Holotropisch ademwerk: wow, wat een heftige en fijne ervaring!
03 november 2020 
6 min. leestijd

Holotropisch ademwerk: wow, wat een heftige en fijne ervaring!

Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van Holotropisch ademwerk. Het was helemaal nieuw voor mij. Een aantal weken geleden maakte ik kennis met deze methode en dat heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het heeft ook een aantal emotionele luikjes opengezet. In dit artikel wil ik jullie vertellen wat holotropisch ademwerk is en wat dit met mij heeft gedaan (mijn ervaringen). 

Ademwerk: het belang van goed ademen

In het westen halen we sowieso verkeerd adem. Dat is zonde, want ademhaling is een krachtige tool om jezelf te laten ontspannen, het autonome zenuwstelsel te helpen en zelfs je immuunsysteem te versterken.  Een goede ademhaling is belangrijk voor het zenuwstelsel en kan je een hoop voordelen opleveren. Andersom kan het ook tegen je werken als je een onrustige adem hebt.

Door dieper vanuit je buik te ademen, zorg je al voor een opening van belangrijke ademgebieden in je lichaam en verhoogt het de zuurstof in je lichaam. Een belangrijke, en bekende, ambassadeur van bewust ademhalen is natuurlijk Wim Hof. Met zijn methode richt hij zich meer op de toename van energie, verbeteren van je slaap en het verbeteren van je immuunsysteem. Holotropisch Ademwerk werkt iets anders en richt zich meer op het doorbreken van emotionele en fysieke blokkades.

Zie ook: Gezonder leven? Hier 5 tips!

Ik heb Holotropisch ademwerk leren kennen via Finca Vrij. De sessie duurde een uur en onder professionele begeleiding, in een groep, heb ik kennisgemaakt met de kracht van dit soort ademwerk. Ik had nooit verwacht dat het zo krachtig zou zijn. En mede daarom ben ik heel enthousiast geraakt over deze manier van ademwerk.

Voordat ik ga uitleggen wat het is, wil ik je wel adviseren dit alleen onder begeleiding te doen. Zoek hiervoor een gecertificeerde Holotropisch Ademwerk Facilitator of iemand met veel ervaring met het geven van dit soort ademsessies. Ga niet zelf aanrommelen en doe het altijd samen met iemand, nooit alleen.

Wat is holotropisch ademwerk? 

Holotropisch Ademwerk is bedacht en ontwikkeld door Stanislav Grof. Stanislav Grof is een Tsjechische bewustzijnsonderzoeker, psychotherapeut en psychiater (1). Hij heeft veel onderzoek gedaan naar LSD en het effect op het menselijk brein. Door het verbod op LSD in 1966 heeft Stanislav Grof een methode ontwikkeld waarmee je dezelfde staat van bewustzijn kunt creëren. Maar dan in een veilige omgeving. Dit gaf hij de naam ‘Holotropic Breathwork.’

Judith Smit beschrijft op een goede manier wat Holotropisch Ademwerk is. Dit is wat zij zegt (2):

Holotropisch Ademwerk betekent ‘Bewegen naar Heelheid door Ademwerk’. Het is een krachtige vorm van ademwerk en maakt gebruik van de verbonden ademhaling. Het is een manier om in een andere staat van bewustzijn (trance) terecht te komen en om emotionele en fysieke blokkades te doorbreken (emoties en trauma). Je krijgt weer toegang tot de fysieke en emotionele lading van je trauma, die je tijdens het trauma niet hebt verwerkt. Dankzij deze toestand wordt je zelfhelend vermogen geactiveerd. Tijdens een Holotropisch Ademwerksessie kun je dit trauma alsnog helemaal doorleven en voelen, met als gevolg dat je het kunt loslaten en je er geen ‘last’ meer van hebt. 

Ook krijg je meer inzicht in jezelf. Je leert je patronen (overtuigingen) beter inzien en snapt beter waarom je doet wat je doet. Het leert je snappen waarom je in bepaalde situaties reageert zoals je reageert. Daarbij kan het je inzicht geven in je doelen en dromen. En het geeft je een sterk en krachtig gevoel.

Niet voor niks vergelijken ze het effect van dit ademwerk met psychedelische middelen (zoals paddo’s en LSD). In 3 uur kun je hetzelfde bereiken als met deze middelen. Na de sessie gaat je proces nog lange tijd door. Het voordeel van Holotropisch Ademwerk is dat je iets meer controle over de situatie hebt en je sneller aan de rem kunt trekken. Als je bepaalde emoties niet aan wilt roepen, hoeft dat ook niet, en je respecteert een bepaalde psychische weerstand.

Als je meer wilt weten over Holotropisch Ademwerk, dan adviseer ik je om de video’s van Judith Smit te bekijken op Youtube: Praktijk Judith Smit

Holotropisch Ademwerk explosie van emoties - Marvindereuver

Dit heeft het met mij gedaan! 

De sessie die ik heb gevolgd duurde een uur. Vooraf wist ik niet goed wat ik kon verwachten, dus ik ging er zonder verwachtingen naartoe. Dit schijnt ook de beste manier te zijn, omdat je zelfhelend vermogen bepaalt wat er gebeurt. Niet jijzelf!

Er werd mij gevraagd om op een matras te gaan liggen en diep vanuit mijn buik te gaan in- en uitademen. Mijn ademhaling moet meegaan op het ritme van de muziek, die van langzaam naar snel en weer naar langzaam ging. De muziek zorgde ervoor dat ik bij mijn overwerkte emoties kwam en de muziek stimuleerde mijn zelfhelende vermogen. Binnen de kortste keren kwamen er allerlei lichamelijke sensaties en emoties vrij.

Gelukkig vertelde de facilitator in het begin wat er allemaal met je lichaam kon gebeuren. Dat was maar goed ook, anders had ik gedacht dat het niet goed met me ging. Wat er precies gebeurde valt lastig te beschrijven, maar mijn hele lichaam verkrampte en ging tintelen. Alle emoties voelde ik door elkaar. Ik ging van woede naar blijdschap, naar dankbaarheid, liefde en wilskracht. Er kwamen allerlei beelden uit het verleden voorbij. Mooie beelden van mijn gezin op het strand, maar ook momenten dat ik in Thailand stond te vechten in de ring (tijdens mijn Muay Thai trainingssessies).

Tijdens de sessies mocht ik ook alle woede eruit gooien en dit deed ik ook. De facilitator voelde in mijn buik enorm veel blokkades en hielp mij dit te ontspannen. Ik heb enorm geschreeuwd en al mijn woede uit het verleden eruit gegooid. Dit luchtte enorm op.

Na iets meer dan een uur mocht ik ontspannen en weer rechtop komen zitten. Ik had ongeveer een kwartier nodig om weer bij de mensen te komen en was helemaal uitgeput. Kort daarna ben ik naar huis gegaan en heb ik heerlijk geslapen. De dagen erna, ongeveer 3 dagen, heb ik enorme hoofd- en spierpijn gehad. Dit bleek te maken te hebben met alle spanningen die ik eruit heb gegooid.

De dagen, en weken, daarna voelde ik me ontspannen en is er een emotionele last van mijn schouders gevallen. Ik voel me ook krachtiger en doelgerichter. En het mooiste is dat ik het binnenkort weer ga doen. Zo goed is het mij bevallen. Misschien dat dan deel 2 van dit artikel volgt.

Holotropisch Ademwerk in contact met je gevoel en emoties - Marvindereuver

Wil jij een Holotropische Ademwerksessie volgen? 

Ben je naar aanleiding van mijn verhaal geïnteresseerd in een Holotropische Ademwerksessie? Dan adviseer ik je om een sessie te volgen bij een ervaren, en erkende, facilitator. Verdiep je in de trainingen die worden gegeven en controleer of de facilitator een certificaat heeft van Stanislav Grof. Deze manier van ademhalen is zo krachtig dat ik je echt adviseer om dit onder goede begeleiding te doen.

Meer weten?

Bekijk dan mijn pagina met gratis producten en downloads. Je kunt daar gratis e-books, checklists of mini-trainingen downloaden. Dit aanbod vul ik regelmatig aan, dus neem zeker een kijkje.

Ga naar Gratis Producten en Downloads >>

  

Bronnen:

(1) Wikipedia (z.d.). Stanislav Grof. Wikipedia. Geraadpleegd op 3 november 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Grof

(2) Smit, J. (z.d.). Holotropisch ademwerk. Holotropisch Ademwerk. Geraadpleegd 3 november 2020, van https://www.holotropischademwerk.nl/

Afbeeldingen afkomstig van Adobe Stock.

Over de schrijver
Ik ben eigenaar van Marvindereuver.nl en ervaringsdeskundige met een burn-out. Dat wil ik nooit meer. Vandaar dat ik deze website ben gestart om andere mensen te helpen met het verminderen van stress, overspannenheid en burn-out klachten.
Reactie plaatsen

De nieuwste artikelen en tips in je mail 

Ontvang de nieuwste artikelen direct in je mail box. Schrijf je hieronder in op mijn mailinglijst en mis niks. 

Meer dan 500 mensen zijn al ingeschreven!

50%
Je bent er bijna
Noteer naam en e-mailadres waar ik de tips naartoe kan sturen!
Schrijf je in
mail-envelop
arrow_drop_up arrow_drop_down