header-blog-wat-kun-je-slikken-tegen-onrust
Voedingssupplementen
Marvin de Reuver
Voedingssupplementen
04/20/2024
10 min
0

Wat kun je slikken tegen onrust?

04/20/2024
10 min
0

Het is een van de symptomen van overspannenheid of burn-out, je onrustig voelen. Mensen die te veel stress hebben, voelen zich vaak de hele tijd onrustig. Zo’n gestrest gevoel. De motor draait constant op volle toeren. Ontspannen, rustig zitten, lukt niet. Het geeft juist meer onrust. Je staat constant ‘aan’. Met alle gevolgen voor je gezondheid

Maar goed, dit weet je al en hier loop je waarschijnlijk in het dagelijks leven veel tegenaan. Anders zoek je er niet naar in Google en ben je niet op deze pagina beland. Er zijn verschillende oplossingen om onrust in je hoofd en lichaam te verminderen. In dit artikel geef ik je tips voor voedingssupplementen die hierbij kunnen helpen. 

Eerder schreef ik al over onrust en dit is een van mijn populairste artikelen geworden. Daarin vertel ik wat de oorzaken van een onrustig gevoel zijn en geef ik je 5 tips om van het onrustige gevoel af te komen. Die tips zijn gericht op voeding- en leefstijltips. Mocht je daar meer over willen weten, klik hieronder op de link. En anders kun je dit artikel verder lezen. 

Zie: Heb jij een niet te plaatsen onrustig gevoel? Lees mijn tips!

Wat is onrust eigenlijk?

Laten we beginnen bij het begin. Onrust is dat gevoel van innerlijke spanning. Een spanning in je lichaam die er maar uit wil. Een spanning die ervoor zorgt dat je altijd maar bezig blijft. Sommige hebben dit gevoel soms, anderen altijd. Dat is niet fijn, want mensen met onrust zijn nerveus. 

Onrust kan zich op verschillende manieren uiten. Voorbeelden zijn: niet stil kunnen zitten, irritatie, je niet prettig voelen, etc. Je zenuwstelsel staat constant aan en je voelt je ook gestrest. Je ademhaling en hartslag zijn hoog. 

Het kan op verschillende plekken of manieren in je lichaam aanwezig zijn. Je kunt onrust voelen in je lijf (lichaam), onrust in je hoofd hebben, onrust in je bovenlichaam en buik. Er is niet een antwoord of plek, onrust kan op meerdere manieren aanwezig zijn in je lichaam. 

Lichamelijke effecten 

In je lichaam gebeurt er een hoop, wanneer je je onrustig voelt. Vanuit je hersenen komen er constant signalen naar je lichaam (en in het bijzonder bijnieren). Die maken op hun beurt weer adrenaline en cortisol aan. Dit zijn stresshormonen. Dit leidt weer tot een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en flinke alertheid.

Dit heeft effect op andere processen in je lichaam, o.a. op je schildklier

 Lees ook: Schildklierproblemen door stress: dit zijn mijn tips

jonge-werker-hoofdpijn-stress

Oorzaken

De oorzaak van je onrustige gevoel kan verschillend zijn. Dit kan komen door zaken die buiten ons liggen, psychologische (mentale) factoren of lichamelijke oorzaken. Het punt is wel: elke oorzaak heeft een directe uitwerking op ons lichaam. 

Om je een idee te geven van welke zaken je onrust kunnen geven, geef ik je hieronder wat voorbeelden: 

  • Deadlines op je werk 
  • Zorgen over geld 
  • Relatieproblemen: met je partner, familie of vrienden 
  • Laag zelfbeeld 
  • Piekeren 
  • Cafeïne gebruik: te veel cafeïne kan leiden tot een verhoogde hartslag en onrust.
  • Tekort aan slaap 

Dit zijn zomaar wat voorbeelden. 

Serotonine, GABA en endorfine tekorten leiden tot onrust

Ons lichaam heeft belangrijke gelukshormonen nodig. Voorbeelden van gelukshormonen zijn dopamine, GABA, serotonine, endorfine en oxytocine. En juist serotonine, GABA en endorfine spelen een belangrijke rol in je gevoel van onrust. Wat dit precies is en hoe de relatie hiertussen is, leg ik hieronder uit. 

Serotonine

Serotonine is onze natuurlijke buffer tegen onrust en stress. Zware tekorten aan serotonine leiden tot een burn-out en dat gaat samen met klachten als inslaapproblemen, piekeren, hoofdpijn en dus ook onrust. Serotonine helpt je kalm en stabiel te blijven. Bij tekorten aan dit hormoon, kun je minder stabiel worden waardoor je gevoeliger wordt voor stress. En stress leidt weer tot onrust. 

Lees ook: Hoe herken je een serotonine tekort en wat kun je hieraan doen?

GABA

Dan hebben we GABA. GABA geeft rust en beschermt ons tegen de sterke prikkels van onze omgeving. Een tekort aan GABA leidt tot angsten en overprikkeling. Dit komt omdat de tegenhanger van GABA, glutamaat is. Als glutamaat de overhand krijgt in je hersenen dan krijg je gevoelens van onrust en nervositeit. Dat zorgt voor piekeren. Adrenaline stimuleert de productie van glutamaat. 

Endorfine

Endorfine speelt een belangrijke rol in het reguleren van emoties. Dit hormoon vermindert onrust door gevoelens van plezier en welzijn te bevorderen, vooral na lichamelijke activiteit zoals sporten. Voldoende endorfine zorgt voor een kalmerend en ontspannend effect, wat je helpt in stressvolle situaties. 

nerveus

Voldoende endorfine is dus van belang. De tegenhanger van endorfine is exorfine. Exorfines beïnvloeden de lichaamseigen productie van endorfines. Hierdoor verzwakken ze de productie van endorfine in je lichaam. Het verraderlijke is dat ze tijdelijk stress verlagen en daardoor een verslavend effect hebben. Maar dat is tijdelijk, op de lange termijn is het gevolg dat angst, stress en onrust juist toeneemt. En dit beïnvloedt weer andere hormonen zoals dopamine en cortisol. Die zorgen ervoor dat de onrust weer toeneemt. 

Je doet er dus goed aan om het aantal exorfines in je lichaam te verminderen. Dit doe je door bepaalde voedingsmiddelen niet te eten. Want exorfines zitten in: gluten producten (tarwe, gerst en rogge), zuivelproducten (caseïne) en spinazie (zitten rubiscolines, familie van exorfine).

Wat kun je innemen om onrust te verminderen? 

Nu je weet wat de oorzaken van onrust zijn, ga ik je tips geven hoe je dit gevoel kunt verminderen. Deze tips kunnen je helpen om je innerlijke rust te herstellen. Met mijn tips richt ik mij op voeding en voedingssupplementen. Voor leefstijltips adviseer ik je om mijn andere artikel over onrust te lezen.  

Voeding om onrust te verminderen 

Met voedingsstoffen kun je je lichaam helpen of stuk maken. Zeker wanneer je onrustig en gestrest bent, is het belangrijk om goed op te letten wat je eet en drinkt. Koffie, energiedrankjes, veel suiker, alcohol en ongezonde vetten maken je alleen maar onrustiger. Als je al onrustig en gestrest bent, moet je deze voedingsmiddelen zeker links laten liggen. 

Maar wat kun je dan beter eten? Gezonde voeding. Voeding die de GABA en serotonine in je lichaam stimuleren. Denk aan: 

  • Voeding voor meer GABA: prebiotische voeding, denk aan eieren, broccoli, groene groenten, zaden, noten (vooral verse en droog geroosterde), aardappelen, bananen, en uien.
  • Omega-3 rijke voedingsmiddelen: vette vis zoals sardines en ansjovis. Deze omega-3 vetzuren ondersteunen je hersenen. 
  • Serotonine-bevorderende voedingsmiddelen: serotonine wordt aangemaakt via tryprofaan. Tryptofaan zit in vis, zaden, noten, bananen en cacao (pure chocolade). Gezonde koolhydraten: zoete aardappel en fruit. 

Lees ook: 5x voeding die helpt bij stress

5 x voeding die helpt bij stress

Voedingssupplementen tegen onrust

Voedingssupplementen kun je ter ondersteuning inzetten, samen met goede voeding. Zeker in een periode waarin je je erg gestrest voelt, helpen voedingssupplementen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor gezonde voeding en een gezonde leefstijl, maar helpen doen ze zeker. Al is het maar tijdelijk. 

De volgende supplementen kunnen je helpen aan meer rust. Alle supplementen hieronder vind je op mijn supplementen adviespagina. 

Bekijk mijn aanbevolen supplementen

Magnesium 

Dit heeft een ontspannende invloed op de hersenen. Magnesium speelt een cruciale rol in het verminderen van stress. Het is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Het ondersteunt ook de aanmaak van serotonine en GABA. Wanneer je veel stress hebt, verbruikt je lichaam meer magnesium. Extra inname bij een onrustig gevoel is zeker aan te raden. 

Omega 3 

Omega 3 is ook belangrijk bij het verminderen van stress. Het helpt je bijnieren en hersenen gezond te houden. Door Omega-3 te nemen, kun je je cortisolspiegel verlagen en je minder gestrest voelen.

Vitamine C 

Cortisol maakt vitamine C in je lichaam kapot. Daarom heb je al snel een vitamine C tekort bij te veel (chronische) stress. Dit zorgt weer voor chronische vermoeidheid, waardoor we ons sneller gestrest voelen. Daarnaast dient vitamine C ook als hulpstof bij de aanmaak van serotonine. Het is zeker aan te raden vitamine C in te nemen in tijden van onrust. 

capsules

Zink 

Zink speelt een belangrijke rol voor ons brein. Bij veel stress heeft het lichaam extra zink nodig. Het helpt ons zenuwstelsel te kalmeren. Net als magnesium heeft zink een belangrijke invloed op het verminderen van stress en helpt het ons om op tijd rustmomenten in te plannen.

5 HTP

5 HTP helpt bij de aanmaak van serotonine. Het mooie van 5 HTP is dat het direct wordt omgezet in serotonine. 

Bekijk ook: Kracht van 5-HTP: verbeter je slaap, versterkt je veerkracht en vermindert vermoeidheid

Ashwagandha 

Dit kruid helpt tegen stress en geeft je rust in je hoofd. Ashwagandha werkt kalmerend op je zenuwstelsel en verlaagt je stressniveau. Met behulp van dit kruid komen je hersenen weer in balans. 

Bekijk ook: Ashwagandha: het beste kruid tegen een burn-out!

Saffraan

Saffraan beschermt de hersencellen, zorgt voor een positieve stemming en helpt bij depressie en burn-out. Naast de rustgevende werking helpt saffraan nog breder. Het zorgt ervoor dat er meer zuurstof door je bloed kan stromen, door aderen vrij te houden. Saffraan beschermt de hersencellen tegen stress.

Bekijk ook: Saffraan helpt bij depressie en burn-out 

Valeriaan 

Valeriaan is een krachtige plant en is vooral bekend om zijn kalmerende werking. Het kruid heeft hoge concentraties GABA in de wortel, wat ervoor zorgt dat de hoeveelheid GABA in onze hersenen toeneemt en hierdoor beter werkt. En GABA zorgt weer voor kalmte.   

St. janskruid

Sint janskruid staat bekend om zijn anti depressieve en stemmingsverbeterende effecten. Het draagt bij aan een goede gemoedstoestand en een geestelijke balans. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van milde tot matige depressies en angsten. Dit kruid heeft ook een gunstige werking op serotonine. 

Passiebloem

De passiebloem staat bekend om haar rustgevende eigenschappen. Het helpt bij innerlijke onrust, bevordert ontspanning en kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Deze plant wordt traditioneel gebruikt bij slapeloosheid, angstklachten en stressgerelateerde aandoeningen. Passiebloem werkt ontspannend en zorgt dat je evenwichtig bent in stressvolle situaties. 

Lion’s mane

Ik wil eindigen met een minder bekend kruid, namelijk lion’s mane. Lion’s mane is een krachtig kruid dat vooral op de hersenen inwerkt en wordt vaak ingezet bij mensen met hersenschade of mensen die langdurige stress hebben gehad waardoor hun hersencellen beschadigd zijn. Lion’s mane vermindert prikkelgevoeligheid door de aanmaak van myeline die de zenuwbanen beschermt. Je kunt dit kruid dus zeker innemen om je hersenen te ondersteunen en je gevoel van prikkels te verlagen.

Bekijk ook: Lion's mane: helpt hersenschade te herstellen

Lion's mane

Een voorbeeld: einde van de week onrust 

Ik heb je net de theorie uitgelegd, maar nu wil ik je meenemen naar een stukje van mijn eigen leven. Misschien herken je jezelf hierin en vind je er inspiratie in om jouw onrust aan te pakken.

De situatie: het is weer vrijdag of zaterdag en na een week vol werk, kinderen naar school brengen en sporten, ben ik kapot. Mijn energie is op, mijn lichaam schreeuwt om rust en mijn hoofd voelt alsof het vol watten zit. Maar als ik 's ochtends wakker word, wil ik iets doen; ik kan het niet uitstaan om de hele dag maar te niksen, dat voelt als een verspilde dag.

Na de ochtendrituelen—de kids eten geven, een kop koffie drinken, de vaatwasser uitruimen—begint het. Dat knagende, onrustige gevoel omdat ik zoveel wil doen maar mijn lichaam nog te moe is. Ik kom maar niet in actie en blijf zitten. Die frustratie dat ik niet op gang kom, dat ik mijn dag vrij kan indelen en toch niets gedaan krijg, die zelfveroordeling, het maakt me alleen maar onrustiger.

marvin-moe-op-de-bank-uitgeput

Wat doe ik dan? Ten eerste, afstand nemen. Uitzoomen. Moet ik echt zo streng zijn voor mezelf? Of ben ik gewoon moe? Ik zeg van alles tegen mezelf en veroordeel mezelf op allerlei manieren. Is dat terecht? Is dat echt wat er gebeurt? Of ben je gewoon moe? 

Daarnaast neem ik een ashwagandha. Dit helpt om mijn hoofd en zenuwstelsel te kalmeren. Die interne stem die zegt dat ik iets moet doen, creëert onrust en stress. Ashwagandha helpt om die gedachtestroom te bedaren. Ik word er niet direct energieker van, maar door het piekeren te stoppen, kom ik toch makkelijker in actie. De drempel lijkt minder hoog en uiteindelijk kan ik mijn dag toch positief invullen.

Dit is slechts een stukje van mijn leven, een momentopname. Misschien ervaar jij iets soortgelijks of juist iets heel anders. Maar hopelijk maakt mijn verhaal de theorie een beetje tastbaar en inspireert het je om jouw onrust aan te pakken.

Onrust goed verminderen 

Super dat je zo ver bent gekomen. In dit artikel heb ik je inzicht gegeven in de oorzaken en effecten van onrust, en hoe deze je dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Van de lichamelijke impact van stresshormonen tot de subtiele balans tussen neurotransmitters zoals GABA, serotonine en endorfine. Onrust heeft mentale en lichamelijke oorzaken, maar ook gevolgen. Voeding en supplementen, zoals magnesium, omega-3, vitamine C, en kruiden zoals ashwagandha en lion's mane, kunnen je helpen om dit gevoel van onrust te verlagen. 

Nu je weet wat de triggers en remedies zijn, kun je gerichte keuzes maken om je onrust te verminderen. Sta open voor het proberen van nieuwe oplossingen en wees proactief in het managen van je eigen stress en onrust. Eet gezond, beweeg voldoende, vraag om hulp en zet tijdelijk voedingssupplementen in om je te versterken. 

Elk klein stapje kan een groot verschil maken in hoe je je voelt. 


Reacties
Categorieën