De sauna is al duizenden jaren oud en is ontstaan in Finland (1). Een saunabezoek is erg goed voor je gezondheid en het stimuleert de bloedsomloop. Het helpt bij de afvoer van afvalstoffen en omdat je hartslag stijgt is de werking hetzelfde als dat je gaat sporten. In dit artikel leg ik uit waarom een bezoekje aan de sauna gezond voor je is.
Is de sauna goed voor je?
Het is algemeen bekend dat de sauna gezond voor je is. Niet voor niks is het een eeuwenoude traditie in veel landen en is het een bekende manier om aan je gezondheid te werken. Elke dag gaan er duizenden mensen in Nederland naar de sauna.
De sauna zorgt er vooral voor dat je weerstand verbetert en het helpt je te ontspannen. Daarbij zijn er nog meer gezondheidsvoordelen die ik hieronder zal opsommen.
Goed voor je weerstand en gezondheid
Regelmatig naar de sauna gaan is goed voor je gezondheid en immuunsysteem. Door de warmte wordt je doorbloeding gestimuleerd en je lichaam reageert op de warmte. Wanneer je jezelf daarna met koud water afkoelt, reageert je lichaam ook. Dan gaat het antistoffen aanmaken.
Deze antistoffen zijn witte bloedcellen. Dit zijn de soldaten van je lichaam en zij zetten de aanval in tegen indringers (zoals virussen) in je lichaam. Met als doel dit virus onschadelijk te maken. Deze soldaten verbeteren ook je weerstand.
Werkt ontspannend
Een sauna werkt ook ontspannend. Dankzij een bezoek aan de sauna stijgt het gehalte serotonine in je bloed en lichaam. Serotonine is een hormoon in de hersenen dat verschillende taken verricht. Dankzij serotonine kun je geluk, gevoel, rust en veiligheid ervaren. Het laat je alles in het hier en nu fijn ervaren.
Een serotonine-tekort geeft je zorgen en geeft je een gevoel van somberheid. Gevolgen zijn meer stress, spanning, slapeloosheid, somberheid, pijn en vermoeidheid.
Sommige sauna’s werken ook met speciale lichten die een goede werking hebben op je lichaam en hersenen. Het kan helpen aan een ontspannende werking en aanmaak van serotonine. Zeker in de wintermaanden.
Daarom werkt een saunabezoek ontspannend en maakt het je stressbestendiger.
Overige gezondheidsvoordelen
Hierboven beschreef ik al dat een sauna goed is voor je gezondheid en het een ontspannende werking heeft. Maar een sauna heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Ik som ze hieronder op (2).
- Afvalstoffen afvoeren
- Zorgt voor een gezondere huid
- Vermindert stress
- Je lichaam went aan warme en koude temperaturen
- Conditie van je aderen worden verbeterd
- Toename van vetverbranding, vanwege een hogere hartslag (helpt niet afvallen)
- Zorgt voor een diepere slaap
- Verlicht gewrichts- en spierpijn (zoals reuma en artrose)
Je doet jezelf en je lichaam dus een groot plezier met een regelmatig bezoek aan de sauna.
Veel gestelde vragen over de sauna
Hieronder behandel ik de meest gestelde vragen over de sauna en hoe dit jou kan helpen.
Is een sauna goed voor je longen?
Ja, een sauna laat je ontspannen waardoor ook de spieren in de luchtwegen ontspannen. Dat komt door de hitte. Vooral voor mensen met klachten aan hun luchtwegen werkt een sauna verlichtend. De ademhaling wordt dieper en rustiger.
Is een sauna goed voor je spieren?
Ja, dat is het zeker. Als je pijn hebt aan je spieren dan kan de sauna verlichting brengen. De sauna ontspant je lichaam en stimuleert je doorbloeding. Hierdoor stroomt er beter bloed door je lichaam en vermindert dat de pijn in je spieren.
Is een sauna goed voor reuma?
Ja, een sauna kan verlichtend werken. De warmte zorgt voor een betere doorbloeding waardoor pijn in je gewrichten, spieren en botten minder worden. Hierdoor worden de reumatische pijnen verzacht. Het lost reuma niet op.
Is een sauna goed voor tegen artrose?
Ja, de warmte zorgt voor een betere doorbloeding waardoor pijn in de gewrichten, spieren en botten minder worden. Hierdoor worden de artrose klachten verzacht. Het lost artrose niet op.
Helpt een sauna bij verkoudheid?
Ja, regelmatig de sauna bezoeken verbetert je weerstand, stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen waardoor je minder gevoelig bent voor verkoudheid.
Is een sauna goed voor afvallen?
Nee, een sauna helpt niet direct bij het afvallen. Wel zal je gewicht verliezen na een saunabezoek, maar dat is alleen vocht.
Is een sauna goed tegen eczeem?
Nee, het kan het juist versterken. Door het gebruik van een sauna kan de jeuk erger worden.
Is elke dag naar de sauna goed voor je?
In principe zit er geen maximum op hoe vaak je naar de sauna mag. Een sauna heeft veel gezondheidsvoordelen, dus een regelmatig bezoek is zeker aan te raden. En je lichaam rust geven is ook zeker aan te raden. Daarom adviseer ik je niet om elke dag naar de sauna te gaan. Een keer per 2 - 3 weken is voldoende om te profiteren van de gezondheidsvoordelen.
Wanneer mag je niet naar de sauna?
Je kunt niet altijd naar de sauna. Als je last hebt van de volgende symptomen mag je niet naar de sauna of doe je er goed aan om een arts te raadplegen voordat je naar de sauna gaat:
- Als je bloedverdunners slikt
- Bij koorts
- Bij zwangerschap (vooral laatste fase)
- Bij een lage bloeddruk
- Bij bepaalde vormen van kanker
- Pas op met astma en COPD i.v.m. benauwdheid
- Bij een besmettelijke ziekte
- Bij hartproblemen
- Bij huidaandoeningen
- Bij ernstige spataderen
- Jonge kinderen zijn niet toegestaan in de sauna
Mindfulness als aanvulling op de sauna
Wil je vooral naar de sauna om te ontspannen? En heb je daar moeite mee? Dan is mindfulness ook iets voor jou en dit kan een mooie aanvulling zijn op je saunabezoeken.
Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Het helpt je om je aandacht te sturen en meer in het hier en nu te leven. Hierdoor kun je je beter concentreren, ga je minder piekeren, meer ontspannen en wordt je geest rustiger. Dit gaat je zeker helpen om van dat onrustige gevoel af te komen.
Mindfulness wordt in veel vormen en manieren gegeven. Je kunt je aansluiten bij een club in de buurt, maar je kunt mindfulness heel goed zelf beoefenen via een online training. De training die ik heb gevolgd en erg enthousiast over ben, is die van Happy with Yoga.
De cursus heet ‘Mindfulness voor het dagelijkse leven: van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig’ – en het bevat praktische oefeningen, video’s en audiobestanden om je brein weer in topconditie te brengen.
Bekijk de Mindfulness training van Happy with Yoga
Meer dan 2100 mensen hebben deze training gevolgd
Gerelateerde artikelen
- De 12 fases naar een burn out
- De tekenen van een burn-out
- Mijn pad naar een burn-out en hoe ik daar weer uit ben gekomen!
- Gezond vs. ongezond perfectionisme: wat zijn de verschillen?
- Heb jij een niet te plaatsen onrustig gevoel? Lees mijn tips!
- 10 tips om beter te slapen
- Saffraan helpt bij depressie en burn-out
- Ashwagandha: het beste kruid tegen een burn-out!
Bronnen
1) Wikipedia-bijdragers. (2020, 17 september). Sauna. Wikipedia. Geraadpleegd op 16 maart 2022, https://nl.wikipedia.org/wiki/Sauna
2) Zwaan, J. (2019, 12 december). Gezondheidsvoordelen van de sauna. aHealthylife.nl. Geraadpleegd op 16 maart 2022, https://www.ahealthylife.nl/gezondheidsvoordelen-van-de-sauna/
3) HUUM. (2020, 2 april). Sauna [Afbeelding]. Unsplash. https://unsplash.com/photos/Ruso6EXMC5U