Wat is histamine?

Een hoge histamine-gevoeligheid, of histamine-intolerantie, is heel vervelend. Wanneer je hiervoor een overgevoeligheid hebt krijg je te maken met klachten als jeuk, migraine, hooikoorts, diarree, etc. In dit artikel lees je wat histamine is, wat histamine in je lichaam doet, wat histamine-gevoeligheid is en hoe je AstragalusReishi, Vitamine C, Ribes nigrum en Scutellaria kunt inzetten als natuurlijke histamine remmers

Onderwerpen in dit artikel: 

Wat is histamine? 

Histamine zit in ons lichaam en in voeding. Histamine is een hormoon dat vrijkomt uit de mestcellen in ons lichaam zodra het een allergische reactie waarneemt. Vervolgens stuurt het een signaal naar je hersenen en zorgt dat je immuunsysteem aan gaat. Daarnaast regelt histamine de temperatuur in je lichaam en heeft het veel invloed op onze slaap. Ook helpt het bij het verbeteren van je bloedcirculatie en ademhaling.  Tijdens deze reactie komt ook het stofje immunoglobuline (IgE) vrij.

Wat doet histamine in het lichaam? 

Wanneer stoffen je lichaam binnenkomen en je lichaam denk dat het niet goed is, ontstaat er een allergische reactie. Bij deze reactie laat je lichaam histamine vrij. Dit doet je lichaam om de afweerreactie te versterken en om verschillende processen in gang te zetten. Je immuunsysteem komt hierdoor in actie en heeft als doel de ziekte veroorzaker eruit te werken. Deze reactie kan ook plaatsvinden door voedsel te eten waar veel histamine in zit.

Wat is histamine-gevoeligheid of histamine-intolerantie?

Een histamine gevoeligheid of histamine intolerantie geeft aan dat je lichaam te heftig reageert op mogelijke ontstekingen, die eigenlijk onschuldig zijn. Je immuunsysteem reageert heftig op een onschuldige stof en dat uit zich in allerlei klachten. Er komt te veel histamine in je lichaam, want je lichaam laat te veel histamine vrij en dit zorgt voor negatieve reacties in je lichaam.

Het komt o.a. in je bloed terecht en zorgt daar voor allerlei klachten zoals jeuk, veel slijm (snot) en huiduitslag. Daarbij is het dan dat er te veel histamine in je lichaam zit dan dat je lichaam kan afbreken.

Wat is histamine rijke voeding?

Histamine rijke voeding zijn producten als (1):

 • Chocola
 • Varkensvlees
 • Spinazie
 • Zuurkool
 • Olijven
 • Oude kaas
 • Rauwe ham
 • Bier
 • Rode wijn
 • Bepaalde kruiden en specerijen
 • Drop

Vermijd dit soort voeding dus zoveel mogelijk en eet liever producten die de histamine verlagen.

Welke voeding remt histamine? 

Producten die goed zijn om de histamine te verlagen, je systeem te versterken en je darmflora optimaliseren - zijn:

 • Bessen
 • Frambozen
 • Brandnetel thee
 • Uien
 • Appels
 • Peren
 • Broccoli
 • Asperges
 • Pompoen
 • Pastinaak

frambozen-remt-histamineBron (3)

Is histamine gevaarlijk? 

Nee, te veel histamine is niet gevaarlijk maar kan wel heel vervelend zijn. Door een te veel aan histamine kunnen er allerlei vervelende klachten ontstaan.

Wat zijn histamine remmers en histamine blokkers? 

Om je histamine te verlagen of te remmen, adviseer ik je om natuurlijke histamine remmers in te zetten. Dit zijn supplementen die de histamine remmen of verlagen in je lichaam. Natuurlijke histamine remmers die ik adviseer zijn:

 • Astragalus
 • Reishi
 • Vitamine C
 • Ribes nigrum
 • Scutellaria

Astragalus als natuurlijke histamine remmer(s)

Astragalus remt de immunoglobuline (IgE) af, zodat de klachten achterwege blijven. Astragalus helpt hierbij door je immuunsysteem, zenuwstelsel en histamine productie tot rust te brengen. Dankzij deze werking kun je astragalus ook goed inzetten tegen hooikoorts, bronchiale astma, allergieën en gerelateerde huidproblemen.

Meer lezen over astragalus doe je op de speciale informatiepagina over Astragalus (membranaceus).

Bekijk het Astragalus aanbod op De Online Drogist

Reishi als natuurlijke histamine remmer(s)

Reishi helpt door je immuunsysteem, zenuwstelsel en histamine productie tot rust te brengen. Ook reishi remt het stofje immunoglobuline (IgE) wat de histamine activeert. Zo voorkomt het rode, branderige ogen en niezen en kun je reishi ook goed inzetten tegen hooikoorts, astma en andere allergieën.

Meer lezen over reishi doe je op de speciale informatiepagina over Reishi.

Bekijk het Reishi aanbod op De Online Drogist

Vitamine C als natuurlijke histamine remmer(s)

Vitamine C is een natuurlijke histamine remmer en kan zo de histamine in je lichaam verminderen. Je lichaam kan dankzij vitamine C het enzym DAO produceren en precies dit enzym breekt histamine af. Na inname komt de vitamine C in je bloed en verlaagt het daar het histamine gehalte. Hoeveel vitamine C je moet nemen hangt af van je situatie, je leeftijd en je gewicht. Tijdelijk 2.000 mg vitamine C per dag kan een volwassen persoon prima hebben.

Bekijk het Vitamine C aanbod op De Online Drogist

Ribes nigrum als natuurlijke histamine remmer(s)

Je kunt ook kiezen voor Ribes nigrum. Ribes nigrum heeft een ontstekingsremmende werking en verlaagt de histamine. Ribes stimuleert je bijnieren om hormonen te produceren die ontstekingen remmen en de vrijgekomen histamine verlagen. Hoeveel ribes nigrum je moet nemen hangt af van je situatie, je leeftijd en je gewicht.

Bekijk het Ribes nigrum aanbod op De Online Drogist

Scutellaria als natuurlijke histamine remmer(s)

Tot slot kun je ook Scutellaria (glidkruid of bluskruid) inzetten om je histamine te verlagen. Dit kruid remt de afgifte van histamine tijdens een allergische reactie. Dat is onder andere de reden waarom we het in Nederland het bluskruid noemen, het remt de histamine (blust als een brandweer). Scutellaria kun je innemen tijdens een allergische reactie, omdat het bijna direct werkt. Zo zullen je klachten (snel) afnemen.

Bekijk het Scutellaria aanbod op De Online Drogist

Gerelateerde artikelen 

Gratis e-books en checklists

Wil je meer lezen en weten over gezond leven? Bekijk dan mijn pagina met gratis e-books en checklists. Je kunt daar gratis e-books, checklists of mini-trainingen downloaden. Dit aanbod vul ik regelmatig aan, dus neem zeker een kijkje.

Download gratis e-books en checklists >>Bronnen

1) Stichting Ortho Health Foundation. (2021, 8 november). Hooikoorts: oorzaak en behandeling. SOHF. Geraadpleegd op 4 januari 2022, van https://www.sohf.nl/aandoeningen/hooikoorts

2) Man sneezing. (2021, 19 juli). [Foto]. Unsplash. https://unsplash.com/photos/-jthScuVWT0

3) Hudson, D. (2018, 22 januari). Bowl of raspberries [Foto]. Unsplash. https://unsplash.com/photos/bNcMqYvvIJI

Over de schrijver
Ik ben eigenaar van Marvindereuver.nl en ervaringsdeskundige met een burn-out. Dat wil ik nooit meer. Vandaar dat ik deze website ben gestart om andere mensen te helpen met het verminderen van stress, overspannenheid en burn-out klachten.
Reactie plaatsen

Inspiratie nodig? Download mijn gratis PDF met 25 inspirerende quotes

Met quotes van Gandhi, Harry Potter, Buddha, Bob Dylan, John Lennon, Jim Carrey, etc. Direct gratis in je mailbox! Meer dan 500x gedownload.
50%
Je bent er bijna
Noteer naam en e-mailadres waar ik de tips naartoe kan sturen!
Gratis downloaden
Cover-foto-25-inspirerende-quotes-200-200-pxs