5-mooie-mindfulness-spreuken-over-het-leven
Mindfulness
Marvin de Reuver
Mindfulness
04/16/2023
9 min
0

5 mooie mindfulness spreuken over het leven

04/16/2023
9 min
0

Mindfulness is gebaseerd op een eeuwenoude techniek uit het Oosten. Het kent mooie spreuken. In dit artikel heb ik een paar mooie voor je verzameld. Ze zijn afkomstig van verschillende mensen, die ik bij elke spreuk noem. Ik hoop dat ze je raken en je misschien iets in laten zien of aan het denken zetten. Dan ben ik tevreden. 

Wat heb je aan spreuken? 

Spreuken kunnen krachtige manieren zijn om je iets in te laten zien. Of ze kunnen je anders naar zaken leren kijken. Een goede spreuk troost je wanneer je je verdrietig of verloren voelt. Ze kunnen ook net dat duwtje in de goede richting zijn.

Van oude boeddhistische leraren tot moderne filosofen, spreuken komen uit allerlei hoeken. Elke spreuk biedt inzichten die kunnen helpen onze eigen geest beter te snappen of om bewust te worden van onze gedachten en acties. En een eerste stap op weg naar innerlijke vrede en tevredenheid.

De kracht om je te raken 

Woorden, en in de vorm van spreuken, hebben dus de kracht om je te raken, emotioneel, of je in actie te brengen. Soms laten ze je zelfs ‘pauzeren’. Er zijn boeken vol mee geschreven en van generatie op generatie worden deze woorden (mondeling) doorgegeven.

Wijze mensen als de Boeddha, Jezus, Dalai Lama, Thich Nhat Hanh, Lao Tzu, Haemin Sunim delen hun inzichten en wijsheden via deze spreuken. Hun woorden kunnen ons inzicht geven in ons leven en helpen op onze reis van zelfontdekking. Ze geven duidelijkheid en een perspectief. En in elke fase van je leven kijk je weer anders naar een spreuk. Wat je nu niet raakt, kan over 10 jaar heel anders zijn.

Hier komen een paar mooie spreuken.

Spreuk 1: "Als je in het heden leeft, is elk moment een wonder."

- Thich Nhat Hanh

Deze spreuk laat je zien dat als je volledig in het nu kunt leven, je mooie dingen ontdekt. Zie je nog de schoonheid van het moment? Of ben je verdronken in je mobiel?

Kun je echt genieten van een heerlijke zonnige dag? Lammetjes die rondrennen in de wei? Vogels die heerlijk fluiten? Of razen de gedachten door je hoofd en maak je je zorgen over de dag van morgen.

Stel jezelf de vraag: kan ik helemaal opgaan in het moment of ben ik met mijn gedachten ergens anders?

Het is zonde als je in beslag wordt genomen door je gedachten, of een doel wat je wil bereiken, dat je schoonheid van het moment verliest. Je bent met je gedachten constant ergens anders en de wonderen die dan op je pad komen mist. Het waardevolle op dat moment, zie je niet.

als-je-in-het-heden-leeft-is-elk-moment-een-wonder

Spreuk 2: "De golven van emotie komen en gaan, maar de diepte van de oceaan blijft onveranderd."

- Thich Nhat Hanh

Golven in de zee vinden aan de oppervlakte plaats, maar daaronder zit nog een flinke diepte wat dar weinig last van heeft. In het leven heb je golven van emoties. Positief en negatief. Ze komen en gaan. Laat jij je meesleuren door de golven of is jouw oceaan zo diep dat je ze kunt weerstaan?

Omgaan met tegenslagen in het leven kan soms heel lastig zijn. Zeker als ze zich opstapelen.

3 heftige gebeurtenissen 

Er was een periode dat ik mijn hond (waar ik heel veel van hield) moest laten inslapen en kort daarna overleed mijn oma waar ik een goede band mee had. Niet veel later moesten we ons paard van ruim 30 jaar laten inslapen. Dat waren 3 flinke tegenslagen en het verdriet was enorm. Toch moest ik door.

Kleine dingen zoals een meditatie, ademhalen, een wandeling en soms een potje huilen hielpen mij. Ik gaf mezelf de ruimte om te voelen wat ik op dat moment voelde en dat te uiten. Daarbij zocht ik steun bij vrienden en familie, waar ik mijn verhaal kwijt kon. Vriendelijk zijn naar mezelf, wandelen - waren zaken die mij hielpen.

Dat laatste zie ik als de diepte van oceaan onder de golven. Tegenslagen en uitdagingen horen bij het leven, ze komen op je pad. Daar hoef je niks voor te doen. Probeer te leren van deze ervaringen en gebruik ze om te groeien en sterker te worden.

de-golven-van-emotie-komen-en-gaan-maar-de-diepte-van-de-oceaan-blijft-onveranderd

Spreuk 3: “Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg.” 

- Boeddha 

Mensen zien geluk vaak als het einddoel, een eindbestemming. Als ik het leven heb uitgespeeld, zus en zo heb bereikt, zoveel geld heb verdiend, dit huis heb, etc. - dan ben ik gelukkig. Dat zien ze als de weg naar geluk. Maar als ze op het eindpunt zijn beland en terugkijken, beseffen ze zich dat daar ‘het geluk’ niet zit.

Er is geen weg naar geluk, geluk is er op elk moment. Je moet het alleen zien. Deze spreuk van Boeddha geeft dat kort en krachtig weer. Geluk kan op elk moment ervaren worden. Door je er bewust van te zijn en door een bril van liefde en vriendelijkheid naar de wereld te kijken.

spreuk-van-boeddha

Rijkdom, macht en materie 

We leven in een maatschappij waarbij rijkdom, macht, materie en status worden gezien als instrumenten van geluk. Als je dat hebt, dan ben je gelukkig. Is dat zo? Nope, ik zie gelukkige mensen om mij heen zonder deze zaken en ik zie gelukkige mensen om mij heen met deze zaken. Andersom precies hetzelfde.

Vrijheid = geluk 

Zelfhulpgoeroe en catoonist Scott Adams, zegt: “Iemand met een flexibel schema en een gemiddeld inkomen is waarschijnlijk gelukkiger dan een rijk iemand die niet zelf zijn eigen tijd kan indelen.”

Naarmate ik ouder word, ben ik het hier steeds meer mee eens. Je kunt jezelf geen groter cadeau doen, dan je tijd zoveel mogelijk naar eigen inzicht indelen. Geef tijd aan je favoriete hobby, ga weg met leuke vrienden, ga fietsen, doe iets met je gezin, bespeel een muziekinstrument, wandel, etc. Doe iets waar je blij van wordt. Ervaar dan 100% geluk.

Blij met een handpan

Om je wat inspiratie te geven. Ik kijk zelf graag naar deze video van Sam Maher. Sam bespeelt een handpan en doet dat super mooi. Op een manier wat mij kippenvel bezorgt. En meer mensen, want zijn video’s worden miljoenen keren bekeken. Hieronder een video van Sam in de metro van New York.


Gratis PDF met 25 inspirerende spreuken

Spreken deze spreuken je aan? Dan vind je mijn gratis e-book met 25 inspirerende quotes ook leuk. In dit document krijg je een overzicht van mijn top 25 inspirerende spreuken.  Met o.a. quotes van: Gandhi, Harry Potter, Buddha, Bob Dylan, John Lennon, Jim Carrey en nog meer.

Ga naar de pagina van de gratis PDF >>

25 inspirerende quotes - Cover afbeelding e-book

Spreuk 4: "Ware vrijheid is vrij zijn van de angst om niet perfect te zijn"

 – Sengchan

Mensen met perfectionisme zijn vooral bang voor de afwijzing van anderen. Ze zijn bang voor kritiek. Bang om te falen. Maar dat is niet de realiteit. Fouten horen bij het leven. Mislukking hoort bij het leven. Frustratie hoort bij het leven. Loop er niet van weg, want dan ben je constant aan het vluchten.

Harde kritiek, of feedback, van anderen is soms niet leuk. Sommige mensen kunnen keihard zijn en hun ongezouten mening zo over je heen storten. Dat is soms ongelofelijk pijnlijk en we zijn daar niet altijd op voorbereid. Dat werkt dan ontmoedigend. Alleen het is geen goede reden om je dan maar perfect te gedragen en jezelf keihard af te wijzen.

De wereld is hard 

De wereld is nou eenmaal hard, leer daarmee te dealen. En onthoud dat de kritiek van anderen meer zegt over hun stemming en humeur. Zij zijn negatief, niet jij. Daar ben jij niet verantwoordelijk voor. Dat is hun probleem, wat ze zelf moeten oplossen. Geef het niet te veel aandacht.

Het gevolg van harde kritiek is dat mensen het niet meer gaan doen. Want stel je voor dat het weer mis gaat. Dan krijg ik weer die ellende over mij heen. Ga jezelf niet onnodig de schuld geven van iets wat fout is gegaan. En ga na zoiets je leven vooral niet als een complete mislukking zien. Dat is niet nodig en het gaat je niet helpen.

ware-vrijheid-is-vrij-zijn-van-de-angst-om-niet-perfect-te-zijn

Leer accepteren 

Leer te accepteren dat dit bij het leven hoort en probeer het de volgende keer anders te doen. Achterhaal wat er precies fout is gegaan en doe het de volgende keer anders. Dan krijg je de volgende keer een andere uitkomst. Laat het daarna rusten en ga verder met je leven.

Zoals Haemin Sunim zo mooi zegt in zijn boek Houden van dingen die niet perfect zijn: “Frustratie en mislukking zijn onderdeel van het leven. Als we er niet voor vluchten maar ze rustig accepteren, komen we erachter wat we daarna moeten doen.”

Wees mild en lief voor jezelf, zoals je dat ook voor een vriend of vriendin bent. Laat je niet gek maken, straf jezelf niet hard af. Besef dat je niet in alles de beste kunt zijn. Dat niet alles lukt en niet alles zo loopt als je zou willen. Hoe hard je het ook probeert.

Spreuk 5: "Als je tevreden bent met weinig, zul je altijd genoeg hebben."

- Ajahn Chah

Genoeg is genoeg. Kun jij tevreden zijn met de eenvoudige dingen in het leven? Of wil je alsmaar beter, groter, meer ? Omdat je denkt dat deze bezittingen je succes en geluk geven?

Er zijn verschillende grote leiders uit de geschiedenis die bekendstaan om hun eenvoudige levensstijl en bescheidenheid.

Mahatma Gandhi

Een mooi voorbeeld vind ik Mahatma Gandhi. De film over zijn leven vond ik heel mooi. Gandhi droeg eenvoudige kleding, at vegetarisch en leefde eenvoudig. Toch heeft hij grootse dingen kunnen doen en was hij gelukkig met heel weinig.

als-je-tevreden-bent-met-weinig-zul-je-altijd-genoeg-hebben

Moeder Teresa

Een ander mooi voorbeeld is Moeder Teresa. Deze rooms-katholieke non en oprichter van de Orde van de Missionarissen van Naastenliefde, stond bekend om haar eenvoudige en sobere levensstijl. Ze wijdde haar leven aan de zorg voor de armen, zieken en stervenden, en won de Nobelprijs voor de Vrede in 1979.

Leven in eenvoud biedt voldoening

Een leven van eenvoud, van genoeg is genoeg, kan een hoop voldoening brengen. Geluk is op elk moment binnen handbereik. Zelfs de eenvoudigste dingen kunnen ons gelukkig maken. Het gaat erom dat je leert waarderen wat je al hebt. Leer dankbaar te zijn met je huidige leven, in plaats van altijd te streven naar meer.

Innerlijke vrede en tevredenheid

De Dalai Lama zei al eens dat innerlijke vrede en tevredenheid heel belangrijk zijn. Pas als we innerlijke vrede ervaren, kunnen we een gelukkig leven leiden. "We kunnen nooit echte vrede in de buitenwereld bereiken totdat we vrede maken met onszelf."

Leer dus genoegen te nemen met genoeg. Focus op eenvoud. Leer waarderen wat je nu hebt. Train jezelf daarin. Mindfulness kan je hierbij helpen. Omarm de eenvoud van het leven. Waardeer de kleine momenten en dingen in het leven. Hoe cliché dit ook klinkt!

Online training Mindfulness voor het Dagelijkse Leven

Ben je n.a.v. dit artikel enthousiast geworden over mindfulness en wil je hiermee starten? Dan adviseer ik je zeker om naar de online training van Happy With Yoga te kijken. Het kost je maar een kwartier tot een halfuur per dag en voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want die is slechts €47.

Bekijk de Mindfulness training van Happy with Yoga

Meer dan 2100 mensen hebben deze training gevolgd 

Welke spreuk wil jij hieraan toevoegen? 

Deze 5 spreuken zijn een van mijn favorieten en zetten mij elke keer weer aan het denken. Alleen er zijn er nog zoveel meer. Heb jij een mooie, of ontroerende, spreuk die je hieraan wil toevoegen? Geef ze dan hieronder, via een reactie, door. Ik ben erg benieuwd.

Gerelateerde artikelen 
Bronnen

Afbeelding bij Spreuk 4: "Ware vrijheid is vrij zijn van de angst om niet perfect te zijn": foto door Rebecca Zaal: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/groep-mensen-die-foto-nemen-764681/

Afbeelding 2 bij Mahatma Gandhi: foto door Kaique Lopes: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/stad-dageraad-landschap-zonsondergang-9304308/

Reacties
Categorieën