Holotropisch ademwerk: wow, wat een heftige en fijne ervaring!
Gezondheid
Marvin de Reuver
Gezondheid
11/03/2020
4 min
0

Holotropisch ademwerk: wow, wat een heftige en fijne ervaring!

11/03/2020
4 min
0

Een aantal weken geleden maakte ik kennis met holotropisch ademwerk (holotropisch ademeen) en dat heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het heeft ook een aantal emotionele luikjes opengezet. In dit artikel wil ik jullie vertellen wat holotropisch ademwerk is en wat dit met mij heeft gedaan (mijn ervaringen). 

Wat is holotropisch ademwerk (ademen)? 

Holotropisch Ademwerk is bedacht en ontwikkeld door Stanislav Grof. Stanislav Grof is een Tsjechische bewustzijnsonderzoeker, psychotherapeut en psychiater (1). Hij heeft veel onderzoek gedaan naar LSD en het effect op het menselijk brein. Door het verbod op LSD in 1966 heeft Stanislav Grof een methode ontwikkeld waarmee je dezelfde staat van bewustzijn kunt creëren. Maar dan in een veilige omgeving. Dit gaf hij de naam ‘Holotropic Breathwork.’

Beschrijving van holotropisch ademwerk 

Judith Smit beschrijft op een goede manier wat Holotropisch Ademwerk is. Dit is wat zij zegt (2):

Holotropisch Ademwerk betekent ‘Bewegen naar Heelheid door Ademwerk’. Het is een krachtige vorm van ademwerk en maakt gebruik van de verbonden ademhaling. Het is een manier om in een andere staat van bewustzijn (trance) terecht te komen en om emotionele en fysieke blokkades te doorbreken (emoties en trauma). Je krijgt weer toegang tot de fysieke en emotionele lading van je trauma, die je tijdens het trauma niet hebt verwerkt. 

Dankzij deze toestand wordt je zelfhelend vermogen geactiveerd. Tijdens een Holotropisch Ademwerksessie kun je dit trauma alsnog helemaal doorleven en voelen, met als gevolg dat je het kunt loslaten en je er geen ‘last’ meer van hebt. 

Ook krijg je meer inzicht in jezelf. Je leert je patronen (overtuigingen) beter inzien en snapt beter waarom je doet wat je doet. Het leert je snappen waarom je in bepaalde situaties reageert zoals je reageert. Daarbij kan het je inzicht geven in je doelen en dromen. En het geeft je een sterk en krachtig gevoel.

Vergelijkbaar met psychedelische middelen

Niet voor niks vergelijken ze het effect van dit ademwerk met psychedelische middelen (zoals paddo’s en LSD). In 3 uur kun je hetzelfde bereiken als met deze middelen. Na de sessie gaat je proces nog lange tijd door.

Het voordeel van Holotropisch Ademwerk is dat je iets meer controle over de situatie hebt en je sneller aan de rem kunt trekken. Als je bepaalde emoties niet aan wilt roepen, hoeft dat ook niet, en je respecteert een bepaalde psychische weerstand.

Deze manier van ademen moet je onder begeleiding doen.

Holotropisch Ademwerk explosie van emoties - Marvindereuver

Mijn ervaringen met Holotropisch Ademwerk

Mijn eerste ervaringen met deze vorm van ademwerk vond ik echt bizar. Binnen de kortste keren kwamen er allerlei lichamelijke sensaties en emoties vrij. Mijn hele lichaam verkrampte en ging tintelen. Alle emoties voelde ik door elkaar. Ik ging van woede naar blijdschap, naar dankbaarheid, liefde en wilskracht. Ik gilde alles eruit, alle opgekropte woede.

Aan het einde mochten we ontspannen en rechtop komen zitten. Ik had ongeveer een kwartier nodig om weer bij de mensen te komen en was helemaal uitgeput. De dagen erna, ongeveer 3 dagen, heb ik enorme hoofd- en spierpijn gehad. Dit bleek te maken te hebben met alle spanningen die ik eruit heb gegooid.

De dagen, en weken, daarna voelde ik me ontspannen en is er een emotionele last van mijn schouders gevallen. Ik voel me ook krachtiger en doelgerichter.

Wat is bewust ademhalen?

Ademhaling is een krachtige tool om jezelf te laten ontspannen, het autonome zenuwstelsel te helpen en zelfs je immuunsysteem te versterken.  Een goede ademhaling is belangrijk voor het zenuwstelsel en kan je een hoop voordelen opleveren. Andersom kan het ook tegen je werken als je een onrustige adem hebt.

Door dieper vanuit je buik te ademen, zorg je al voor een opening van belangrijke ademgebieden in je lichaam en verhoogt het de zuurstof in je lichaam. Een belangrijke, en bekende, ambassadeur van bewust ademhalen is natuurlijk Wim Hof.

De Wim Hof methode 

Met zijn methode richt hij zich meer op de toename van energie, verbeteren van je slaap en het verbeteren van je immuunsysteem. Holotropisch Ademwerk werkt iets anders en richt zich meer op het doorbreken van emotionele en fysieke blokkades.

Online training mindfulness 

Een andere manier om te ontspannen is mindfulness. Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Het helpt je om je aandacht te sturen en meer in het hier en nu te leven. Hierdoor kun je je beter concentreren, ga je minder piekeren, meer ontspannen en wordt je geest rustiger. Dit gaat je zeker helpen om van dat onrustige gevoel af te komen.

Mindfulness wordt in veel vormen en manieren gegeven. Je kunt je aansluiten bij een club in de buurt, maar je kunt mindfulness heel goed zelf beoefenen via een online training. De training die ik heb gevolgd en erg enthousiast over ben, is die van Happy with Yoga.

De cursus heet ‘Mindfulness voor het dagelijkse leven: van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig’ – en het bevat praktische oefeningen, video’s en audiobestanden om je brein weer in topconditie te brengen. 

Bekijk de Mindfulness training van Happy with Yoga

Meer dan 2100 mensen hebben deze training gevolgd 

Gerelateerde artikelen 



Bronnen:

(1) Wikipedia (z.d.). Stanislav Grof. Wikipedia. Geraadpleegd op 3 november 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Grof

(2) Smit, J. (z.d.). Holotropisch ademwerk. Holotropisch Ademwerk. Geraadpleegd 3 november 2020, van https://www.holotropischademwerk.nl/

Afbeeldingen afkomstig van Adobe Stock.

Reacties
Categorieën