Zo werkt kurkuma ontstekingsremmend
22 december 2021 
in Kruiden
3 min. leestijd

Zo werkt kurkuma ontstekingsremmend

Curcumine staat bekend om haar medicinale werking, die in de natuurgeneeskunde wordt ingezet bij allerlei klachten en aandoeningen. Een van de belangrijkste eigenschappen van kurkuma is dat het ontstekingen remt. Maar hoe werkt dat precies en wat kan kurkuma voor je doen? Lees hier alles wat je moet weten over kurkuma als ontstekingsremmer.

Kurkuma werkt ontstekingsremmend 

De werkzame stof in kurkuma is curcumine en dat heeft een remmend effect op (laaggradige) ontstekingen. De belangrijkste bestanddelen zijn de curcuminoïden (1). Dit zijn de stoffen die o.a. ontstekingsremmend werken. Het remt laaggradige ontstekingen en zo worden ontstekingen op tijd gedoofd.

Kurkuma is een ontstekingsremmer

Omdat kurkuma ontstekingsremmend werkt, kun je het een ontstekingsremmer noemen. Een ontsteking vraagt veel van het lichaam en om het immuunsysteem aan te houden zijn er veel eiwitten nodig. Curcumine brengt het immuunsysteem tot rust en zorgt ervoor dat de speciale stof die hierbij aangemaakt wordt (NFKb) minder wordt, waardoor de kans op klachten afneemt. 

Bekijk het kurkuma aanbod op De Online Drogist

Wanneer je immuunsysteem constant aanstaat verhoogt dit de kans op klachten als: 

  • Depressie
  • Overgewicht
  • Verhoging van cholesterol
  • Extreme vermoeidheid
  • Burn-out
  • Slaapproblemen
  • Celgroei (kans op tumorvorming)

Is kurkuma gezond?

Kurkuma is zeker gezond. Het helpt bij heel veel processen in het lichaam en zorgt o.a. voor je hart, bloedvaten en bloedsomloop. Daarbij ondersteunt het je immuunsysteem en beschermt het kruid je lever. Niet voor niks wordt het kruid al jaren gebruikt in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde. 

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Zoals hierboven uitgelegd werkt kurkuma ontstekingsremmend, wat veel gezondheidsvoordelen heeft. Daarbij is het ook een krachtig antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam in het gevecht tegen slechte stoffen die elke dag het lichaam willen binnenkomen. Deze stoffen beschadigen je cellen en weefsels en ontstaan door roken, zonnen, alcohol, medicijngebruik, stress, luchtvervuiling, intensief sporten, etc. 

Kurkuma beschermt je tegen de schadelijke werking van deze stoffen. Curcumine is een van de krachtigste antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat het kruid krachtiger is dan vitamine E.

Welke vormen van kurkuma adviseer ik? 

Kurkuma kun je kopen in de vorm van capsules, tabletten, poeder, druppels of thee. Kijk naar een zo hoog mogelijk curcumine of curcuminoïden gehalte (liefst ca. 95% curcuminoïden/curcumine). Wil je weten welke vormen en merken ik adviseer? En hoeveel je per dag moet nemen? 

Bekijk dan het uitgebreide artikel over kurkuma en adviezen voor supplementen >>

Gerelateerde artikelen 

Bekijk het kurkuma aanbod op De Online Drogist

Gratis e-books en checklists

Wil je meer lezen en weten over gezond leven? Bekijk dan mijn pagina met gratis e-books en checklists. Je kunt daar gratis e-books, checklists of mini-trainingen downloaden. Dit aanbod vul ik regelmatig aan, dus neem zeker een kijkje.

Download gratis e-books en checklists >>

 


Bronnen

1) Beukema, C. (2016). Kurcuma. Food4Medicine. https://www.food4medicine.nl/

Over de schrijver
Ik ben eigenaar van Marvindereuver.nl en ervaringsdeskundige met een burn-out. Dat wil ik nooit meer. Vandaar dat ik deze website ben gestart om andere mensen te helpen met het verminderen van stress, overspannenheid en burn-out klachten.
Reactie plaatsen

De nieuwste artikelen en tips in je mail 

Ontvang de nieuwste artikelen direct in je mail box. Schrijf je hieronder in op mijn mailinglijst en mis niks. 

Meer dan 500 mensen zijn al ingeschreven!

50%
Je bent er bijna
Noteer naam en e-mailadres waar ik de tips naartoe kan sturen!
Schrijf je in
mail-envelop
arrow_drop_up arrow_drop_down