Saffraan en antidepressiva: een prima combinatie
14 januari 2022 
2 min. leestijd

Saffraan en antidepressiva: een prima combinatie

Mensen met een depressie, en soms ook een burn-out, slikken antidepressiva. Deze medicijnen hebben bijwerkingen die niet mals zijn en na lange tijd kan het effect minder worden. Saffraan is het enige kruid wat hiermee gecombineerd kan worden met antidepressiva. Zo kun je profiteren van de geneeskrachtige werking van dit mooie kruid. Lees in dit artikel hoe dit werkt. 

Een natuurlijk antidepressivum 

Saffraan is een natuurlijk antidepressivum en een alternatief voor antidepressiva. Zeker voor mensen die liever geen medicijnen willen slikken is saffraan een prima alternatief. Saffraan is effectief voor mensen met milde tot matige depressieve gevoelens. Bij ernstige klachten moet je altijd je huisarts raadplegen. 

Hoe werkt saffraan bij, en tegen, een depressie? 

Saffraan zorgt ervoor dat de heropname van o.a. serotonine en dopamine wordt afgeremd, waardoor deze gelukshormonen beter beschikbaar worden voor het zenuwstelsel. Hierdoor krijgt een hormoon opnieuw de kans om opgenomen te worden door de hersenen en jij ervaart hier de voordelen van. Zo heeft serotonine als gelukshormoon invloed op ons geheugen, zelfvertrouwen, slaap en stemming. 

In saffraan zit de stof crocine. Crocine helpt tegen angst en stimuleert de aanmaak van serotonine (gelukshormoon). Hierdoor kan het kruid symptomen van een depressie tegengaan (1). Ook remt saffraan het enzym MonoAmine Oxidase (MAO). Dit enzym vernietigt de gelukshormonen.  

Bekijk het Saffraan aanbod op De Online Drogist

De kracht zit in de bladeren 

De helende werking van saffraan zit in de bladeren en daarin de stof ‘crocine’. De extracten van deze bladeren kun je inzetten tegen de behandeling van o.a.. depressie.

Is saffraan gevaarlijk?

Nee, saffraan is niet gevaarlijk. Het kruid is niet giftig en je kunt het lange tijd te gebruiken.

Toegestane gezondheidsclaims saffraan (on hold)

De volgende gezondheidsvoordelen mogen vermeld worden over saffraan. De effecten worden nog wel onderzocht door de EFSA. 

  • Saffraan draagt bij tot een emotionele balans en helpt ontspanning te ondersteunen
  • Saffraan helpt een positieve toestand te behouden

Gerelateerde artikelen 

Gratis e-books en checklists

Wil je meer lezen en weten over gezond leven? Bekijk dan mijn pagina met gratis e-books en checklists. Je kunt daar gratis e-books, checklists of mini-trainingen downloaden. Dit aanbod vul ik regelmatig aan, dus neem zeker een kijkje.

Download gratis e-books en checklists >>

 Bronnen

1) Dwyer, A. V. (2011). Herbal medicines, other than St. John’s Wort, in the treatment of depression: a systematic review. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21438645/

Over de schrijver
Ik ben eigenaar van Marvindereuver.nl en ervaringsdeskundige met een burn-out. Dat wil ik nooit meer. Vandaar dat ik deze website ben gestart om andere mensen te helpen met het verminderen van stress, overspannenheid en burn-out klachten.
Reactie plaatsen

De nieuwste artikelen en tips in je mail 

Ontvang de nieuwste artikelen direct in je mail box. Schrijf je hieronder in op mijn mailinglijst en mis niks. 

Meer dan 500 mensen zijn al ingeschreven!

50%
Je bent er bijna
Noteer naam en e-mailadres waar ik de tips naartoe kan sturen!
Schrijf je in
mail-envelop
arrow_drop_up arrow_drop_down