Mindfulness is een psychologische term die tegenwoordig steeds vaker opduikt. Dat is niet vreemd, want steeds meer mensen hebben last van stress en depressies. Dankzij mindfulness kan je je mentale evenwicht herstellen en ga je gelukkiger leven. Mindfulness wordt steeds belangrijker en ik leg daarom graag wat mindfulness is, waar het vandaan komt, wie het heeft uitgevonden en wat de voordelen zijn.
Mindfulness wat is dat?
Mindfulness is een psychologisch concept dat zich op de bewustwording van het heden, hier en nu, richt. Heel wat mensen zitten met hun gedachten in het verleden of de toekomst. Ze piekeren over wat hen te wachten staat of ze blijven over een bepaalde gebeurtenis in het verleden nadenken. Hierdoor wordt het hier en nu vergeten.
Met mindfulness beleef je het heden intenser en bewuster. Je traint je aandacht en richt je op de dingen die nu gebeuren. Je neemt afstand van alle spinsels in je hoofd. Je omarmt hiermee alle toestanden van het huidige bewustzijn, zonder een voorkeur. En deze toestanden zijn o.a. pijn, angst, verveling, verdriet, boosheid, etc.
Dankzij mindfulness ga je beter leren voelen en ga je meer op in het moment van 'nu'.
Met behulp van mindfulness kunnen je prestaties en je productiviteit verbeteren, maar je zal ook meer van het leven genieten. Je vangt eventuele stressprikkels beter op en je kan je veel makkelijker ontspannen.
De oorsprong van mindfulness
Mindfulness kent zijn oorsprong in het boeddhisme. In het boeddhisme wordt mindfulness ‘vipassana’ genoemd. ‘Vi’ betekent letterlijk vertaald dieper en ‘passana’ verwijst naar zien. De letterlijke betekenis van mindfulness is dan ook: het leven dieper bekijken (1).
Het concept mindfulness maakte deel uit van het boeddhistische pad naar verlichting. Het doel van Boeddha was om alle innerlijke verstoringen, voortkomend uit afgunst of onwetendheid, volledig te verlichten. Volgens Boeddha word je niet langer geleid door je gedachten als je elk moment met je volle aandacht ervaart en je iedere handeling bewust uitvoert.
In het boeddhisme had mindfulness oorspronkelijk een erg ruime betekenis en een hoger doel, terwijl het nu eerder als hulpmiddel tegen bepaalde psychologische klachten gebruikt wordt.
Wie heeft mindfulness uitgevonden?
Mindfulness zelf is al heel oud en wordt al ruim 2.000 jaar binnen het boeddhisme onderwezen. Voor de boeddha stond mindfulness voor zijn gedachten. Hij zei ooit: "de beoefening van mindfulness is de meest directe weg naar ontwaken." (2) Binnen de religieuze boeddhistische stroming wordt de term mindfulness dus al duizenden jaren gebruikt.
De westerse wereld leerde in 1979 kennismaken met dit principe dankzij Jon Kabat-Zinn (3). In die tijd heeft hij in de Verenigde Staten het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) ingezet bij mensen met diverse lichamelijke en psychische klachten.
Tijdens deze MBSR-training leer je hoe je geest werkt en word je je bewust van je denkpatronen. Je krijgt boeddhistische oefeningen aangeleerd, zonder het gelovige aspect. Deze training van Jon wordt gezien als de originele mindfulness training.
In onderstaande video legt Jon Kabat-Zinn uit wat mindfulness is en wat het jou kan opleveren. Deze video is opgenomen door, en eigendom van, PsychAlive (4).
Later werd mindfulness ook in de bredere geestelijke gezondheidszorg toegepast onder de naam ‘Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT)’. MBCT is nu nog steeds een zeer efficiënte en populaire methode om mensen met depressies te behandelen.
Deze training wordt vaak aangevuld met bepaalde technieken uit de gedragstherapie en heeft zo al voor heel wat indrukwekkende resultaten gezorgd. Inmiddels is mindfulness breed onderzocht en zijn er honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan. Hierdoor kun je zeker zeggen dat de werking van mindfulness wetenschappelijk is aangetoond.
De voordelen van mindfulness
Wanneer je mindfulness gaat beoefenen en dit steeds vaker gaat doen, ga je de volgende voordelen ervaren:
- Minder stress of angst
- Minder kans op depressie
- Verbeterde controle over je emoties
- Meer empathie
- Betere concentratie
- Hoger incasseringsvermogen
- Minder negatieve gevoelens of emoties
De invloed van mindfulness op je hersenen
Naast de voordelen hierboven, heeft mindfulness ook invloed op je hersenen. Het activeert bepaalde processen in de verschillende delen van je hersenen, namelijk (5):
- De amygdala: een groep neuronen die je emoties ervaart, aanstuurt en verwerkt. Dit deel wordt geactiveerd door sterke emoties, zoals angst of stress. Na een aantal sessies mindfulnesstraining treedt dit gedeelte minder snel in actie en wordt het rustiger.
- De hippocampus: dit deel in je hersenen reguleert de amygdala en is dus van essentieel belang om gevoelens te controleren. Met mindfulness activeer je dit gedeelte extra.
- De prefrontale cortex: dit hersengebied heeft een overkoepelende functie en heeft een enorme invloed op de doelen die je stelt en de beslissingen die je neemt. Na mindfulnesstraining is dit gebied extra ontwikkeld (6).
Hoe kan je mindfulness ontwikkelen?
Mindfulness verbetert de kwaliteit van het leven. Het verandert de manier waarop we naar de wereld kijken en hoe we op onze omgeving reageren. Mindfulness heeft het leven van ontzettend veel mensen veranderd en ook steeds meer supersterren maken hier gebruik van. Bekende voorbeelden zijn Michael Jordan, Paul McCartney en Bill Gates.
Het is een vaardigheid die je met de juiste training kan ontwikkelen. Tijdens de training worden er speciale technieken toegepast, zodat je de verschillende kenmerken van mindfulness langzaamaan opneemt. Je leert jezelf op een andere manier kennen en je gaat bewuster leven, door minder te oordelen. Zeker in moeilijke omstandigheden maken deze vaardigheden een enorm verschil.
Een mindfulnesstraining bestaat uit verschillende soorten oefeningen. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen en wordt er vaak een bodyscan uitgevoerd. Door je mentaal te scannen, breng je je bewustzijn naar elk deel van je lichaam en merk je eventuele kwaaltjes of spanningen meteen op.
Online training Mindfulness voor het Dagelijks Leven
Ben je n.a.v. dit artikel enthousiast geworden over mindfulness en wil je hiermee starten? Dan adviseer ik je zeker om naar de online training van Happy With Yoga te kijken. De training bevat praktische oefeningen, video’s en audiobestanden om je mindfulness aan te leren en alle voordelen, en effecten, hiervan te ervaren.
Deze training bevat allerlei effectieve mindfulness oefeningen en je kunt de training in je eigen tempo volgen. Klik hieronder op de oranje knop voor meer informatie over deze training en lees recensies van mensen die deze training hebben gevolgd.
Bekijk de Mindfulness training van Happy with Yoga
Meer dan 2100 mensen hebben deze training gevolgd
Geniet van het leven dankzij mindfulness
Mindfulness de ideale manier om stress, angst en depressies tegen te gaan. Mindfulness is namelijk een manier van leven waarbij je je aandacht steeds op het hier en nu richt. Je piekert niet langer over de toekomst en eventuele problemen in het verleden laat je achter je. Op deze manier kan je je beter ontspannen en zal je dan ook ten volste van elk moment genieten.
Dankzij mindfulness ga je minder oordelen, je leven intenser ervaren en je wordt je volledig bewust van wat er in je omgeving gebeurt. Het maakt niet uit of het om een positieve of negatieve ervaring gaat, met mindfulness aanvaard je het leven met al zijn gebreken.
Laten we volop genieten van alles wat het leven ons geeft. Elke handeling en elke ademhaling is een kans op bewustwording en geluk. Ontwikkel een open en ontspannen geest, want dit zorgt uiteindelijk voor een vredig en gelukkig(er) leven.
Gerelateerde artikelen
- Dit kan mindfulness jou opleveren
- Angst verminderen: mindfulness net zo doeltreffend als antidepressiva (onderzoek 2022)
- Start jouw mindfulness reis: 3 eenvoudige oefeningen voor beginners
- 8 gratis mindfulness oefeningen om tot rust te komen
- Online training: Mindfulness voor het Dagelijkse leven [Review]
- Wat is controle en hoe kun je controle meer loslaten?
- Waarom is vervelen goed voor je?
- Effectieve ademhalingsoefeningen om te ontspannen en stress te verminderen
- De tekenen van een burn-out
- Ashwagandha: het beste kruid tegen een burn-out!
Bronnen
1) Terstappen, T. (2020, 18 februari). Mindfulness zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Bedrock. Geraadpleegd op 10 augustus 2022, van https://www.bedrock.nl/mindfulness-oorsprong/
2) Mindfulness en boeddhisme. (z.d.). Centrum voor Mindfulness. Geraadpleegd op 10 augustus 2022, van https://centrumvoormindfulness.nl/mindfulness-en-boeddhisme/mindfulness-en-boeddhisme
3) Mindfulness Meditation - Guided Mindfulness Meditation Practices with Jon Kabat-Zinn. (z.d.). Mindfulness Meditation. Geraadpleegd op 10 augustus 2022, van https://www.mindfulnesscds.com/
4) Video is eigendom van PsychAlive, https://www.psychalive.org/
5) Tirtadji, B. (2021, 3 augustus). Mindfulness: wat is het en wat doet het met je? Somnox Website. Geraadpleegd op 10 augustus 2022, van https://somnox.com/nl/blog/mindfulness/
6) Mindfulness .nl. (2022, 4 maart). Wat is mindfulness? Wat zijn de voordelen? Geraadpleegd op 10 augustus 2022, van https://mindfulness.nl/wat-is-mindfulness/
Cover afbeelding: Juarez, L. L. (2017). Mindfulness [Foto]. Unsplash. https://unsplash.com/photos/DFtjXYd5Pto
Afbeelding 1: Raja, S. (2020). Buddha Wallpaper [Foto]. Unsplash. https://unsplash.com/photos/-E-QRQd-S4Q
Afbeelding 2: Jon Kabat-Zinn. (z.d.). [Foto]. Masterclass.com. https://www.masterclass.com/course-images/attachments/8PK2pAd47U8y4iuoC15uoyYK
Afbeelding 3: Tarazevich, A. (2021, 4 februari). Gezond zee natuur hemel [Foto]. Pexels. https://www.pexels.com/nl-nl/foto/gezond-zee-natuur-hemel-6712282/