saffraan-blad-rode-draad
Kruiden
Marvin de Reuver
Kruiden
05/21/2023
5 min
0

Kun je saffraan en antidepressiva tegelijk slikken?

05/21/2023
5 min
0

Mensen met een depressie en een burn-out, slikken vaak antidepressiva. Deze medicijnen worden voorgeschreven door huisartsen wanneer je je met deze klachten bij hen meldt. Maar wat als je naast antidepressiva ook kruiden en supplementen wil gaan slikken? Kruiden zoals saffraan. Dan vraag je je af: kan ik op een veilige manier tegelijkertijd saffraan en antidepressiva innemen? 

In dit artikel geef ik daar antwoord op. Het lastige is dat er niet heel veel onderzoek is gedaan naar het tegelijk gebruiken van deze twee middelen. Dus ik ben wat voorzichtig met mijn conclusies.

Wil je weten wat saffraan is, de werking van dit kruid en bij welke klachten je het kunt inzetten? Dan kun je het beste mijn artikel over het kruid saffraan lezen.

Saffraan is een natuurlijk antidepressivum

Saffraan is een natuurlijk antidepressivum en een alternatief voor antidepressiva. Qua werking is het te vergelijken met medicijnen als  fluoxetine (prozac) en imipramine. Wat saffraan doet is ervoor zorgen dat serotonine beter wordt opgenomen in de hersenen. De hersenen zijn verbonden met elkaar, maar daartussen liggen kleine riviertjes. Antidepressiva en saffraan zorgen ervoor dat de ‘overtocht’ goed verloopt, waardoor serotonine op een goede manier z’n weg vindt in de hersenen.

In saffraan zit de stof crocine. Crocine helpt tegen angst en stimuleert de aanmaak van serotonine (gelukshormoon). Hierdoor kan het kruid symptomen van een depressie tegengaan (1). Ook remt saffraan het enzym MonoAmine Oxidase (MAO). Dit enzym vernietigt de gelukshormonen.

Zeker voor mensen met lichte depressieve klachten is saffraan een prima alternatief voor antidepressiva.

Saffraan supplementen kopen?  

Wil je weten welke Saffraan supplementen ik adviseer? En waar je deze online kunt bestellen en kopen? Klik dan hieronder op de button en bekijk een overzicht van de supplementen die ik hiervoor adviseer, met een link naar meer informatie.

Bekijk mijn keuze voor Saffraan supplementen

Onderzoeken naar het gelijktijdig innemen van saffraan en antidepressiva

Zoals ik in de inleiding aangaf is hier weinig onderzoek naar gedaan. Als ik kijk naar de beschikbare onderzoeken, dan verschillen de conclusies. Het ene onderzoek geeft aan dat gelijktijdig gebruik kan. Het andere onderzoek raadt gelijktijdig gebruik af.

Om je een goed en eerlijk beeld te geven behandel ik de onderzoeken hieronder.

Wel te combineren 

In 2019 is er in Australië onderzoek (2) gedaan naar het effect van saffraanextract als aanvulling bij het gebruik van antidepressiva. In dit onderzoek werden 139 deelnemers in 2 groepen verdeeld. Alle deelnemers slikte al antidepressiva. Het onderzoek duurde 8 weken.

De ene groep kreeg 2 keer per dag een supplement met 14 mg saffraan. De andere groep kreeg een placebo (zonder saffraan dus). De voortgang per groep werd gemeten met vragenlijsten.

Het resultaat na 8 weken was dat de groep die het saffraan supplement kreeg, meer afname van depressieve klachten had dan de andere groep. In deze groep waren de depressieve klachten 41% afgenomen. In de placebogroep was dit 21%.

Daarbij bleek ook dat de groep met saffraan minder bijwerkingen van de medicijnen had. Dit onderzoek laat zien dat saffraan met antidpressiva Wel te combineren zijn. Er werden geen gezondheidsklachten gemeten.

Wel plaatst het onderzoek aan het einde een kanttekening. De resultaten werden door verschillende mensen beoordeeld. De ene groep meette een positief verschil, terwijl bij de andere groep van beoordelaars minder verschil werd gemeten.

Daarom zegt het onderzoek aan het einde: “Gezien de tegenstrijdige resultaten is verder onderzoek nodig om de klinische voordelen van saffraan als aanvullende behandeling voor volwassenen met aanhoudende depressieve symptomen, ondanks de inname antidepressieve medicatie, te verduidelijken.” 

Niet te combineren 

Naast deze positieve uitkomst zijn er ook onderzoeken die aangeven dat saffraan en antidepressiva niet te combineren zijn. Die onderzoeken stellen dat de werking van beide middelen elkaar hierdoor kunnen beïnvloeden.

In principe hebben saffraan en antidepressiva dezelfde werking. Ze verhogen de hoeveelheid serotonine in je hersenen door de heropname, overdracht, te verbeteren. Hiermee vergroot je de kans op te veel serotonine in je hersenen.

Dit wordt het serotoninesyndroom genoemd. Er ontstaat een soort 'serotoninevergiftiging' in de hersenen. Wanneer je te veel verschillende middelen slikt, medicijnen en supplementen, kan dit gebeuren. Een combinatie van verschillende medicijnen (MAO-remmers met klassieke antidepressiva) kunnen dit ook veroorzaken.

Al deze middelen proberen de hoeveelheid serotonine in je hersenen te verhogen. En als ze dit allemaal proberen, komt er te veel serotonine in je lichaam. Je kunt dan onder andere de volgende klachten krijgen:

  • Onrust
  • Slaapproblemen
  • Hartkloppingen
  • Maagpijn
  • Onrustige benen
  • Diarree
  • Koorts
  • Beven

Dit vormt een gevaarlijke combinatie en bij deze klachten moet je snel in het ziekenhuis behandeld worden. Daarom wordt er afgeraden om antidepressiva te combineren met: hypericum, griffonia, 5-HTP, ashwagandha, rhodiola, sint-janskruid, L-tryptofaan en dus ook saffraan.

saffraan rode crocus

Gaan saffraan en oxazepam samen?

Deze vraag zag ik op verschillende websites voorbijkomen. Tot nu toe heb ik nog geen specifiek onderzoek gevonden waar deze 2 middelen gecombineerd werden. Toch zou ik het niet aanraden om deze samen te slikken.

Oxazepam is een benzodiazepine die wordt gebruikt voor het verlichten van angst en slapeloosheid. Saffraan en oxazepam kunnen invloed hebben op de stemming en het centrale zenuwstelsel. De kans ontstaat hierdoor dat er bijwerkingen optreden zoals slaperigheid, duizeligheid of erger.

Slik je oxazepam en wil je dit combineren met andere kruiden en supplementen? Overleg dan altijd met je huisarts of apotheker. Hoewel saffraan veilig is, kan de combinatie met medicijnen flinke bijwerkingen hebben.

Is saffraan dan gevaarlijk? 

Nee, saffraan is niet gevaarlijk. Het kruid is veilig en je kunt het lange tijd gebruiken. Alleen in combinatie met medicijnen kan het bijwerkingen geven. Zie mijn uitleg hierboven. Ga dus niet allerlei middelen door elkaar slikken, dan kan het wel gevaarlijk zijn.

Raadpleeg in dat geval altijd je huisarts.

Conclusie

Gezien de beperkte onderzoeken naar de combinatie saffraan en antidepressiva ben ik voorzichtig met mijn conclusies. Het combineren van beide middelen is een moeilijke kwestie. Zoals je kon lezen toont het onderzoek in Australië een positief resultaat, terwijl andere onderzoeken de kans op een serotoninesyndroom aangeven. Met flinke klachten als gevolg.

Ik vind dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de interactie tussen saffraan en antidepressiva om definitieve uitspraken te kunnen doen over de veiligheid en resultaat van deze combinatie. En omdat we het over onze gezondheid hebben, vind ik niet dat we hier risico’s mee moeten nemen. Op dit moment zou ik je dus afraden om saffraan en antidepressiva te combineren.

Ik hoop dat er in de komende jaren meer onderzoek naar gedaan wordt. Saffraan is een prachtig kruid met mooie gezondheidseffecten. Het zou heel mooi zijn als onderzoek gaat aantonen dat antidepressiva en saffraan goed te combineren zijn. Ik denk namelijk dat het in combinatie de depressieve klachten flink kan verminderen.

Mocht ik nieuwe onderzoeken tegenkomen, dan zal ik de conclusies hierover op mijn website publiceren. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Kortom: slik je op dit moment antidepressiva en wil je ook saffraan slikken? Raadpleeg dan je huisarts of apotheker.

medicijnen

Meer weten over saffraan? 

Wil je meer weten over saffraan en wat dit mooie kruid voor jou kan betekenen?

Bekijk hier het uitgebreide artikel over Saffraan >>

Gerelateerde artikelen 



Bronnen

1)  Dwyer, A. V. (2011). Herbal medicines, other than St. John’s Wort, in the treatment of depression: a systematic review. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21438645/

2)  Lopresti, A. L., Smith, S. M., Hood, S., & Drummond, P. D. (2019). Efficacy of a standardised saffron extract (affron®) as an add-on to antidepressant medication for the treatment of persistent depressive symptoms in adults: A randomised, double-blind, placebo-controlled study. Journal of Psychopharmacology, 33(11), 1415–1427. https://doi.org/10.1177/0269881119867703

3) Afbeelding saffraan rode draden: foto door Victoria Bowers: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/lepel-droog-houten-koken-10487658/

4) Afbeelding van medicijnen: Foto door Pixabay: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/close-up-foto-van-medicijnen-159211/

Reacties
Categorieën