Altijd moe? Dit is het effect op je relatie
Gezondheid
Marvin de Reuver
Gezondheid
01/21/2021
4 min
0

Altijd moe? Dit is het effect op je relatie

01/21/2021
4 min
0

Je oververmoeidheid en de sterkte van je relatie(s) zijn met elkaar verbonden. Veel mensen hebben slaapproblemen en dit heeft dit effect op je humeur, gemoedstoestand en je relatie. Daarom in dit artikel 5 redenen en tips om wel goed te slapen. 

25% van Nederland heeft slaapproblemen 

Veel mensen hebben slaapproblemen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2018 ongeveer 2,9 miljoen Nederlanders kampen met slaapproblemen (1). Dat is ongeveer een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder.

Bij ruim 40% van de slechte slapers belemmeren de slaapproblemen het dagelijks functioneren, zegt het CBS. Het gaat dan om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

Wat is het doel van slapen? 

Slapen is heel belangrijk. Tijdens onze slaap doorlopen we verschillende fases van zowel fysiek als psychisch herstel. Slaap is een van de beste manieren om tot rust te komen en een van de beste natuurlijke medicijnen.

Volgens de Dalai Lama is het de krachtigste vorm van meditatie. Tijdens je slaap komt je lichaam en geest tot rust. Je voelt je frisser, je ademhaling verbetert, je spieren ontspannen en je lichaam wordt hersteld.

5 redenen om wel goed te slapen

Vermoeidheid en het effect op je relatie

Waarschijnlijk hoef ik je niet te vertellen dat een slechte nachtrust slecht is voor je relatie. Stellen met slaaptekort maken meer ruzie, lossen ruzies minder goed op en irriteren elkaar meer. Oververmoeidheid heeft dus een zwaar negatief effect op je relatie. Het wordt tijd dat we slaap problemen serieus nemen en weer goed gaan slapen.

Beter ontspannen en slapen dankzij Yoga Nidra 

Een manier om beter te slapen en dieper te ontspannen is met Yoga Nidra. Dit is een speciale techniek uit de yoga waarbij je leert om in diepe ontspanning te komen op fysiek en mentaal niveau. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau.

Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen. De oefeningen gaan je helpen om je overdag beter te voelen en daardoor beter te slapen. Het gaat je ook op andere vlakken helpen, zoals het verminderen van stress.

Ben je enthousiast geworden over Yoga Nidra en zou je het graag willen proberen?

Dan adviseer ik je om het programma van Happy With Yoga (bekend van Women's Health, Happinez en Metro) te bekijken. Dit programma bestaat uit 7 Yoga Nidra sessies met instructies. 

Bekijk het Yoga Nidra programma

5 redenen voor je relatie om wel goed te slapen

Hieronder deel ik graag de 5 redenen waarom je beter zou moeten slapen om de relatie met je partner te verbeteren. Deze tips heb ik overgenomen van de Amerikaanse psycholoog Michael Breus (3).

1. Je gaat beter communiceren

De oververmoeidheid maakt je amygdala actiever, waardoor je in situaties heftiger zult reageren. Dit gedeelte van je hersenen regelt ook je emoties. Het gevolg is dat je impulsiever, ongeduldiger en feller kunt reageren. Als je wel uitgerust bent is je amygdala rustiger. Hierdoor ben je geduldiger en kun je veel beter omgaan met emoties.

2. Je bent empathischer

Als je uitgerust bent kun je je veel empathie opbrengen voor je partner en dingen vanuit zijn of haar perspectief bekijken. Uit onderzoek in 2014 van Veronica Guadagni (4) blijkt zelfs dat een nacht slaap je empathisch vermogen al enorm laat dalen. Empathie is een belangrijk onderdeel van liefhebben en je partner waarderen.

3. Je voelt meer dankbaarheid en waardering

Minder slaap zorgt ervoor dat stellen minder waardering voor elkaar hebben en minder dankbaarheid voelen. Ben je wel uitgerust? Dan voel je meer dankbaarheid en waardering voor elkaar.

Tips om beter te slapen

4. Je krijgt betere, en meer, seks

Partners die moe zijn hebben geen zin in seks en kunnen er ook minder goed van genieten. Het tekort aan slaap zorgt ervoor dat het libido daalt en partners geen zin meer hebben. Bij vrouwen is dit gevoel sterker dan bij mannen. Ben je wel uitgerust en heb je voldoende energie? Dan wordt de seks ook beter en meer.

5. Je staat optimistischer in het leven

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we optimistischer en positiever naar de wereld kijken. Slaap zorgt voor een positieve mindset en dat verbetert weer je slaap. Een win-win situatie dus.

Tijd om beter te gaan slapen

Alle reden dus om te zorgen voor een goede nachtrust, zodat je uitgerust aan de dag begint. Voorkom oververmoeidheid en vermoeidheid door stress. Je hebt hierboven kunnen lezen wat voor negatieve effecten dit heeft op je relatie. Tijd om in actie te komen of eerder gezegd: tijd om lekker te gaan slapen.

Welterusten!

Bekijk het Yoga Nidra programma

Gerelateerde artikelen Bronnen

1) Centraal Bureau voor de Statistiek. (2019, 20 augustus). Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen. Geraadpleegd op 22 maart 2021 https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/34/arbeidsongeschikten-melden-vaakst-slaapproblemen#:%7E:text=In%20de%20Gezondheidsenqu%C3%AAte%20wordt%20deelnemers,ging%20het%20om%2021%20procent.

2) Stichting Ortho Health Foundation. (2019, 16 juli). Slaapproblemen. Ortho Health Foundation. Geraadpleegd op 21-01-2021: https://www.sohf.nl/nieuws/slaapproblemen

3) Breus, M. (2020, 15 september). 5 Ways Better Sleep can Strengthen Your Intimate Relationship. Your Guide to Better Sleep. Geraadpleegd op 19-01-2021: https://thesleepdoctor.com/2020/09/15/sleep-can-strengthen-your-intimate-relationship/

4) Guadagni, V. (2014, 1 december). The effects of sleep deprivation on emotional empathy. Wiley Online Library. Geraadpleegd op 19-01-2021: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jsr.12192 

Reacties
Categorieën