arrow_drop_up arrow_drop_down
De balans tussen Chronos- en Kairos-tijd
19 mei 2020 

De balans tussen Chronos- en Kairos-tijd

In dit artikel wil ik het met je hebben over de balans zoeken in tijd. We leven in een maatschappij waar alles snel moet. Als mens leggen we ons allemaal persoonlijke deadlines op. We gaan van activiteit naar activiteit, zowel privé als tijdens het werk. Daar schieten we van meeting naar meeting. Alles moet snel snel en het liefst zo efficiënt mogelijk achter elkaar. Herken je dit? Dan is mijn advies zeker verder te lezen.

Neem jij wel eens de tijd om stil te staan? Om te reflecteren? Om te genieten in het moment? Om iets te doen en geen resultaat te verwachten? Gewoon lekker opgaan in datgene wat je dan aan het doen bent. Nee? Dan ben je niet uniek.

De Oude Grieken kunnen met hun goden allerlei begrippen uitleggen. Daarom wil ik je in dit artikel meer uitleggen over Chronos en Kairos. Hier kwam ik een tijdje geleden mee in aanraking tijdens een sessie met een van mijn coaches. Toen ontdekte ik dat ik te veel Chronos-tijd in mijn leven had (heb) en te weinig Kairos-tijd. Ik wil ook meer Kairos-tijd ervaren, omdat ik daarin tot rust kom. Je zult misschien denken, maar wat is dan Chronos- of Kairos-tijd? Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Druk, druk, druk!

Henry Ford zei vroeger: “Tijd is geld” en dat is ons altijd bijgebleven. We leven allemaal in haast, want als je tijd verliest, verlies je geld. Onze agenda’s zitten daarom propvol met meetings, verjaardagen, belletjes, sociale verplichtingen en mail beantwoorden. We vliegen van afspraak naar afspraak. Zonder stil te staan. We komen structureel tijd tekort en zijn altijd doel- en resultaatgericht bezig.

Als je met iemand wil afspreken dan moet je de agenda’s naast elkaar leggen en kom je er vaak achter dat je pas over 3 weken kunt afspreken. En dan zeg je tegen elkaar: ‘ja, we hebben het ook zo druk.’ Of dat je iemand op straat tegenkomt en een praatje wil maken en dat diegene dan zegt: ‘sorry ik heb geen tijd, druk druk!’

Maar wist je dat je een beperkte tijd hebt op deze aardbol? Geld kun je heel veel van maken, tijd niet. En daar is een simpele rekensom voor. Stel je mag 85 jaar worden; hoeveel tijd heb je dan tot je beschikking?

 • 85 jaar
 • 1.020 maanden
 • 31.025 dagen
 • Je slaapt gemiddeld 7 uur per nacht, dus houd je 24 – 7 = 17 uur over. Daarin houd ik even geen rekening met naar de wc gaan, drinken pakken, boodschappen doen, etc.
 • 527.425 uur

In je totale leven heb je dus 527.425 uur tot je beschikking. Je moet het zien als een timer die wordt ingesteld bij je geboorte en die langzaam aftelt. En elke verstreken minuut krijg je niet meer terug.

Dus, nu je dit weet, besteed jij je tijd vooral efficiënt of geniet je ook van de mooie momenten in je leven? Doe jij wat je echt belangrijk vindt? Of mishandel je tijd? Dat is iets om bij stil te staan, want tijd kun je niet beheersen wel beheren. En daar komt precies het verschil kijken tussen Chronos en Kairos. Wie dat zijn, leg ik hieronder uit.

Wie zijn Chronos en Kairos?

Chronos en Kairos waren 2 goden uit de Oude Griekse tijd. Kairos was de jongste zoon van Zeus. Chronos wordt afgebeeld als een oudere man.

Wie is Chronos?

Chronos staat voor de meetbare tijd en continuïteit. Het is de kloktijd waar onze maatschappij op leeft en tijd die je kunt meten. Waarbij 24 uur in een dag zit, 60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut. Het is de economische tijd. Maar Chronos is niet alleen maar slecht. Een juiste balans tussen Chronos en Kairos is namelijk heel belangrijk. Deze tijd zorgt voor orde en structuur. We kunnen afspraken met elkaar maken.

Afbeelding van Chronos

Dit is een afbeelding van Chronos (3)

Alleen deze tijd ligt buiten onszelf, het is ons opgelegd. Chronos zorgt ervoor dat we altijd maar haast hebben, jakkeren en geen tijd hebben om van de mooie momenten te genieten. Nu vertrekken, anders kom je te laat. Als de bus iets te laat is, ben je geïrriteerd want dan loopt alles uit. Of je moet nu die aanbieding scoren, anders grijp je mis. Deze tijd eet ons als het ware op!

We leven constant in gevecht met Chronos tijd, we komen altijd tekort en daarmee putten we onszelf uit. Het maakt ons vermoeid en zorgt uiteindelijk voor uitputting, depressies of zelfs een burn-out. En hiervoor veroordelen we onszelf. We willen te veel doen en we willen te snel leven. Dat is de negatieve kant van Chronos.

Wie is Kairos?

Lijnrecht tegenover Chronos staat Kairos, ‘onze inwendige tijd’. Kairos is de jongste god van Zeus en staat voor het ‘geschikte moment’.  Hij wordt altijd afgebeeld zonder kleren en is bijna kaal. Hij heeft alleen een haarlok op zijn voorhoofd en dit staat symbool voor ‘de kans die je moet grijpen als hij voorbijkomt.’ Daarna heb je geen kans om hem te grijpen.

Kairos staat voor de tijd die ertoe doet; aandacht, rust, verbinding, stilte en reflectie. Deze tijd staat verticaal op de Chronos tijd (die is horizontaal). In Kairos tijd word je niet opgejaagd door Chronos. Als je openstaat voor deze tijd, echt je hart opent, dan komen er mooie nieuwe mogelijkheden op je pad. Kansen, belangrijke kansen, die je kunt grijpen. Als je op tijd zijn kuif pakt.

In deze tijd krijg je vleugels, verbinding met mensen, ontstaat creativiteit, enthousiasme en inspiratie. Enthousiasme is een krachtig gevoel, een gevoel wat over je heen komt en het maakt de dingen waar je passie voor hebt leuker. Het opent je hart.

“Kairos tijd is de ware tijd die tot leven komt als de klokken zwijgen”, zegt Joke Hermsen (1)

Als je dat zo hoort zou je alleen maar in Kairos tijd willen leven, toch? Maar dat is ook niet aan te raden, want de wereld vraagt ook Chronos tijd van je. De afspraken die je met elkaar maakt zijn handig en je moet geld verdienen om rond te komen. Alleen we kunnen wel meer balans aanbrengen tussen Chronos en Kairos. Nu hebben we te veel Chronos- en te weinig Kairos-tijd.

Daarom wordt Kairos afgebeeld met een weegschaal, hij weegt de waarheden af. Wat is wijsheid?

Dit is een afbeelding van Kairos

Dit is een afbeelding van Kairos. Bron: Lateur P. 2016 (4)

We hebben een gebrek aan tijd

We leven en werken volgens de klok. Het laat je zien wanneer het tijd is om te eten, naar bed te gaan, werktijden en hoe laat de kinderen naar school moeten. Dit zijn handige tijden om mee te komen in de maatschappij. Maar we blijven onszelf te veel attenderen op deze tijd. Zo is tijd onze vijand geworden, we hebben nooit genoeg.

Nog nooit werden we omringd met zoveel slimme apparaten en machines. Je zou dus denken dat we genoeg tijd over moeten hebben? Maar dat hebben we niet.

Je legt jezelf enorme doelstellingen en verwachtingen op. Overal moet je de beste in zijn, alle Netflix series bekeken hebben, tijdens elke vergadering moet je goed voorbereid zijn en op menig borrel moet je vooral vertellen wat voor mooie resultaten je allemaal hebt bereik. Elk leeg moment vul je in met: door je Facebook timeline scrollen, op Instagram kijken of nog even snel je WhatsApp berichten beantwoorden. En wie moe is of kwetsbaar overkomt, is ‘af’!

Niet gek dat we constant bezig zijn en steeds vermoeider raken. Jaarlijks geven we met z’n allen miljarden uit aan maatregelen tegen stress, vermoeidheid en burn-out. En ik zal niet zeggen dat ik in dit artikel de magische ‘pil’ heb tegen deze situaties, alleen als je meer Kairos tijd in je leven toelaat kun je wel meer ontspannen en raak je minder vermoeid.

Je krijgt uiteindelijk meer energie, enthousiasme en inspiratie.

Leef meer in Kairos tijd

Ik ben van mening dat we meer Kairos-tijd in ons leven nodig hebben. Tijd om te dagdromen, tijd voor oprechte aandacht voor de dierbaren in je leven en tijd om een visie voor je leven te ontwikkelen. Dit is precies iets waar ik heel slecht in ben. Ik ben zo’n type die alles met een doel wil doen, een achterliggende gedachte. Van takenlijsten afvinken word ik vrolijk en ik rust niet voordat ze leeg zijn.

Alleen ik ben er ook achter gekomen dat deze ‘mindset’ mij niet verder helpt. Het haalt me alleen maar van mijn kern af. Daarom ben ik aan het experimenteren met meer Kairos-tijd in mijn leven. Minder mijn agenda vol proppen met taken, meer rust nemen en in het moment zijn. Ik geloof en zie de kracht van Kairos-tijd. Door te ontspannen en meer in het moment te zijn, leer ik ook de kansen ontdekken die op mijn pad komen.

Om mij heen zie ik mensen die als een dolle achter elke kans aanhollen die op hun pad komt. Hun takenlijsten en agenda’s puilen uit. Dat is focussen op Chronos-tijd en dat zal leiden tot uitputting. Zeker als het dingen zijn waar ze geen energie van krijgen of dingen die ze voor andere mensen doen. Met frisse tegenzin.

Kairos is kiezen op gevoel. Kies de kansen op je pad op gevoel. Leer om geduld te hebben, leer om te voelen en pak je kans. Doorbraken komen in deze tijd.

We willen allemaal een gelukkiger leven met meer verbinding. Maar dat staat haaks op hoe we onze week indelen en waar we onze tijd aan verspillen. De mooie momenten die verschijnen als we loslaten, dagdromen, wandelen, fietsen of opgaan in de natuur. Als je helemaal opgaat in wat je aan het doen bent, dan krijg je de meest geniale ideeën. Gun jezelf dus meer vrije tijd, tijd waarop je niks hoeft, niks moet en doet waar je zin in hebt.

Hieronder heb ik een paar voorbeelden voor je:

 • Luister naar muziek;
 • Ga lekker wandelen of fietsen;
 • Keer naar binnen met meditatie of mindfulness;
 • Ga lekker schrijven in je journal;
 • Voer een hobby uit of ga spelen met LEGO;
 • Zet een paar uur je telefoon uit;
 • Lees lekker een boek;
 • Speel met je kind en maak iets leuks (een blokken toren);
 • Plan een ochtend vrij in de week en kijk dan waar je zin in hebt;
 • Of ga lekker dagdromen, lekker in de zon zitten (als hij schijnt).

Verlies het idee van tijd en besef je plotseling dat er uren voorbij zijn. Pak je Kairos tijd en grijp hem bij zijn kuif. Stel jezelf de vraag: waar word ik enthousiast van? Waar krijg ik energie van? En doe dat!

“Time moves in one direction, memory in another (…).” – William Gibson (2)

Praktische oefeningen

De enige manier waarop je meer Kairos tijd gaat ervaren, is door het echt te gaan doen. Begin klein en bouw daarna langzaam uit. Kleine stappen leiden tot de minste weerstand in je brein. Hieronder heb ik een aantal tips en oefeningen, waarmee je meer Kairos in je leven gaat krijgen:

 • Doe op één dag eens iets minder, kijk naar je todo-lijst of agenda en schrap 2 items;
 • Probeer één dag in de momenten dat je even niks te doen hebt of staat te wachten, ook echt niks te doen. Staar voor je uit, geen nieuwe informatie tot je nemen en laat je telefoon liggen;
 • Laat één ochtend in de week je agenda leeg. Kijk waar je dan zin in hebt, doe niks, luister naar muziek of ga lekker wandelen.
 • Laat je telefoon thuis tijdens je wandelingen.

En begrijp me niet verkeerd, ik snap hoe lastig het is om even stil te gaan zitten en voor je uit te staren. Om veranderingen aan te brengen in je patronen. Alleen doe jezelf een plezier en probeer het.

Laat die stem in je hoofd maar z’n gang gaan. Ik wil je uitdagen de drukte in je hoofd te omarmen. Je zult zien dat het op den duur minder wordt en dat je daar in het dagelijks leven enorm van gaat profiteren.

Relaxen in het gras in de zon

Balans tussen Chronos- en Kairos-tijd

Ga dus op zoek naar de balans tussen Chronos- en Kairos-tijd. Allebei de tijdsbelevingen zijn waardevol. Te veel in Chronos leven levert stress op en te veel in Kairos zorgt ervoor dat je soms niet de belangrijke dingen (verplichtingen) op een dag gedaan krijgt. Zie de waarde in van beide tijdsbelevingen. De balans tussen resultaat- en procesgerichtheid, tussen innerlijke tijd en lineaire tijd en de balans tussen actie en bezinning. Probeer niet te veel te, willen, doen op een dag, waardoor je uitgeblust raakt (minder todo’s, minder afspraken).

Leer nee zeggen, kies je kansen zelf en creëer ruimte voor jezelf. Laat goede ideeën en inzichten tot je komen door te dagdromen, voor je uit te staren, een wandeling te maken, mindfulness beoefenen of lekker in de natuur door te brengen. Doe eens iets wat niet productief is, verlies het idee van tijd en ga op in het proces.

Dan ga je Kairos echt ervaren en kom je tot rust. Vind de juiste balans en het evenwicht tussen Chronos en Kairos!

Wil je meer hierover lezen? Dan kan ik je zeker het boek “Kairos een nieuwe bevlogenheid” van Joke J. Hermsen aanbevelen.

Hulp nodig bij stress, burn-out en depressie?

Ben je op zoek naar hulp bij het verminderen van je stress, burn-out of depressie klachten? Daar kan ik je bij helpen met mijn aanpak. Samen verbeteren we je lichaam, voeding, voedingsstoffen en je leefstijl. Zo krijg je meer geluk en minder stress.

Meer informatie over 1-op-1 advies >>

Wil je meer gratis tips en inspiratie?

Vond je dit een interessant artikel? Kijk dan eens op mijn gratis productenpagina. Daar heb ik verschillende downloads met handige tips en inspiratie voor betere voeding, omgaan met stress, etc. Ik probeer hier ook regelmatig nieuwe gratis producten te publiceren.

Ga naar Gratis Producten en Downloads >>

 

Bronnen

(1) Hermsen, J. J. (2015). Kairos (7de editie). de Arbeiderspers.

(2) Goodreads. (z.d.). A quote from Distrust That Particular Flavor. Geraadpleegd 1 juli 2020, van https://www.goodreads.com/quotes/38357-time-moves-in-one-direction-memory-another-we-are-that

(3) Chronos-afbeelding afkomstig van iStock

(4) Lateur, P. (2016a, november 20). Kairos [Foto]. Patricklateur. https://patricklateur.be/2016/11/20/7-joke-hermsen-en-de-kairos/

Over de schrijver
Ik ben eigenaar van Marvindereuver.nl en ervaringsdeskundige met een burn-out. Dat wil ik nooit meer. Vandaar dat ik deze website ben gestart om andere mensen te helpen met het verminderen van stress, overspannenheid en burn-out klachten.
Reactie plaatsen

De nieuwste artikelen en tips in je mail 

Ontvang de nieuwste artikelen direct in je mail box. Schrijf je hieronder in op mijn mailinglijst en mis niks. 

Meer dan 500 mensen zijn al ingeschreven!

50%
Je bent er bijna
Noteer naam en e-mailadres waar ik de tips naartoe kan sturen!
Schrijf je in
mail-envelop
Deze website gebruikt cookies