Angst verminderen - mindfulness net zo doeltreffend als antidepressiva onderzoek 2022
Mindfulness
Marvin de Reuver
Mindfulness
03/05/2023
3 min
0

Angst verminderen: mindfulness net zo doeltreffend als antidepressiva (onderzoek 2022)

03/05/2023
3 min
0

Er is al veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van mindfulness op stress en angst. Eerder onderzoek toont al aan dat mindfulness angsten kan verminderen. Keer op keer laat dit positieve resultaten zien. Kort geleden kwam ik nog een onderzoek hierover tegen. Met als verschil dat de effectiviteit van mindfulness is vergeleken met die van een antidepressivum. Dit onderzoek komt uit Amerika en is gepubliceerd in november 2022 (1).

Hoe zag het onderzoek eruit

In dit onderzoek werden 276 deelnemers (69 mannen en 207 vrouwen) met een angststoornis gevolgd. De deelnemers zijn in 2 groepen verdeeld. Het onderzoek duurde 8 weken.

De ene groep, 136 personen, kreeg elke week een mindfulness sessie gebaseerd op de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training. De andere groep, 140 personen, kreeg elke dag een antidepressiva toegediend. Het antidepressivum die de groep kreeg, was escitalopram en het ging om een dosering van 10 - 20 mg per dag.

Voordat ik de resultaten met je deel eerst een uitleg wat mindfulness based stress reduction (MBSR) en escitalopram precies inhoudt.

Wat is mindfulness based stress reduction

Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) is een programma ontwikkeld door Dr. Jon Kabat-Zinn in 1979 aan de University of Massachusetts Medical School. Het is een training van acht weken wat mensen helpt bij het omgaan met stress, angst, chronische pijn en andere fysieke en psychologische symptomen.

Tijdens deze MBSR-training leer je hoe je geest werkt en word je je bewust van je denkpatronen. Je wordt je bewust van je eigen gedachten, gevoelens en lichamelijke gevoelens. Dankzij de training leer je hier beter op reageren, ook als je angstig bent. Hierdoor kun je meer rust en stabiliteit ervaren in je dagelijks leven.

Meer weten? Lees dan: Wie heeft mindfulness uitgevonden?

Wat is escitalopram

Wat een antidepressivum, of antidepressiva, is hoef ik (denk ik) niet uit te leggen. Deze medicijnen zijn bekend in de maatschappij en veel mensen slikken ze elke dag. Bij stress- of angstklachten grijpen veel huisartsen als eerste naar antidepressiva om hun patiënten te helpen.

Escitalopram is zo’n antidepressivum. Het is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI's). Het zorgt ervoor dat de heropname van serotonine wordt geblokkeerd en hiermee wordt de hoeveelheid serotonine de hersenen verhoogd. Hierdoor kan escitalopram helpen om symptomen van depressie en angst te verminderen. Effecten zijn na een paar weken of maanden zichtbaar.

Alleen het nadeel van escitalopram zijn vervelende bijwerkingen (2). Wanneer je dit medicijn gaat slikken zul je snel last krijgen van misselijkheid, diarree, overgeven, hoofdpijn en duizeligheid. Dat is niet fijn.

Het resultaat van het onderzoek 

Na 8 weken konden de onderzoekers de resultaten verzamelen en hieruit concludeerde zij dat beide groepen minder angst ervaarde. Het verschil was zo minimaal dat de onderzoekers de conclusie konden trekken dat mindfulness net zo effectief is als het antidepressivum bij het verlagen van angstklachten.

Na 12 en 24 weken werd er nog een keer naar de angst bij beide groepen gekeken en hieruit bleek dat de angst op dezelfde manier was afgenomen. Dus zelfs na een langere periode konden de onderzoekers nog steeds dezelfde conclusies trekken.

Een prachtig resultaat wat dus aantoont dat zeer effectief is bij de behandeling van angstklachten, dit keer zelf in vergelijking met een antidepressivum.

Het grote voordeel van mindfulness is dat het geen bijwerkingen heeft. Zoals je hierboven kunt lezen zijn de bijwerkingen van escitalopram niet mals. Mindfulness heeft dit niet, dat is een training en leert je nieuwe vaardigheden aan.

Hieronder zie je nog een overzicht met belangrijke statistieken van het onderzoek.

Afbeelding JAMA Psychiatry Mindfulness vs anti depressivaAfbeelding: visuele weergave van het onderzoek (3)

Mindfulness of antidepressiva

Dit nieuwe onderzoek toont dus aan dat mindfulness net zo doeltreffend is als antidepressiva bij het verlagen van angstklachten. Het laat zien dat mindfulness-based stress reduction (MBSR) een effectieve manier is om angsten te verminderen. Net zo effectief als een antidepressivum, maar dan zonder vervelende bijwerkingen.

Heb je last van angst? Probeer dan de volgende keer een mindfulness training, of traject, i.p.v. een antidepressivum! Overleg wel altijd eerst met je huisarts en laat hem, of haar, desnoods dit artikel of onderzoek lezen.

Online training Mindfulness voor het Dagelijkse Leven

Ben je n.a.v. dit artikel enthousiast geworden over mindfulness en wil je hiermee starten? Dan adviseer ik je zeker om naar de online training van Happy With Yoga te kijken. Het kost je maar een kwartier tot een halfuur per dag en voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want die is slechts €47.

Bekijk de Mindfulness training van Happy with Yoga

Meer dan 2100 mensen hebben deze training gevolgd 

Gerelateerde artikelen 




Bronnen

1)  Hoge, E. A., Bui, E., Mete, M., Dutton, M. A., Baker, A. W., & Simon, N. M. (2022). Mindfulness-Based Stress Reduction vs Escitalopram for the Treatment of Adults With Anxiety Disorders. JAMA Psychiatry, 80(1), 13. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2022.3679

2)  Apotheek.nl. (2022, 14 september). Escitalopram. Geraadpleegd op 5 maart 2023, van https://www.apotheek.nl/medicijnen/escitalopram

3) JAMA Psychiatry. (2022, 9 november). JAMA Network. https://cdn.jamanetwork.com/ama/content_public/journal/psych/939057/m_yoi220075va_1671567522.9281.png

Reacties
Categorieën