Vervelen-ontspannen-boek-lezen
Gedrag
Marvin de Reuver
Gedrag
07/26/2022
8 min
0

Waarom is vervelen goed voor je?

07/26/2022
8 min
0

In ons hectische leven, waarin we worden gebombardeerd met prikkels van buitenaf die de aandacht trekken, is juist de kans om ons even terug te trekken een belangrijke gelegenheid om onze mentale batterij weer op te laden. Momenten waarop er "niets te doen" lijkt te zijn, zijn momenten waarop we naar binnen kunnen keren en tot rust kunnen komen. 

In dit artikel vertel ik je meer over het nut van vervelen en waarom dit goed voor je is. 

Waarom is vervelen goed voor je?

Onderzoek van Dr. Sandi Mann en Rebekah Cadman (1)(2) toont aan dat verveling creativiteit stimulerende krachten heeft, waarbij mensen in staat zijn om meer ideeën te genereren na het uitvoeren van een saaie taak. Bovendien wordt het nu ook algemeen erkend dat verveling kinderen helpt nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, creatief te zijn en zelfvertrouwen te krijgen (3).

Maar verveling wordt door onze samenleving niet bepaald gestimuleerd. Als je betrapt wordt op 'niets doen', voel je je misschien schuldig omdat je niet productief bent of maak je je zorgen dat anderen je als lui beschouwen. Maar verveling heeft een functie en is bijzonder goed voor je als je weet hoe je het meeste haalt uit momenten van verveling.

Het is ook een kans om onze relatie met onszelf te kunnen herstellen en een innerlijk leven te kunnen ontwikkelen. Of een manier om te ontspannen.

Vervelen is gezond

Vervelen is goed voor je, omdat het een functie heeft. De zelfreflectie en dagdromen die optreden tijdens perioden van verveling zijn leraren van jouw eigen verlangens. Ze leren je wat je wilt en motiveren je vervolgens om dat te krijgen.

Jouw instinctieve en directe wens om te ontsnappen aan verveling - of het nu gaat om sociale media, televisie, videogames, etc. - overstemt de waardevolle, inzichten die je kunt hebben tijdens perioden van verveling.

Verveling kan je dwingen om te beginnen aan het moeilijke en waardevolle dat je al jaren uitstelt. Het is een kans om aan jouw eigen eisen en behoeften te voldoen, om tijdelijk naar binnen te kijken.

Wat is vervelen?

Als mensen zich vervelen, zullen ze zeggen dat ze zich moe voelen (wat o.a. negatief werkt op je relatie), omdat ze het gevoel hebben dat een bepaalde ervaring saai is. Anderen zullen het houden op gewoon niet weten wat te doen. Maar je zou vervelen ook kunnen associëren met een monotone stem die jouw aandacht niet vasthoudt.

Is verveling een emotie?

Ja, verveling is een emotie. In wezen is het een oproep tot actie om jouw omstandigheden te veranderen. En het is hoe je reageert op verveling dat het verschil maakt tussen het feit of het een negatieve of positieve emotie voor je is.

Met andere woorden: het kan een kans zijn voor persoonlijke groei of het kan leiden tot een nog meer doordringende staat van verveling.

Als je het omdraait, kan een gebrek aan verveling, en daardoor altijd maar 'aan' staan, leiden tot veel stress en zelfs een burn-out. Chronische vermoeidheid en een opgejaagd gevoel, zijn namelijk bekende symptomen en tekenen van een burn-out.

depressie-man

Vervelen = een gebrek aan motivatie 

Mensen zullen zeggen dat ze zich vervelen, omdat ze niets te doen hebben. Jongeren zullen zoiets zeggen tijdens de schoolvakantie. Volwassenen zullen dit zeggen op momenten dat er geen taken aan hen zijn toegewezen. Maar ieder is verantwoordelijk voor het motiveren van zichzelf en voor het maken van persoonlijke keuzes. En elke keuze heeft invloed op je persoonlijkheid, zelfvertrouwen en bewustzijn.

Bovendien draagt alles wat je ziet of niet kiest om te zien, te doen of niet te doen, bij aan je persoonlijke groei. Verveling uiten is je dromen ontkennen en je onbenutte potentieel negeren. Evolueren is openstaan voor verandering en het optimaal benutten van momenten van verveling. Elke gedachte en elk gevoel dat je creëert, bepaalt immers hoe je leven zich heeft ontvouwd en zal ontvouwen.

Het belang van minder prikkels

Door minder prikkels van buitenaf en verveling toe te laten, kan je ervaringen uit het verleden opnieuw bekijken, er opnieuw van genieten, ze misschien in een ander licht zien en nieuwe inzichten krijgen, of toekomstige plannen heroverwegen. Zulke tijden bieden ons ook de kans om volledig in het hier en nu te zijn.

We kunnen om ons heen kijken en nieuwe details opmerken, waardoor we vertrouwd raken met onze eigen omgeving en ons gevoel erbij te horen. Dit is belangrijk voor het welzijn. Een langere periode niks doen kan leiden tot nieuwe inzichten en ontdekkingen, zoals nieuwe interesses of hobby's. Alleen dit ontstaat pas als het niet wordt verspild aan afleiding.

Maar als we eraan gewend zijn constant bezig te zijn, kan vrije tijd, alleen met onze gedachten, moeilijk te tolereren zijn.

Welke dingen kun je doen bij verveling?

Verveling is een van de meest voorkomende gevoelens die elk mens zo nu en dan ervaart. En wat veel belangrijker is dan jezelf af te vragen: "Waarom verveel ik me?" is hoe je met het gevoel omgaat.

Weet dat het nemen van pauzes uit het dagelijks leven zeer verfrissend en nuttig kunnen zijn om je verveling om te zetten in inspiratie.

Hieronder heb ik enkele voorbeelden voor je, hoe je met het gevoel van verveling zou kunnen omgaan.

Ga zitten en ademhalen

Ademhaling is een krachtige manier om jezelf te laten ontspannen, je zenuwstelsel te helpen en zelfs je immuunsysteem te versterken. Een goede ademhaling is belangrijk voor het zenuwstelsel, brengt je tot rust en helpt ontspannen.

Ademhaling activeert de natuurlijke ontspanning in je lichaam en het helpt je om steeds sneller in een ontspanningsmodus te komen. Langzaam in- en uitademen helpt je lichaam ontspannen en geeft een signaal dat je je niet in een stressvolle situatie bevindt.

Je mag ontspannen en voelt je vanzelf minder gestresst. Hierdoor kun je meer in het moment zijn en hoef je niet per se iets te doen van jezelf. Je bent gewoon 'oké', alles is goed. Het gevolg is dat je je niet gaat irriteren aan de verveling, het niks doen, of de neiging zal voelen iets te gaan doen.

Dankzij het ontspannen gevolg van de ademhalingsoefeningen, hoef je even niks van jezelf.

In dit artikel 'Effectieve ademhalingsoefeningen om te ontspannen en stress te verminderendeel ik een aantal ademhalingstechnieken die je kunt toepassen om te ontspannen. Ontdek zelf welke jij het fijnst vindt.

Relaxed-stressbestendig-rust

Vecht er niet tegen - geniet van de golf

Het eerste advies dat ik je geef is waarschijnlijk het eenvoudigste, maar ook het meest onconventionele: "geniet van je verveling, want "verveling is het laatste voorrecht van de vrije geest".

Denken is het beste tegengif voor verveling. Een paar eeuwen geleden had Rene Descartes er ook iets soortgelijks over te zeggen.

Het verhaal gaat dat hij het beroemde cartesiaanse coördinatensysteem creëerde terwijl hij op zijn bed lag, doodverveeld, kijkend naar een vlieg op zijn plafond. Deze cartesiaanse twijfel houd het volgende in:

"De cartesiaanse twijfel of methodische twijfel is in de filosofie van René Descartes een manier van zoeken naar zekerheid door systematisch aan alles te twijfelen. [...] Descartes stelde voor om over te gaan tot een methodische twijfel, die inhoudt dat men alles betwijfelt wat men kan betwijfelen, zelfs de toenmalige wetenschappelijk inzichten en de Heilige Schrift. Als men alles weglaat waaraan getwijfeld kan worden, houdt men volgens Descartes alleen datgene over dat noodzakelijk waar is." - aldus Wikipedia (4).

Waar het niet vechten op neerkomt is het volgende: als je je verveelt, is het oké om onproductieve dagen te hebben. Je kunt je verveling omarmen en tijd besteden aan het nadenken over je leven, je toekomst, je doelen. Als gewoon zitten denken niet werkt voor jou, overweeg dan om te denken met een pen (of een toetsenbord) in je hand - en begin een dagboek bij te houden.

Leer om te ontspannen met Yoga Nidra

Een manier om dieper te leren ontspannen is met Yoga Nidra. Dit is de meest krachtige en speciale techniek uit de Yoga Tradities. Yoga Nidra helpt bij: stress, depressie, angst, vermoeidheid en rusteloosheid. 

Wanneer je leert ontspannen via Yoga Nidra gaat je lichaam in de ruststand en in deze stand voel je je relaxter. Dat is niet meteen, maar zal geleidelijk gaan.

Wil je Yoga Nidra proberen? Dan adviseer ik je om het programma van Happy With Yoga (bekend van Women's Health, Happinez en Metro) te bekijken. Dit programma bestaat uit 7 Yoga Nidra sessies met instructies.

Bekijk het Yoga Nidra programma

Meer dan 1.000 mensen gingen je voor

yoga-nidra

Ruim je ruimte op

Hoe onze ruimte eruitziet, is vaak een weerspiegeling van onze innerlijke wereld, maar het werkt ook andersom. Innerlijke chaos kan verlammend werken en als verveling worden ervaren, maar de chaos van buiten kan ook onze productiviteit verlammen en ons verveeld doen voelen.

Een manier om uit een productieve malaise te komen, is door je "buitenwereld" op te ruimen. Angst, depressie en rommel hebben de neiging om een vicieuze cirkel te creëren en het opruimen kan op verschillende manieren zinvol zijn.

Allereerst zul je je productiever voelen - je maakt eigenlijk schoon, gooit onnodige dingen weg en sorteert de overgebleven spullen. Je kunt ook je ruimte opfrissen, vullen met nieuwe objecten die je vreugde brengen en meubels verplaatsen.

Ga op ontdekking in de natuur

Het verkennen van moeder natuur is een activiteit die nooit oud wordt. Als je je verveelt, doe jezelf dan een plezier en maak een wandeling door het dichtstbijzijnde park. Als het weekend is, maak dan een ritje naar een wandelplek, strand of bos dat je altijd al hebt willen bezoeken en revitaliseer je lichaam en geest met wat frisse lucht.

Wandelen-in-de-natuur-groen

Het gevoel van niets doen

De volgende keer dat je in een draaikolk van verveling terechtkomt, denk dan aan deze tekst, tips en inzichten. Afhankelijk van je humeur op het moment dat je verveling ervaart, kun je besluiten om het gewoon te omarmen en na te denken over je leven, een wandeling te maken in het dichtstbijzijnde park of te werken aan het verbeteren van je digitale vaardigheden.

Of misschien heeft dit artikel je wel geïnspireerd om eropuit te trekken en je buurt te verkennen of een nieuwe hobby te starten. Kortom, wanneer je het gevoel hebt dat er niets te doen is, dan is dat geweldig! Want dat is de perfecte timing om iets te gaan doen.

Have fun!

Gerelateerde artikelen 
Bronnen: 

1) I. (2018, 21 februari). Vervelen is goed voor je. Onlybyme. Geraadpleegd op 25 juli 2022, van https://onlybyme.nl/lifestyle/vervelen-is-goed-voor-je/

2) The exciting side of boredom. (2015, 17 maart). The British Psychological Society. Geraadpleegd op 25 juli 2022, van https://www.bps.org.uk/psychologist/exciting-side-boredom

3) Waarom vervelen nuttig is voor je kind. (2022, 20 mei). oudersvannu.nl. Geraadpleegd op 25 juli 2022, van https://www.oudersvannu.nl/peuter/opvoeden/vervelen/

4) Wikipedia-bijdragers. (2022, 7 maart). Cartesiaanse twijfel. Wikipedia. Geraadpleegd op 25 juli 2022, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Cartesiaanse_twijfel

Reacties
Categorieën