer 15% tot 30% van de Nederlandse bevolking heeft zo’n ontsteking, vooral bij mensen boven de 60 jaar. De helicobacter pylori leeft in het slijmvlies van de maagwand, want onze maag heeft een dikke slijmvlieslaag. Vervolgens beschadigt deze bacterie de slijmbekercellen die de slijmlaag produceren. Hierdoor komen de cellen in aanraking met maagzuur, wat een maagzweer veroorzaakt.

Een ontsteking hoef je niet te merken, maar in de loop van de tijd kunnen wel wat klachten ontstaan. Voorbeelden zijn maagslijmvliesontsteking, ziekte van ménétrier en in het ergste geval zelfs maagkanker. Met een bloed- of ontlastingsonderzoek kun je vaststellen of je besmet bent met deze bacterie.

In de reguliere geneeskunde zul je bij de behandeling antibiotica krijgen, in combinatie met een maagzuurremmer. Wanneer je dit niet wil, kan lion’s name ook helpen in dit proces. Wanneer je lion’s mane inzet in combinatie met NAC en lactoferrine, kan de helicobacter pylori opgeruimd worden. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts.

Lees ook: 

Inzetten van lion’s mane

Lion’s mane kun je in de volgende situaties inzetten:

 • Bij vergeetachtigheid en het moeilijk kunnen onthouden van informatie
 • Dementie
 • Hersenschade
 • Angst
 • Na burn-out of langdurige stress
 • Depressie
 • Tintelende vingers
 • Een whiplash en het revalidatieproces hiervan
 • Hoogsensitiviteit (HSP)
 • Maag- en darmproblemen
 • Als je je veel zorgen maakt en een onrustig gevoel hebt
 • Om je acetylcholine te verhogen

heldere-schone-geest-en-mind

Gaat lion’s mane samen met andere kruiden en supplementen?

Lion’s mane gaat heel goed in combincatie met andere kruiden en supplementen. Afhankelijk van je wensen en doelen, kun je het kruid als volgt combineren:

 • Moerasspirea en lion’s mane: om maagslijmvlies te herstellen
 • Reishi en lion’s mane: voor diepere meditaties
 • Ashwagandha en lion’s mane: voor herstel na burnout of uitputting
 • L-glutamine en lion’s mane: voor darmslijmvlies herstel
 • Reishi en lion’s mane: ter verbetering van je weerstand en virussen en infecties

Lion’s mane en medicijnen

Lion’s mane is een veilig kruid en wordt al heel lang gebruikt. Veel onderzoeken tonen dit ook aan.

Lion’s mane kun je niet inzetten met:

 • Niet inzetten in combinatie met antidepressiva
 • Niet inzetten bij zwangerschap en borstvoeding
 • Niet inzetten tijdens chemokuren of bestralingen. Na de behandelingen kan het wel en moet altijd overlegd worden met de arts

Hulp nodig bij burn-out en chronische stress?

Ben je op zoek naar hulp bij het verminderen van je (chronische) stress en burn-out klachten? Daar kan ik je bij helpen met mijn aanpak. Samen verbeteren we je lichaam, voeding, voedingsstoffen en je leefstijl. Zo help ik je uit een burn-out, maak ik je sterker, stressbestendiger en gelukkiger!

Meer informatie over 1-op-1 advies >>

Gratis producten

Vond je dit een interessant artikel? Kijk dan eens op mijn gratis productenpagina. Daar heb ik verschillende gratis downloads met handige tips en inspiratie voor betere voeding, tips tegen een burn-out, checklisten, omgaan met stress en nog veel meer. Ik publiceer hier ook regelmatig nieuwe e-books, checklists en andere waardevolle producten (downloads).

Ga naar Gratis Producten en Downloads >>

 

Bronnen

1) Bravo D, Hoare A, Soto C, Valenzuela MA, Quest AF (2018). Helicobacter pylori in human health and disease: Mechanisms for local gastric and systemic effects. World J Gastroenterol. 2018 Jul 28PMID: 30065554

Over de schrijver
Ik ben eigenaar van Marvindereuver.nl en ervaringsdeskundige met een burn-out. Dat wil ik nooit meer. Vandaar dat ik deze website ben gestart om andere mensen te helpen met het verminderen van stress, overspannenheid en burn-out klachten.
Reactie plaatsen

De nieuwste artikelen en tips in je mail 

Ontvang de nieuwste artikelen direct in je mail box. Schrijf je hieronder in op mijn mailinglijst en mis niks. 

Meer dan 500 mensen zijn al ingeschreven!

50%
Je bent er bijna
Noteer naam en e-mailadres waar ik de tips naartoe kan sturen!
Schrijf je in
mail-envelop
arrow_drop_up arrow_drop_down