De 12 fases naar een burn out

Ruim 1,3 miljoen Nederlanders (1) hebben last van veel stress en kampen met burn-out klachten. Een burn-out krijg je niet van de een op de andere dag, maar sluipt er langzaam in. De voortekenen zijn best helder, maar worden vaak genegeerd. Daarom deel ik in dit artikel het '12 fasen model naar een burnout' van Herbert Freudenberger en Gail North. 

Onderwerpen in dit artikel: 

[[showindex]]

Wie zijn Herbert Freudenberger en Gail North? 

Herbert J. Freudenberger (Frankfurt, 1927 - New York, 1999) was een Duits-Amerikaans psycholoog. Freudenberger was de eerste psycholoog die onderzoek deed naar stress en uitputting (2). Zijn conclusies waren bijzonder en hij vatte dit samen in een boek (1980) met de naam 'Burnout: The High Cost of High Achievement'. Dit boek schreef hij samen met Gail North. 

Freudenberger en North bedachten de term burn out en hun model is heel herkenbaar voor mensen met een burn out. Zij kwamen met het 12 fasen model naar een burn out. 

12 Fases naar een burn out

Het model van Freudenberger en North is ontstaan in 1974 en beschrijft het pad naar een burn out (3). De stappen lijken theoretisch, maar in de realiteit gaat het vaak wel zo, met als resultaat een burn out. 

De 12 de fases zien er als volgt uit: 

 1. Bewijsdrang: de drang om jezelf te bewijzen. Op een bijna extreme manier.
 2. Harder werken: je gaat steeds meer werk aannemen en overuren maken, je kunt steeds lastiger ontspannen.
 3. Jezelf en je eigen behoeften verwaarlozen (slecht eten, geen rust nemen): veel cafeïne innemen, geen aandacht voor sociale contacten en slecht slapen.
 4. Conflicten vermijden: niet meer naar jezelf luisteren, prikkelbaar, angstig en er ontstaan juist overal conflicten – bijvoorbeeld in je relatie.
 5. Herziening van waarden: niet meer met vrienden en familie afspreken, geen hobby’s meer uitoefenen en emotioneel afwezig raken.
 6. Ontkennen van opkomende problemen: andere dingen de schuld geven, ongeduldiger worden, agressiever worden en steeds meer problemen met andere mensen.
 7. Ontwenningsverschijnselen: terugtrekken en jezelf isoleren, familie en vrienden worden een belasting en veel dingen veroorzaken stress.
 8. Veranderingen in je gedrag: vooral je directe omgeving ziet de verandering en je wordt naar hen vaak boos, vrienden en familie gaan zich zorgen maken.
 9. Depersonalisatie: je raakt het contact met jezelf kwijt, weet niet meer wat je behoeften zijn en je bent niet meer jezelf.
 10. Uitgeput, moe, innerlijke leegte voelen en je herstelt niet meer: in deze fase komen er angst- en paniekaanvallen. Er ontstaat verslavingsgedrag, op zoek naar voldoening, en je slaat door tot in het extreme.
 11. Depressie: je bent in een depressie aanbeland en wil niks meer. Je hebt nergens meer zin in, uitgeput, onzeker en alles voelt uitzichtloos.
 12. Burn out: je bent helemaal ingestort. Er is een mentale, fysieke en emotionele uitputting. Je kunt niet meer nadenken, je hebt geen energie meer, niets lukt meer, je bent erg gespannen en je hebt allerlei lichamelijke klachten (trillen, hartproblemen, oorsuizen, etc.)

Burn out en depressie achter de computer

Met Brein TV een burn out voorkomen?

Herken je jezelf in één van de fases hierboven en wil je dit oplossen? Wil je stressvrijer en gelukkiger door het leven gaan?  Ontdek dan hoe je een burn out kunt voorkomen en jouw natuurlijke balans weer terug krijgt met behulp van Brein TV. 

Met Brein TV krijg je, voor € 19,95 per maand, toegang tot verschillende programma's en handige werkboeken. De programma's gaan over zelfvertrouwen krijgen, stoppen met piekeren, stress & burn out voorkomen, gelukkiger voelen en nog meer. Bekijk ook de reacties van andere leden op de website van Brein TV.

Bekijk het aanbod van Brein TV

Of download de gratis videoserie 'Leven zonder Stress'

Gerelateerde artikelen 

Gratis e-books en checklists

Wil je meer lezen en weten over gezond leven? Bekijk dan mijn pagina met gratis e-books en checklists. Je kunt daar gratis e-books, checklists of mini-trainingen downloaden. Dit aanbod vul ik regelmatig aan, dus neem zeker een kijkje.

Download gratis e-books en checklists >>  

Bronnen

1) TNO. (2019, 11 november). Verzuimkosten door werkstress lopen op tot 2,8 miljard. Geraadpleegd op 24 juni 2020, https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2019/11/verzuimkosten-door-werkstress-lopen-op-tot-2-8-miljard/ 

2) Wikipedia-bijdragers. (2021, 26 juni). Herbert Freudenberger. Wikipedia. Geraadpleegd op 15 februari 2022, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Herbert_Freudenberger 

3) Freudenberger, H. J. (1982). Counseling and dynamics: Treating the end-stage person. The burnout syndrome. JW Jones., editor. Park Ridge,III. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3230825/#R8

Over de schrijver
Ik ben eigenaar van Marvindereuver.nl en ervaringsdeskundige met een burn-out. Dat wil ik nooit meer. Vandaar dat ik deze website ben gestart om andere mensen te helpen met het verminderen van stress, overspannenheid en burn-out klachten.
Reactie plaatsen

Inspiratie nodig? Download mijn gratis PDF met 25 inspirerende quotes

Met quotes van Gandhi, Harry Potter, Buddha, Bob Dylan, John Lennon, Jim Carrey, etc. Direct gratis in je mailbox! Meer dan 500x gedownload.
50%
Je bent er bijna
Noteer naam en e-mailadres waar ik de tips naartoe kan sturen!
Gratis downloaden
Cover-foto-25-inspirerende-quotes-200-200-pxs