kurkuma-sap-poeder-pillen-wortelen-min
Kruiden
Marvin de Reuver
Kruiden
12/22/2021
1 min
0

Zo werkt kurkuma ontstekingsremmend

12/22/2021
1 min
0

Curcumine staat bekend om haar medicinale werking, die in de natuurgeneeskunde wordt ingezet bij allerlei klachten en aandoeningen. Een van de belangrijkste eigenschappen van kurkuma is dat het ontstekingen remt. Maar hoe werkt dat precies en wat kan kurkuma voor je doen? Lees hier alles wat je moet weten over kurkuma als ontstekingsremmer.

Werkzame stof: curcumine

De werkzame stof in kurkuma is curcumine en dat heeft een remmend effect op (laaggradige) ontstekingen. De belangrijkste bestanddelen zijn de curcuminoïden (1). Dit zijn de stoffen die o.a. ontstekingsremmend werken. Het remt laaggradige ontstekingen en zo worden ontstekingen op tijd gedoofd.

Ontstekingsremmer

Omdat kurkuma ontstekingsremmend werkt, kun je het een ontstekingsremmer noemen. Een ontsteking vraagt veel van het lichaam en om het immuunsysteem aan te houden zijn er veel eiwitten nodig. Curcumine brengt het immuunsysteem tot rust en zorgt ervoor dat de speciale stof die hierbij aangemaakt wordt (NFKb) minder wordt, waardoor de kans op klachten afneemt. 

Bekijk mijn keuze voor Kurkuma supplementen

Wanneer je immuunsysteem constant aanstaat verhoogt dit de kans op klachten als: 

  • Depressie
  • Overgewicht
  • Verhoging van cholesterol
  • Extreme vermoeidheid
  • Burn-out
  • Slaapproblemen
  • Celgroei (kans op tumorvorming)

Is kurkuma gezond?

Kurkuma is zeker gezond. Het helpt bij heel veel processen in het lichaam en zorgt o.a. voor je hart, bloedvaten en bloedsomloop. Daarbij ondersteunt het je immuunsysteem en beschermt het kruid je lever. Niet voor niks wordt het kruid al jaren gebruikt in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde. 

Gezondheidsvoordelen

Zoals hierboven uitgelegd werkt kurkuma ontstekingsremmend, wat veel gezondheidsvoordelen heeft. Daarbij is het ook een krachtig antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam in het gevecht tegen slechte stoffen die elke dag het lichaam willen binnenkomen. Deze stoffen beschadigen je cellen en weefsels en ontstaan door roken, zonnen, alcohol, medicijngebruik, stress, luchtvervuiling, intensief sporten, etc. 

Kurkuma beschermt je tegen de schadelijke werking van deze stoffen. Curcumine is een van de krachtigste antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat het kruid krachtiger is dan vitamine E.

Kurkuma (online) kopen en bestellen? 

Bekijk hieronder welke vormen en merken van kurkuma-supplementen ik adviseer.

Bekijk mijn keuze voor Kurkuma supplementen

Meer weten over kurkuma? 

Wil je meer weten over kurkuma en wat dit kruid voor jou kan betekenen? Bekijk dan het uitgebreide artikel over dit kruid.  

Bekijk dan het uitgebreide artikel over kurkuma en adviezen voor supplementen >>

Gerelateerde artikelen 
Bronnen

1) Beukema, C. (2016). Kurcuma. Food4Medicine. https://www.food4medicine.nl/

Reacties
Categorieën