Reishi en het immuunsysteem
Kruiden
Marvin de Reuver
Kruiden
01/30/2022
3 min
0

Reishi en het immuunsysteem

01/30/2022
3 min
0

Reishi is een heel bijzonder en krachtig kruid dat je op meerdere vlakken kan ondersteunen. Het versterkt o.a. je immuunsysteem (weerstand). Mensen die hier problemen mee hebben, kunnen veel aan reishi hebben. Maar hoe werkt dat precies? Lees hier alles wat je moet weten over reishi en het immuunsysteem.

Wat is reishi?

Voordat we verdergaan, leg ik kort uit wat reishi is. Reishi groeit vooral in Japan en China. In de afgelopen 4.000 jaar heeft het kruid een legendarische reputatie opgebouwd als gezondheidskruid. Reishi betekent “Oeroude godin van gezondheid, leven en eeuwige jeugd.” Dankzij de brede werking van reishi, is het kruid zeer gewild.

Hoe kan reishi het immuunsysteem versterken?

Reishi brengt het immuunsysteem in topconditie en zorgt dat je afweercellen goed werken. Eigenlijk regelt het kruid dat je immuunsysteem niet te sterk en niet te zwak werkt. Zo blijft het in balans en dat is belangrijk voor een goede werking. 

Je immuunsysteem bestaat uit T-helper cellen. Deze zijn onder te verdelen in Th1 en Th2 cellen. Deze cellen moeten op een goede manier met elkaar samenwerken en in balans zijn. Ze hebben als taak dat ze vreemde bacteriën, gisten en schimmels (micro-organismen) herkennen en vernietigen. Deze micro-organismen kunnen namelijk ziektes veroorzaken.

T-cellen uit balans 

Wanneer er een dreiging je lichaam in komt, moeten de T-cellen in actie komen. Soms zijn dat de Th1-cellen en op andere momenten zijn dat je Th2-cellen. Je lichaam regelt het zo, dat de beste cellen voor de dreiging af  te weren worden ingezet. 

Is de dreiging weg? Dan komen de cellen weer in balans en gaan we weer naar 'huis'. Alleen bij sommige mensen werkt dit systeem niet goed en zijn sommige T-cellen dominant aanwezig. Dat is niet goed, want het leidt tot allerlei klachten. 

bacterien-gisten-schimmels-met-virussenAfbeelding van virussen (1)

Th1 dominantie 

Heb je dominante Th1-cellen? Dan heb je altijd een alert immuunsysteem en heb je kans op o.a. auto-immuunziektes. 

Th2 dominantie 

Heb je dominante Th2-cellen? Dan heb je kans op allergieën zoals astma en hooikoorts

NK-cellen

Om het nog iets ingewikkelder te maken heb je ook NK-cellen. Dit zijn de National Killers cellen en zitten in het aangeboren immuunsysteem, deze cellen werken op virussen en tumoren. Stoffen (triterpenen) in reishi zetten je NK-cellen aan en zorgen ervoor dat de vreemde cellen en virussen worden opgeruimd. Zo worden tumorcellen gedood en voorkom je tumorvorming.

Reishi zorgt voor balans in T-cellen 

Wanneer je T-cellen dus niet in balans zijn, kan reishi helpen. Het kruid ondersteunt je door voor een balans in de Th1- en Th2-cellen te zorgen. En deze balans is in dit geval super belangrijk, zoals je hierboven kunt lezen. 

Reishi als natuurlijke histamine remmer

Daarnaast kan reishi ook helpen als je last hebt van hoge histamine-gevoeligheid of histamine-intolerantie. Histamine zit in ons lichaam en in voeding. Histamine is een hormoon dat vrijkomt uit de mestcellen in ons lichaam zodra het een allergische reactie waarneemt.

Een histamine gevoeligheid of histamine intolerantie geeft aan dat je lichaam te heftig reageert op mogelijke ontstekingen, die eigenlijk onschuldig zijn. Je immuunsysteem reageert heftig op een onschuldige stof en dat uit zich in allerlei klachten. Er komt te veel histamine in je lichaam, want je lichaam laat te veel histamine vrij en dit zorgt voor negatieve reacties in je lichaam.

Reishi kan helpen in dit proces door je histamine productie tot rust te brengen. Wil je hier meer over lezen? 

Ga naar het artikel 'Wat is histamine?' >>

Reishi supplementen kopen?  

Wil je weten welke Reishi supplementen ik adviseer? En waar je deze online kunt bestellen en kopen? Klik dan hieronder op de button en bekijk een overzicht van de supplementen die ik hiervoor adviseer, met een link naar meer informatie. 

Bekijk mijn keuze voor Reishi supplementen


Gerelateerde artikelen 




Bronnen 

1) C.D.C. (2019, 4 december). Medical illustration of clindamycin-resistant group B Streptococcus bacteria [Afbeelding]. Unsplash. https://unsplash.com/photos/sSVSWMa035g

Reacties
Categorieën