Heb jij een niet te plaatsen onrustig gevoel? Lees mijn tips!
Ontspannen
Marvin de Reuver
Ontspannen
12/09/2020
5 min
1

Heb jij een niet te plaatsen onrustig gevoel? Lees mijn tips!

12/09/2020
5 min
1

Herken je dit? Je agenda zit propvol, je bent constant aan het multitasken, je takenlijst is overvol, etc. Daarbij komen er via allerlei wegen, telefoon en computer, nieuwe prikkels binnen. Dit zorgt voor stress en een constant gevoel van onrust. Zo erg dat je er veel last van hebt. Wat kun je hier aan doen? Dan vertel ik je in dit artikel. 

Wat zijn de oorzaken van een onrustig gevoel? 

Een onrustig gevoel kan allerlei oorzaken hebben. Te veel om allemaal op te noemen. De vraag die je jezelf moet stellen is: wat maakt mij onrustig? Denk daar eens over na en schrijf de punten op een A4 die je spanning geven.

Voorbeelden van zaken die je een onrustig gevoel kunnen geven zijn:

 • Problemen met je eigen gezondheid
 • Trauma's uit het verleden
 • Moeite met ontspannen
 • Stress op het werk
 • Een zieke partner, vader, moeder of kind
 • Een verhuizing
 • Als je perfectionistisch bent
 • Drukte met je studie
 • Ruzie met een partner of vrienden

Er zullen zeker nog andere zaken zijn die jou stress geven, maar niet hierboven staan vermeld. Deze stress zorgt ervoor dat je lichaam constant in een vlucht- of vechtmodus blijft. Precies dat zorgt voor een onrustig gevoel en als je van dat gevoel af wilt komen, moet je daar mee aan de slag gaan.

Wat zijn de symptomen van een onrustig gevoel? 

De volgende symptomen zijn duidelijke signalen van een onrustig gevoel:

 • Een hoge ademhaling
 • Snelle hartslag
 • Hartkloppingen
 • Opgejaagd gevoel en lastig kunnen ontspannen
 • Slechter slapen en slapeloosheid
 • Kort lontje (snel geïrriteerd raken)
 • Concentratieproblemen
 • Huilbuien
 • Neerslachtig
 • Angst- en paniekaanvallen

depressie-man

5 tips om van het onrustige gevoel af te komen 

Nu je weet wat de oorzaken en symptomen van het onrustige gevoel zijn, wil je natuurlijk weten hoe je van dit onrustige gevoel af kunt komen. Lees dan zeker verder, mijn tips hiervoor deel ik hieronder.

Tip 1: Mindfulness 

Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Het helpt je om je aandacht te sturen en meer in het hier en nu te leven. Hierdoor kun je je beter concentreren, ga je minder piekeren, meer ontspannen en wordt je geest rustiger. Dit gaat je zeker helpen om van dat onrustige gevoel af te komen.

Mindfulness wordt in veel vormen en manieren gegeven. Je kunt je aansluiten bij een club in de buurt, maar je kunt mindfulness heel goed zelf beoefenen via een online training. De training die ik heb gevolgd en erg enthousiast over ben, is die van Happy with Yoga.

De cursus heet ‘Mindfulness voor het dagelijkse leven: van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig’ – en het bevat praktische oefeningen, video’s en audiobestanden om je brein weer in topconditie te brengen. 

Bekijk de Mindfulness training van Happy with Yoga

Meer dan 2100 mensen hebben deze training gevolgd 

Tip 2: Rustgevende kruiden

De natuur kan je helpen bij het tot rust komen. Er zijn verschillende kruiden die een rustgevende werking hebben, waardoor je beter kunt ontspannen. Voorbeelden van dit soort kruiden zijn:

Deze kruiden hebben een rustgevende werking en worden al jaren ingezet in o.a. de Chinese Geneeskunde. Je kunt ze dus goed inzetten bij een gevoel van onrust. Pas wel op met medicijnen, sommige van deze kruiden gaan hier niet samen mee. Twijfel je? Lees dan mijn speciale artikelen waarin een kruid helemaal behandel of raadpleeg je huisarts.

Wil je weten wat mijn keuze is voor goede kruiden supplementen? Klik dan hieronder op de link.

Bekijk mijn keuzes voor Kruiden

Tip 3: Verveel je lekker 

Mensen kiezen er liever voor om zinloze dingen te doen, dan om niks te doen. Alleen zijn met je gedachten vinden mensen heel eng en confronterend, maar deze 'ruststand' hebben we wel nodig. In deze ruststand wordt je brein juist heel actief en verwerkt het alle prikkels en ervaringen.

In de huidige wereld zijn veel mensen op zoek naar 'meer'. Maar meer is niet beter. Het zal je gevoel van leegte niet wegnemen en het geeft je geen bevrediging. Het maakt je niet gelukkig(er) en geeft je onrust.

Tips om beter te slapen

Daarom wil ik je uitdagen om minder te doen. Plan tijd voor ontspanning en verveling. Doe niks, veeg je agenda leeg en ga iets doen wat je leuk vindt. Om je op weg te helpen hieronder wat voorbeelden:

 • Wandelen in het bos of strand
 • Fietsen
 • Lekker een bakje koffie drinken in de zon
 • Naar de sauna
 • Lekker douchen of in bad
 • Zoek vrienden op
 • Zwemmen
 • Ademhalingsoefeningen

Tip 4: Mediteren

Meditatie is een ideale manier om tot rust te komen. Het wordt al decennia door monniken gedaan. Het helpt de geest te kalmeren en te ontspannen. Je stressniveau wordt hiermee verlaagt. Eerst je geest heel druk. Vergelijk het met een dolle app in een kooi die alle kanten op vliegt. Maar als je hem even laat gaan, zul je merken dat hij daarna kalmeert.

Door je niet te focussen op je gedachten, en ze gewoon voorbij te laten gaan, neemt de stroom aan gedachten af. Het gaat leiden tot meer rust in het dagelijks leven. De kunst is om geen labels, oordelen, te plakken op de gedachten die voorbijkomen. Als je dat lukt ga je daar echt de vruchten van plukken.

Je gaat minder oordelen, je laat je minder afleiden, je gaat minder onrust ervaren. Elke dag mediteren is dan wel mijn advies. Ook al is het maar 5 minuten per dag. Dat lukt je toch wel?

Wil je hierbij geholpen worden? Download dan een app als Headspace en stel reminders in. Zo word je er elke dag aan herinnert om even te gaan zitten. Chill ....

Tip 5: Verbeter je slaap

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 20 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder problemen heeft met slapen. Ze vallen moeilijk in slaap of worden vroeg wakker (1). Slecht, en te kort, slapen heeft een negatief effect op je gezondheid. Slechte slaap geeft je overdag onrust.

Zorg er dus voor dat je goed en voldoende slaapt. Dit is zo belangrijk voor je gezondheid. Wil je mijn slaaptips? Bekijk dan mijn artikel '10 tips om beter te slapen'.

Bonus tip: Sporten

Als extra tip wil ik je adviseren om te gaan sporten. Met sport kun je je verstand op nul zetten en dingen even loslaten. Alle stress en spanning werk je het lichaam uit en je hebt daarna een moe en voldaan gevoel. Dankzij de endorfines die vrijkomen, krijg je een gevoel van ontspanning.

Fitness, parcour training, crossfit, vechtsport, etc. Het is allemaal goed. Naast de fysieke voordelen, heeft sport veel mentale voordelen. Het kan helpen stress en angst te verlagen. Regelmatig sporten helpt ook bij het verbeteren van je slaap. Plus het verbetert je geheugen en aandacht.

Kom dus lekker in actie!

Wat zijn jouw tips? 

De lijst met tips kan langer zijn. Zo zijn er nog veel andere dingen te verzinnen om tot rust te komen. Wat zijn jouw tips? Als jij je onrustig voelt, wat doe je dan om tot rust te komen? Heb je bepaalde routines? Of doe je iets al heel lang wat gewoon lekker werkt?

Laat het weten via een reactie. Ik ben namelijk erg benieuwd.

Gerelateerde artikelen Bronnen

1) Centraal Bureau voor de Statistiek. (2018, 16 maart). Eén op de vijf meldt slaapproblemen. Geraadpleegd op 9 december 2020, https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/11/een-op-de-vijf-meldt-slaapproblemen

Reacties
Categorieën