10 tips om beter te slapen
Gezondheid
Marvin de Reuver
Gezondheid
02/09/2022
3 min
0

10 tips om beter te slapen

02/09/2022
3 min
0

Veel mensen hebben slaapproblemen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2018 ongeveer 2,9 miljoen Nederlanders slaapproblemen hadden (1). Terwijl goed slapen enorm belangrijk is voor je lichaam en geest. Daarom deel ik in dit artikel 10 tips om beter te slapen.  

Waarom is (goed) slapen zo belangrijk? 

Slapen is heel belangrijk. Tijdens onze slaap doorlopen we verschillende fases van zowel fysiek als psychisch herstel. Slaap is een van de beste manieren om tot rust te komen.

Slaap heeft meerdere functies en daar zijn we ons niet allemaal van bewust. Enerzijds zorgt slaap voor het herstel van weefsels, die vernieuwd moeten worden. Daarnaast reinigt slaap onze hersenen en worden we weer ‘schoon’ wakker.

Negatieve gevolgen van een slaaptekort 

Slecht, en te kort, slapen heeft een negatief effect op je gezondheid. Hieronder geef ik je een overzicht van de gevolgen op je gezondheid van een slaaptekort (2):

  • Slechter geheugen
  • Minder goed kunnen concentreren
  • Onregelmatige hartslag
  • Verhoogd risico op hartziekten
  • Spierpijn en spiertrillingen
  • Minder goede werking van het immuunsysteem
  • Verhoogd risico op diabetes type 2
  • Verlaagde lichaamstemperatuur
  • Risico op obesitas (overgewicht)

Goed slapen en voldoende slapen, is heel belangrijk. Beter slapen begint met het toepassen van een aantal basiszaken om je bioritme (24-uurs ritme) te verbeteren. Zo weet je lichaam wanneer het moet gaan slapen (melatonine aanmaken) en wanneer het wakker moet worden.

10 tips om beter te slapen 

Wil je beter slapen? Lees dan mijn tips hieronder en pas ze toe in jouw leven.

  1. Stop een uur voor het slapen gaan met het kijken naar blauw licht zoals een tv, laptop of je telefoon
  2. Ga op vaste tijden slapen en sta om dezelfde tijd op (ritme)
  3. Sport niet te laat in de avond (dan zit je nog vol met adrenaline)
  4. Zorg voor een koele slaapkamer (16 – 18 graden)
  5. Neem een warm bad of warme douche 90 minuten voor het slapen gaan (dan kan je lichaam nog afkoelen)
  6. Eet niet meer na 20.00 uur ‘s avonds
  7. Matig met alcohol gebruik
  8. Eet meer vis, schaal- en schelpdieren, eieren, gevogelte, groenten, fruit, avocado’s, knoflook, uien, noten, pitten en zaden. Dit zorgt voor meer serotonine en melatonine in het lichaam
  9. Beoefen Yoga Nidra (lees hieronder meer)
  10. Neem voedingssupplementen die je helpen bij inslapen en doorslapen (lees hieronder meer)

Vermoeid en gestresst

Beter slapen dankzij Yoga Nidra 

Een manier om beter te slapen en dieper te ontspannen is met Yoga Nidra. Dit is een speciale techniek uit de yoga waarbij je leert om in diepe ontspanning te komen op fysiek en mentaal niveau. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau.

De oefeningen gaan je helpen om je overdag beter te voelen en daardoor beter te slapen. Het gaat je ook op andere vlakken helpen, zoals het verminderen van stress.

Ben je enthousiast geworden over Yoga Nidra en zou je het graag willen proberen?

Dan adviseer ik je om het programma van Happy With Yoga (bekend van Women's Health, Happinez en Metro) te bekijken. Dit programma bestaat uit 7 Yoga Nidra sessies met instructies. 

Bekijk het Yoga Nidra programma

Voedingssupplementen die je beter laten slapen 

Je kunt er ook voor kiezen om voedingssupplementen te nemen die je beter laten slapen en je ondersteunen bij een goede nachtrust. Ze helpen je met beter inslapen (melatonine) of laten je beter doorslapen. De voedingssupplementen die ik adviseer zijn natuurlijk en niet verslavend. Je kunt er op elk moment mee stoppen. Maar neem ze met mate en sla niet door.

Deze supplementen helpen je aan een betere nachtrust:

Belangrijk: het wil niet zeggen dat je direct echt beter gaat slapen dankzij deze supplementen, maar ze kunnen je wel helpen om lekker in slaap te komen of beter door te slapen.

Gerelateerde artikelen 




Bronnen 

1) Centraal Bureau voor de Statistiek. (2019, 20 augustus). Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen. Geraadpleegd op 22 maart 2021 https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/34/arbeidsongeschikten-melden-vaakst-slaapproblemen#:%7E:text=In%20de%20Gezondheidsenqu%C3%AAte%20wordt%20deelnemers,ging%20het%20om%2021%20procent.

2) Natura Foundation (2021, 15 maart). Slaapproblemen: oorzaken en herstel [Video]. Webinar. https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/webinars/slaapproblemen-oorzaken-en-herstel 

3) Coverfoto: Possingham, A. (2017, 17 februari). Soft Comforts [Foto]. Unsplash. https://unsplash.com/photos/CeWNEEsHPbA

4) Foto middenstuk: Lemercier, C. H. R. I. S. T. O. P. H. E. R. (2018, 3 februari). man sitting on chair covering his eyes photo [Foto]. Unsplash. https://unsplash.com/photos/12yvdCiLaVE

Reacties
Categorieën