Koreaanse ginseng: dit kruid geeft je energie en ondersteunt je weerstand
29 september 2021 
9 min. leestijd

Koreaanse ginseng: dit kruid geeft je energie en ondersteunt je weerstand

Koreaanse ginseng is een populair adaptogeen kruid uit Azië en wordt daar al 5000 jaar gebruikt. De oude wortels, vanaf 6 jaar oud, hebben de beste werking. Ze verbeteren je fysieke en mentale uithoudingsvermogen. Verder helpt koreaanse ginseng bij het verbeteren van je weerstand, ondersteunen van je vitaliteit, verbeteren van je concentratievermogen en geheugen.

Koreaanse ginseng verhoogt ook je zingeving, geluk, vrolijkheid, ontspanning en wijsheid. Op fysiek vlak zorgt het voor meer aanpassingsvermogen, energie, betere doorbloeding, warmte, passie en kracht.  

Geïnteresseerd geraakt? Lees hieronder meer over koreaanse ginseng. 

Wat is koreaanse ginseng? 

De oude naam van ginseng is Radix Panax ginseng. Panax betekent ‘geneest alles’ of ‘al helend’ in het Grieks. De koreaanse ginseng noemen ze ook wel Gao li shen. Dit kruid wordt al 5000 jaar gebruikt. Het kruid werd al snel een harmonie op aarde. 

Een aantal eeuwen later werd de vraag naar ginseng steeds groter. Vooral China was geïnteresseerd in de koreaanse ginseng en de Koreanen konden het kruid weer ruilen tegen Chinese kruiden. Vanaf 1900 wordt Koreaanse ginseng verbouwd en verhandelt en is het minder in het wild te vinden.  De wilde variant is inmiddels beschermd en als de wortel 6 jaar oud is wordt hij geoogst. 

Het telen van koreaanse ginseng is heel lastig en alleen Koreaanse boeren weten hoe ze dit moeten doen. 

Welke ginseng is het beste? 

Naast koreaanse ginseng heb je ook ginseng. Die zijn minder krachtig en hebben een iets andere werking. De Amerikaanse ginseng lijkt qua werking op ashwagandha en de Chinese ginseng is iets krachtiger dan de Amerikaanse, maar mijn advies is altijd de koreaanse ginseng te nemen.

Werking van koreaanse ginseng

De oude wortels, vanaf 6 jaar oud, van koreaanse ginseng hebben de beste werking. De werkzame bestanddelen zitten in de wortel van het kruid. Wortels van deze leeftijd verhogen je zingeving, geluk, vrolijkheid, ontspanning en wijsheid. Daarnaast zorgt deze ginseng ook voor aanpassingsvermogen, actie, betere doorbloeding, warmte, passie en kracht.  

De werkzame bestanddelen van koreaanse ginseng zijn: 

 • Ginsenosides (steroïdale saponinen) - Triterpene saponinen: tripertenen hebben een stressverlagende werking, werken regulerend op het hormoonstelsel, beschermen de lever en verlagen de bloeddruk. Saponinen zijn een laagje die planten aanleggen om hun zaadjes te beschermen tegen insecten, virussen, bacteriën en schimmels 
 • Glycosiden (panaxosiden): plantaardige stof met suiker bestanddeel (1), hebben invloed op hart en metabolisme
 • Alkaloïden: alkaloïden zijn stoffen uit uit planten die vaak een bepaalde fysiologische of farmacologische werking hebben. Alkaloïden kunnen een psychoactief effect hebben en worden gebruikt om die reden (2)

Koreaanse ginseng heeft de volgende werking en eigenschappen: 

 • Het verhoogt je zingeving, geluk en vrolijkheid
 • Beschermt je tegen lichamelijke en psychische stress 
 • Laat je beter ontspannen
 • Geeft je meer wijsheid (innerlijke kracht) en versterkt je geheugen (concentratievermogen)
 • Verhoogt je aanpassingsvermogen 
 • Zorgt voor actie, meer energie en laat je beter presteren
 • Verlaagt verslavingsgedrag 
 • Koreaanse ginseng verbetert je doorbloeding en geeft warmte
 • Verhoogt je libido door betere doorbloeding  
 • Verbetert je immuunsysteem en verlaagt ontstekingen (ontstekingsremmend)
 • Anti-oxidatieve werking (bescherming tegen vrije radicalen)
 • Gaat veroudering tegen (blijkt uit 18 jarig Koreaans onderzoek) (3)

Lees ook: 

koreaanse-ginseng-met-wortels-min

Koreaanse ginseng geeft energie (ATP)

Koreaanse ginseng staat er vooral om bekend dat het je energie geeft, stress verlaagt en je immuunsysteem versterkt. De ginsenosides zorgen ervoor dat er een boodschap naar de mitochondriën gaat, die allerlei enzymen gaan activeren. Mitochondriën zijn de energiefabrieken van de cel en hun belangrijkste functie is het aanmaken van energie. De meeste lichaamscellen bevatten 500 tot 2.000 mitochondriën. 

Dit is een ingewikkeld proces waarbij allerlei functies in je lichaam samenwerken. De voedingsstoffen die in je lichaam komen worden, met enzymen (hulpstoffen), afgebroken en omgezet in glucose. Hierbij is o.a. je alvleesklier betrokken. Tijdens dit proces worden de voedingsstoffen verandert in energie, wat we ook wel ATP noemen. De ginsenosides in koreaanse ginseng activeren dit proces en zorgen ervoor dat de ATP aanmaak toeneemt. 

De ginsenosides zorgen er mede voor dat de alvleesklier beter gaat functioneren en suiker beter wordt opgenomen. Het gevolg is dat er meer insuline door je bloedbaan stroomt, waardoor er meer glucose je cellen in kan stromen. Dit zorgt voor nog meer energie (ATP). 

Daarom kun je het beste koreaanse ginseng inzetten als je moet presteren, bijvoorbeeld bij topsport. Een andere bron van energie is Ribose.  

Lees ook: 

Stressverlagende werking

Naast het verhogen van je energie heeft koreaanse ginseng ook een stressverlagende werking. Bij chronische stress is de cortisolaanmaak erg hoog en dit heeft negatieve effecten op het lichaam. Je schildklier en geslachtsorganen hebben te lijden onder dit proces. Koreaanse ginseng helpt, net als ashwagandha, in dit proces. 

Koreaanse ginseng zorgt voor een verhoging van het testosteron en oestrogeen. Daarnaast verhoogt het kruid je dopamine, GABA, acetylcholine en remt het de cortisol- en adrenaline-aanmaak vanuit je bijnieren. 

Tot slot verbetert koreaanse ginseng ook de afgifte van serotonine en 5-HTP. Serotonine wordt grotendeels in je darmen aangemaakt. Koreaanse ginseng zorgt ervoor dat serotonine beter in je bloedbaan terechtkomt en werkt daardoor anti-depressief. Serotonine geeft je namelijk een blij en onbezorgd gevoel. 

Een tekort aan serotonine kan leiden tot klachten als slaapproblemen, geslotenheid, bezorgdheid, migraine, pijngevoeligheid, gespannenheid, etc. 

Lees ook: 

Inzetten van koreaanse ginseng

Koreaanse ginseng kun je in de volgende situaties inzetten:

koreaanse-ginseng-thee-en-wortel-min

Toegestane gezondheidsclaims koreaanse ginseng (on hold)

De volgende gezondheidsvoordelen mogen vermeld worden over koreaanse ginseng. De effecten worden nog wel onderzocht door de EFSA. 

 • Het stimuleert het afweersysteem
 • Helpt bij vermoeidheid
 • Het geeft meer energie en vitaliteit
 • Goed voor de hersenfunctie
 • Goed voor geheugen en concentratie
 • Ondersteunt de bloeddruk
 • Goed voor het libido

Gaat koreaanse ginseng samen met andere kruiden en supplementen?

Koreaanse ginseng gaat heel goed in combinatie met andere kruiden en supplementen. Afhankelijk van je wensen en doelen, kun je het kruid als volgt combineren:

 • Ashwagandha en koreaanse ginseng: bij herstel van een burn-out en energie
 • Lion’s mane en koreaanse ginseng: bij hersenschade
 • Gynostemma en koreaanse ginseng: voor betere prestaties en energie
 • Rhodiola en koreaanse ginseng: voor meer rust, geduld, wijsheid, ontspanning en meer serotonine 

Lees ook: 

Koreaanse ginseng en medicijnen

Koreaanse ginseng kun je niet inzetten met:

 • Niet inzetten in combinatie met antidepressiva 
 • Niet inzetten bij zwangerschap en borstvoeding 
 • Niet inzetten tijdens chemokuren of bestralingen. Na de behandelingen kan het wel en moet altijd overlegd worden met de arts 
 • Niet inzetten bij hartkloppingen
 • Niet inzetten bij te hoge bloeddruk
 • Niet inzetten bij acute infecties
 • Niet inzetten bij nierproblemen 
 • Niet inzetten met bloedverdunners

Meer weten?

Bekijk dan mijn pagina met gratis producten en downloads. Je kunt daar gratis e-books, checklists of mini-trainingen downloaden. Dit aanbod vul ik regelmatig aan, dus neem zeker een kijkje.

Ga naar Gratis Producten en Downloads >>

 

Bronnen

1) Glycoside - 4 definities - Encyclo. (z.d.). Encyclo. Geraadpleegd op 26 mei 2021, van https://www.encyclo.nl/begrip/glycoside  

2) Wat is een alkaloïde? (2020, 21 oktober). Jellinek. https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-een-alkaloide/  

3) Ginseng (Panax) | Stichting OrthoKennis. (z.d.). Stichting Orthokennis. Geraadpleegd op 26 mei 2021, van https://www.orthokennis.nl/nutrienten/ginseng 

Over de schrijver
Ik ben eigenaar van Marvindereuver.nl en ervaringsdeskundige met een burn-out. Dat wil ik nooit meer. Vandaar dat ik deze website ben gestart om andere mensen te helpen met het verminderen van stress, overspannenheid en burn-out klachten.
Reactie plaatsen

De nieuwste artikelen en tips in je mail 

Ontvang de nieuwste artikelen direct in je mail box. Schrijf je hieronder in op mijn mailinglijst en mis niks. 

Meer dan 500 mensen zijn al ingeschreven!

50%
Je bent er bijna
Noteer naam en e-mailadres waar ik de tips naartoe kan sturen!
Schrijf je in
mail-envelop
arrow_drop_up arrow_drop_down